Maandag 27/09/2021

Jeugd

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Hij mag dan nog niet officieel zijn opgestapt, het vertrek van Moebarak lijkt niet meer tegen te houden. Dat is een reusachtige overwinning voor het volgehouden protest van een bevolking die ondanks alle intimidatie en tegenwerking op een geweldloze manier is blijven opkomen voor meer democratische rechten en een samenleving waarin ze meer kansen zouden krijgen.

Want Egypte, en daarvoor ook Tunesië, waren geen Twitter-revoluties: regimes worden niet door tweets omvergeworpen, maar door mensen. Dat sociale media een grote rol speelden, is onmiskenbaar, maar dat zegt meer over de generatie die in opstand kwam en hun hulpmiddelen dan over die media zelf. Al evenmin waren het islamitische omwentelingen. Nergens op de protestborden overheersten godsdienstige slogans, de islamitische organisaties haakten hun karretje pas vast aan de volkswoede eenmaal deze de potentie tot succes in zich begonnen te dragen.

De eerste en voornaamste oorzaak van de Arabische revolte is in wezen de 'youth bulge', de helft van de bevolking die er jonger is dan 30. Jongeren die een hogere opleiding hebben genoten dan hun ouders, de wereld kennen via internet, en de dromen en ambities koesteren van hun leeftijdgenoten overal ter wereld: een toekomst op te bouwen, te kunnen trouwen en een gezin te stichten, te leven in vrijheid. Mohamed Bouazizi, de jongeman die zichzelf in brand stak en daarmee ook de lont van de revolte, geraakte niet aan werk volgens zijn diploma. Toen hij dan maar een groentestalletje wilde opstarten, werd hij gepest door een corrupte administratie die hem geen vergunning wilde geven. In dat voorbeeld zitten meteen alle echte motieven voor de opstand.

De vraag is hoe je die jeugdbubbel aanpakt: wanneer hij begeleid en gesteund wordt door een overheid, kan hij een fantastische motor voor ontwikkeling, economische en sociale groei vormen. Wanneer hij genegeerd wordt, wanneer hem iedere aspiratie ontzegd wordt, kan hij een verschrikkelijke poel van frustratie en een kweekvijver voor radicalisme en fundamentalisme vormen.

Het is hierin dat de internationale gemeenschap een verpletterende verantwoordelijkheid draagt. Ze heeft al geen al te beste beurt gemaakt door omwille van geopolitieke motieven eerst veel te aarzelend op de gebeurtenissen te reageren. Wanneer ze afwachtend blijft, geeft ze anderen vrij spel om de vruchten van deze revolte te oogsten, zoals ooit in Iran gebeurde. Wanneer ze actief steun verleent aan de democratisering, is dit daarentegen een uitgelezen kans om de Arabische wereld de moderniteit binnen te loodsen.

Yves Desmet
Politiek commentator

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234