Zaterdag 11/07/2020

Jeugdraad Turnhout dwingt inspraak op gemeenteraad af

Turnhout l Op de gemeenteraad van Turnhout is voor het eerst in Vlaanderen een agendapunt aangebracht door een burger. De Turnhoutse jeugdraad verzamelde genoeg handtekeningen zodat voorzitter Thomas Peeters de kans kreeg om zijn verzoek tijdens de vergadering aan bod te laten komen.

door Sarina Simenon

Sinds januari van dit jaar is het volgens het nieuwe gemeentedecreet mogelijk dat burgers een punt op de agenda van de gemeenteraad kunnen plaatsen. Om van dit burgerinitiatief gebruik te kunnen maken moet het ingediende verzoek gesteund worden door minstens 1 procent van het aantal inwoners dat ouder is dan zestien jaar.

Thomas Peeters, voorzitter van de Turnhoutse jeugdraad, is de eerste in Vlaanderen die het nieuwe gemeentedecreet in de praktijk toepast. "Ik vind het burgerinitiatief een goede zaak. De 346 nodige handtekeningen waren snel gevonden en ik ben er zeker van dat het vanavond vlot zal verlopen", zegt Peeters aan de redactie.

Tijdens de zitting wil de jeugdraad de gebrekkige communicatie met het stadsbestuur aanhalen. "Wij willen pleiten voor een constructieve dialoog tussen de jeugdraad en het stadsbestuur", zegt Peeters, "zodat we beschouwd kunnen worden als een volwaardige gesprekspartner inzake jeugdbeleid."

"Het burgerinitiatief geeft de inwoners de kans om rechtstreeks met hun vragen naar de gemeenteraad te stappen. En ook niet-stemgerechtigden zoals jongeren vanaf zestien jaar, via dit decreet ook hun mening kunnen uiten. Dat is zonder meer een positieve evolutie", vindt Peeters.

Burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) zegt geen enkel probleem te hebben met de invoering van het nieuwe gemeentedecreet. "Ik vind dit prima, al is het in Turnhout altijd al mogelijk geweest om als burger je vragen rechtstreeks tot de gemeenteraad te richten. Elke burger die iets wil melden krijgt in een vragenhalfuurtje vijf minuten de tijd. Het enige dat nu veranderd is, is dat die mogelijkheid nu in een decreet vervat zit en dat het wat uitgebreider kan", aldus de burgemeester.

Communicatie met stadsbestuur is een probleem

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234