Woensdag 05/10/2022

Politiek

Jinnih Beels (sp.a): ‘Te veel gesproken naar portemonnee, te weinig naar het hart’

Beels herhaalde dat ze aanspraak wil maken op de burgemeesterssjerp indien Bart De Wever opstapt als Antwerps burgemeester om Vlaams minister-president te worden. Beeld Photo News
Beels herhaalde dat ze aanspraak wil maken op de burgemeesterssjerp indien Bart De Wever opstapt als Antwerps burgemeester om Vlaams minister-president te worden.Beeld Photo News

Volgens Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels heeft haar partij bij de verkiezingen “te veel gesproken naar de portemonnee van de mensen en te weinig naar het hart van de mensen”. Dat heeft ze gezegd in De Zevende Dag. De focus op zekerheid en koopkracht was volgens haar wel goed, maar sp.a had ook een duidelijker verhaal moeten brengen rond “veiligheid en migratie”. Een veel harder migratiestandpunt, zoals de Deense sociaaldemocraten hanteren, is volgens Beels dan weer niet de oplossing voor de Vlaamse socialisten.

Redactie

Sp.a likt haar wonden na 26 mei. De partij haalde met moeite 10 procent en verloor vier zetels in de Kamer en vijf in het Vlaams Parlement.

Volgens Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels moet haar partij “lessen trekken” uit die nederlaag. Dat haar partij de focus heeft gelegd op zekerheid en koopkracht was volgens haar niet verkeerd. Maar ze treedt gewezen sp.a-kopstuk Frank Vandenbroucke wel bij in zijn analyse dat de focus op koopkracht misschien te eenzijdig was. “We hebben inderdaad te veel gesproken naar de portemonnee van de mensen en te weinig naar het hart van de mensen”, zegt Beels.

Volgens Beels heeft sp.a een onvoldoende duidelijk verhaal gebracht op het vlak van veiligheid en migratie. “We hebben nagelaten om daar antwoorden op te bieden”, aldus Beels. Moet sp.a dan een voorbeeld nemen aan de hardere en rechtsere lijn van de Deense sociaaldemocraten op het vlak van migratie? “Absoluut niet. Zij hebben op het vlak van migratie een heel zwartwitte kijk op de samenleving”, zegt Beels.

Maar de Vlaamse socialisten moeten wel een duidelijk rechten- en plichtenverhaal brengen. Nu is het volgens Beels te vaak onduidelijk waar sp.a voor staat. “We moeten naar buiten toe een front vormen. Mensen vragen duidelijkheid en we mogen niet overkomen als een Mexicaans leger”, meent de Antwerpse politica.

Kunnen de gesprekken die N-VA-voorzitter en Vlaams ‘formateur’ Bart De Wever op Vlaams niveau heeft met Vlaams Belang een impact hebben op de coalitie in Antwerpen? Beels denkt van niet. “Antwerpen is Antwerpen”, klinkt het en de Vlaamse regeringsvorming mag volgens haar geen invloed hebben op de bestuursafspraken in de Antwerpse coalite. Beels herhaalde wel dat ze aanspraak wil maken op de burgemeesterssjerp indien Bart De Wever opstapt als Antwerps burgemeester om Vlaams minister-president te worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234