Maandag 15/08/2022

Jihadisten, crepeer alsjeblieft ter plaatse

Chokri Ben Chikha is theatermaker bij Action Zoo Humain, docent KASK/School of Arts/HoGent en auteur van Zoo Humain. De blijde terugkeer van de barbaar

Beste regeringsleiders,

Vrijdag keek ik met verwondering naar Terzake. Centraal stond het debat over het lot van onze Belgische Syrië-strijders, hun vrouwen en kinderen in Syrië en Irak. Burgemeester Hans Bonte (sp.a) was terecht teleurgesteld over de afwezigheid van ministers om helderheid te brengen. De vraag is wat jullie dan wel zouden kunnen komen vertellen, zo zonder gezamenlijke visie.

Laat mij toe, beste regeringsleiders, om een doeltreffend voorstel te formuleren. Ik wil namelijk, als burger van dit land, mijn verantwoordelijkheid nemen.

Hoewel onze militaire vliegtuigen nu werkloos aan de grond staan, is de zaak nog niet opgelost. Onze geradicaliseerde Belgen en hun jonge gezinnen zitten daar nog. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zijn er 115 strijders (Hoe weet hij dat? Heeft hij hun e-mailadresssen? Zijn dat de eerste drie cijfers van zijn pincode?) Volgens Rudi Vranckx, onze man met contacten op het terrein, zijn het er veel meer.

Ik heb een voorstel. We stouwen die vliegtuigen vol briefjes bestemd voor onze jihadisten. Wij hebben geen liquidatieteams nodig zoals de Fransen. Eerlijkheid moet ruim volstaan. We droppen briefjes boven gevangenissen en kampen in Irak en Syrië, met de simpele tekst:

1. Jullie Belgische jihadstrijders, jullie waren de grootste Europese groep die vertrokken is, volgens officiële cijfers 500 à 600. Dat heeft België internationaal beschaamd. Wij, echte Belgen, willen van de schaamte af. Wij kiezen voor de korte pijn. Daarom: crepeer alsjeblieft ter plaatse!

2. Zelfs al vormen jullie geradicaliseerden - in vergelijking met de destijds gewapende collaborateurs in ons land - een zeer kleine groep, en zelfs al zijn er buitenlandse deradicaliseringsprogramma's die successen hebben geboekt (bijvoorbeeld door ex-geradicaliseerden in te zetten), toch geloven wij daar niet in. Deradicaliseren kost tijd en middelen, die wij liever besteden aan militairen in onze straten en in internationale missies. Het is niet bewezen dat het werkt, maar het legt ons electoraal geen windeieren, dus crepeer alsjeblieft ter plaatse.

3. Wij weten dat jullie niet allemaal dezelfde zijn. Onder jullie zitten gewapende diehard radicalen, ongewapende idealistische losers, meelopers, verdwaalden, verloren kinderen, gehuwde minderjarige meisjes met een identiteitscrisis, huilende baby's,... Maar maak je geen illusie: jullie krijgen geen naam, geen gezicht, geen stem, geen verhaal. Op Canvas loopt momenteel het fijne programma Kinderen van de collaboratie. Wij willen te allen prijze vermijden dat in de toekomst Kinderen van de jihad op onze zenders speelt. Crepeer alsjeblieft ter plaatse.

4. We willen niet dat jullie terugkomen, omdat jullie anders - net zoals de oostfronters destijds - een cultstatus dreigen te krijgen. Want we weten dat het probleem waardoor jullie zijn vertrokken, namelijk jullie tweederangsburgerschap, niet is opgelost. Wie weet groeit er wel een beweging, en vervolgens een partij uit die op een dag de grootste wordt van het land. Het kan verkeren. Dus crepeer ter plaatse.

5. En jullie Belgische kinderen? Aangezien er zekerheid is over minstens 23 kinderen van jihadisten uit Vilvoorde alleen al, moeten het er honderden zijn. Ze zijn in principe welkom op ons consulaat in Turkije, maar we hopen dat de kosten en gevaren van die reis volstaan om het niet te proberen. Duskeep it simple: crepeer alsjeblieft ter plaatse.

6. Verwacht niet dat we zoals we na WO II een dienst voor wederopvoeding/ reclassering en Voogdij voor jullie zullen oprichten. De politici van toen geloofden in de maakbaarheid van de mens. Wij niet. Wij geloven in de maakbaarheid van onze economie. Daarin vormen jullie, jullie vrouwen en kinderen geen meerwaarde, dus crepeer alsjeblieft ter plaatse.

7. Verwacht ook geen maatschappelijk debat over jullie problematiek. De warmste week is begonnen. We willen het gezellig houden. We zijn niet van plan om deze kerstperiode te verpesten door over het lot van jullie vrouwen en kinderen te discussiëren. Jullie zijn Belgen, ja, maar daarmee houdt het dan ook op. Dus crepeer ginder in alle stilte alstublieft. Jullie bewijzen hiermee julliezelf en ons een dienst.

De voorstelling Amnes(t)ie van Action Zoo Humain speelt op 20 en 21/12 en op 10 en 13/01 in NTGent (Arca). actionzoohumain.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234