Zaterdag 20/08/2022

Syrië-strijders

Jihadexpert over IS-weduwen en hun kinderen: “Haat is hen met de paplepel ingegeven”

IS-weduwe Tatiana Wielandt was in maart te zien in een reportage van VRT-­journalist Rudi Vranckx.  Beeld VRT
IS-weduwe Tatiana Wielandt was in maart te zien in een reportage van VRT-­journalist Rudi Vranckx.Beeld VRT

Jihadexpert Montasser AlDe’emeh plaatst grote vraagtekens bij de beslissing van de rechter om zes IS-kinderen en hun moeders terug naar België te halen. “Die kinderen zijn in Syrië geïndoctrineerd en getraumatiseerd. Wij importeren een potentieel risico voor onze staatsveiligheid.”

Inge Bosschaerts

“Dit probleem had zich nooit gesteld als de Belgische grondwet zou voorschrijven dat mensen met een dubbele nationaliteit hun Belgische nationaliteit verliezen op het moment dat ze zich aansluiten bij een groepering als IS. Dan weten ze: zodra ik naar het kalifaat vertrek, kan ik niet meer terug.”

Aan het woord is Montasser AlDe’emeh, onderzoeker aan de KU Leuven en jihadexpert. Hij noemt de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter onbegrijpelijk. Die ging woensdag in op de eis van IS-weduwen Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) en verplichtte de Belgische staat “alles in het werk te stellen om hun zes kinderen en hun moeders binnen de veertig dagen van Syrië naar België te laten reizen”.

De twee vrouwen uit Borgerhout trokken eind 2012 naar het front in Syrië, hun mannen achterna. De mannen sneuvelden en vandaag zitten Wielandt en Abouallal met hun zes kinderen in een Koerdisch vluchtelingenkamp. Ze eisten dat de overheid hun kinderen terug naar België bracht. Een eerste keer vingen ze bot, maar woensdag haalden ze hun slag thuis.

“Wielandt en Abouallal zijn geen naïeve vrouwen die braaf hun man gevolgd zijn”, zegt AlDe’emeh. “Ze hebben jarenlang actief mee het radicaal-jihadistische gedachtegoed verspreid, meisjes gerekruteerd en zware bedreigingen geuit. Nu IS terrein verliest en zij in een gevangenenkamp beland zijn, willen ze terug. Vraag is of ze ook echt tot inkeer gekomen zijn en of het wel de taak van de overheid is om die vrouwen en hun kinderen terug te halen. De overheid hééft in 2014 al eens alles in het werk gesteld om hen naar België te halen, maar toch zijn ze daarna opnieuw naar Syrië getrokken. Uit niets bleek dat ze hun radicale gedachtegoed hadden afgezworen.”

Gevangenis

Zodra ze in België landen, zullen de twee moeders naar de gevangenis verhuizen. In maart werden ze bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor deelname aan terroristische activiteiten. “Vijf jaar is niks”, zegt AlDe’emeh. “Daarvan moeten ze er hooguit vier uitzitten. Bovendien is al bewezen dat deradicaliseren in een gevangenis niet werkt. Maar ik stel me vooral vragen bij de kinderen. Die zijn in Syrië geïndoctrineerd en getraumatiseerd. Haat is hen met de paplepel ingegeven. Stel dat zo’n kind jarenlang begeleid wordt en het nadien alsnog een aanslag pleegt, wat ga je dan zeggen? Wij importeren een potentieel risico voor onze staatsveiligheid. En op basis van wat? Van een televisiereportage en onderzoeksrapport waarin men na een bezoek van amper een week al beweert dat die mensen geen gevaar betekenen voor onze samenleving. Dat is waanzin.”

Montasser AlDe'emeh. Beeld afp
Montasser AlDe'emeh.Beeld afp

De reportage waar AlDe’emeh naar verwijst is Voor de zonden van de vaders van VRT-journalist Rudi Vranckx. “We hadden al veel aspecten van de oorlog in Syrië en de gruwel van IS belicht”, zegt Vranckx. “Wat nog niet aan bod was gekomen, waren de kinderen in de kampen. Meer bepaald de vraag: ‘Moeten zij verantwoordelijk gesteld worden en boeten voor de fouten of zonden van hun ouders?’ In dat opzicht hebben wij het bezoek van psycholoog en kindertherapeut Gerrit Loots en Child Focus-directeur Heidi De Pauw aan het vluchtelingenkamp gevolgd. Onze taak is de problemen aankaarten en tonen hoe het eraan toe gaat, zonder te oordelen. Beslissingen moeten genomen worden door de politiek en het gerecht. De rechter heeft zich daarvoor gebaseerd op het rapport van professor Loots en ons verslag daarvan.”

De Belgische staat had gisteren nog niet beslist of er beroep wordt aangetekend tegen de beslissing van de rechter. Woensdag was al te horen dat de kans groot is dat dit wel gebeurt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234