Woensdag 28/07/2021

Jeugdpsychiatrie schreeuwt om meer middelen

Een zwakbegaafde tiener die drie zelfmoordpogingen achter de rug heeft, wordt ontslagen uit het ziekenhuis. Zijn familie vindt nergens opvang voor hem, en is radeloos. Kinder- en jeugdpsychiaters kennen het probleem: 'Er moeten dringend extra middelen komen.'

Vorige week suste minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) nog na het verhaal van een zestienjarig meisje dat geplaatst werd in een psychiatrische instelling voor volwassenen, omdat er geen plaats was in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Plaats genoeg, volgens de minister. Het was een kwestie van de juiste mensen in de juiste afdelingen te zetten.

"Ze mag komen proberen", klinkt het in Michelbeke. Daar is een familie doodsbang voor wat komen zal. Glenn, een stevige gast van 16 jaar maar het verstand van een kind uit het tweede leerjaar, heeft er net een derde zelfmoordpoging opzitten. "Erg zwakbegaafd, ADHD, psychisch helemaal in de knoop en verbaal niet sterk, waardoor hij dat compenseert door fysiek uit de hoek te komen", beschrijft zijn familie de jongen. Op een schoolkamp, onlangs, liep het fout toen de jongen van 100 kilo een medeleerling hard aanpakte. Glenn werd van school gestuurd. "Hij kan nergens terecht", zegt zijn familie.

Tien dagen geleden stond hij op een dertig meter hoge toren. "De politie was er snel bij en kon beletten dat Glenn sprong." Met een ambulance werd hij toen naar het Algemeen Ziekenhuis Sint-Elisabeth in Zottegem gebracht. Via de spoedafdeling kwam hij terecht in de psychiatrische afdeling van de kliniek, tussen de volwassenen, waar hij afgelopen weekend zijn derde zelfmoordpoging ondernam. "Maar ook daar verblijven, is maar een noodoplossing", zegt stiefvader Alex. "Volgende week willen ze hem daar weg. Begrijpelijk ook, want Glenn zit er niet op zijn plaats. Hij heeft opvang nodig in een gespecialiseerde instelling voor kinderpsychiatrie."

Maar wat de minister ook zegt, plaats is er niet. "Overal lopen we met ons hoofd tegen de muur", zegt Alex. "Telkens zeggen ze 'we zetten hem op een wachtlijst'. Maar dat is voor maanden. Soms loopt de wachttijd op tot een jaar. En wat moeten wij intussen doen? Ons kind mag nergens meer naar school, kan niet naar een instelling en heeft zelfmoordneigingen. En wij moeten werken om de kost te verdienen voor ons gezin. Er zijn nog drie kinderen. Thuis blijven voor Glenn is geen optie. Bovendien, wij zijn niet in staat om Glenn te helpen. Daarvoor zijn specialisten nodig."

Te weinig bedden

Uit recente cijfers blijkt dat er in heel het land 316 bedden zijn voor kinderen en jongeren. Per provincie zijn dat dertig à veertig bedden voor een behandeling die tussen de drie en zes maanden duurt. Het is nogal evident dat er dus niet elke week bedden vrij zijn. "En bij crisisopname is het nog erger", klinkt het bij psychiaters. Al vele jaren trekken ze aan de alarmbel, en een van de laatste oplossingen van het ministerie van Volksgezondheid was een dozijn 'netwerkcoördinatoren' in het leven roepen om vraag en aanbod beter op mekaar af te stemmen. Extra bedden levert dat ogenschijnlijk niet op.

"Terwijl volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ongeveer 20 procent van de jongeren met psychische problemen kampt", zegt kinder- en jeugdpsychiater Sofie Crommen, voorzitster van de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie. "Gaande van depressie en autisme over ADHD, psychose en angststoornissen. Sommige kinderen en jongeren lijden aan meerdere aandoeningen tegelijk. Er móéten extra middelen komen. Meer crisisbedden, langdurige kinder- en jeugdpsychiatrische zorg, ambulante zorg. Enkel een coördinator lost het niet op. Dat is oude wijn in nieuwe zakken."

Verontrustend

De familie van Glenn voelt zich in de steek gelaten. "Weet u dat we nu van justitie een brief gekregen hebben. Naar aanleiding van zijn zelfmoordpoging startten ze een onderzoek naar de 'verontrustende opvoedingssituatie' van ons kind. Ze geven in de brief nog mee dat we er alle belang bij hebben om daaraan mee te werken, want anders is er een tussenkomst van de jeugdrechter. Het geeft ons het gevoel dat wij gefaald hebben. Dat wij er schuld aan hebben dat onze jongen geen gepaste begeleiding krijgt. Terwijl we smeken om begeleiding en hulp."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234