FAQ
Jinnih Beels: "Parlementaire commissie moet drugsbeleid opnieuw evalueren"
Het federale parlement moet het gevoerde drugsbeleid tegen het licht houden en waar nodig bijsturen. Drugs decriminaliseren is daarbij geen taboe. Dat stelt sp.a-lijsttrekker in Antwerpen Jinnih Beels.
Cocaïnesmokkel via de Antwerpse haven, afrekeningen onder drugsclans en drugsgebruik dat steeds verder genormaliseerd geraakt. De 'war on drugs' staat hoog op de agenda in de kiescampagne in Antwerpen.
Sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels vraagt om de blik ook op de langere termijn te richten. "Het debat moet eerst terug worden opengegooid in het federale parlement, via een speciale commissie", vertelde ze aan onze mobiele redactie op de Dageraadplaats in Berchem. "De drugswet van 1921 moet aangepast worden aan de maatschappij van vandaag."
Drugs decriminaliseren zoals in Portugal gebeurt, mag daarbij geen taboe zijn. Ook kan het voorbeeld van Uruguay onderzocht worden, waar de overheid de productie, verkoop en consumptie van wiet reguleert. "Ik zeg niet dat dat voor ons de oplossingen zijn, maar we moeten het debat met open vizier aangaan."
Verhofstadt
"Nultolerantie werkt niet", zegt Beels. "Alles legaliseren evenmin. Maar tussen de twee liggen veel opties. We moeten het beleid opnieuw op scherp stellen, met drie doelen voor ogen. We moeten de drugsmarkt ontwrichten, de gezondheid van de bevolking moet beter en de drugsgerelateerde overlast en criminaliteit moet verminderen."
Het is daarbij cruciaal dat er een breed debat kan gevoerd worden, over de partijgrenzen heen. Maar ook academici en middenveld krijgen een centrale plaats in de parlementaire commissie. Op basis daarvan kan het beleid en de wet worden bijgestuurd waar nodig.
Beels verwijst naar een parlementaire werkgroep die werd opgestart in 1997. Die leidde in 2001 tot een drugsnota, onder de paars-groene regering van Guy Verhofstadt. Die nota stelde onder meer dat het gebruik van softdrugs gedoogd zou worden. Uitgangspunt was toen dat drugsmisbruik een probleem van de volksgezondheid was. Dat gedoogbeleid werd in 2007 weer teruggeschroefd toen het met de paarse regering gedaan was.
Herlees hier de live chatsessie met Jinnih Beels.
Evidence based
Letizia Paoli, hoogleraar criminologie aan KULeuven, is grote voorstander van deze aanpak. "De laatste twintig jaar is er veel veranderd. De wetenschappelijke inzichten staan heel wat verder. We weten beter welke aanpak werkt en welke niet. Het is tijd voor evidence based beleid."
Tegelijk is ook de maatschappelijke realiteit heel anders. Antwerpen was twintig jaar geleden nog niet de cocaïnehoofstad van de wereld. België en Nederland zijn uitgegroeid als de belangrijkste producenten van cannabis en synthetische drugs. "Ook daarom is het debat belangrijk."
Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter was eerder op de dag te gast op onze mobiele redactie. Zijn meest opmerkelijke voorstel was om drugsverslaafden onder te brengen in een gesloten instelling waar ze verplicht moeten afkicken. "Bedoelt hij dat alle druggebruiker in de gevangenis moeten?", zegt Paoli. "Kijk, die aanpak bestaat al. Een aantal heroïneverslaafden krijgen residentiële therapie. Mensen krijgen strafvermindering of uitstel van straf als ze ook echt clean worden. Maar dat lijkt me enkel voor een kleine groep weggelegd."
Maandag staat onze mobiele redactie opnieuw op de Dageraadplaats. Onze gast is dan Kris Peeters, lijsttrekker voor CD&V. Centraal thema is openbaar vervoer.
Lees meer over de FAQ Antwerpen.