Zaterdag 06/06/2020

Jongerenwelzijn

Jeugdinstelling vol? Dan wacht de cel

Beeld Jimmy Kets

Opnieuw moeten twee tienermeisjes de nacht doorbrengen in een politiecel omdat er geen plaats is in een gesloten jeugdinstelling. In maart was er al opschudding omdat een 17-jarig meisje met psychiatrische problemen in een politiecel moest blijven. "De situatie is uitzichtloos", zucht Christian Denoyelle, jeugd- en persrechter in Antwerpen.

Het is een verhaal dat de jeugdzorg pijnlijk vertrouwd in de oren klinkt. Twee meisjes van dertien en veertien jaar, weggelopen van thuis, in de greep van een loverboy en daarna in de prostitutie beland. De twee verbleven eerder al in een jeugdinstelling, maar daar waren ze gevlucht. Ze werden bijna tegelijkertijd aan het parket toevertrouwd, hoewel ze niets met elkaar te maken hebben.

"De jeugdrechtbank oordeelde dat deze jongeren enkel en alleen gebaat zijn met een verblijf in de gesloten gemeenschapsinstelling van Beernem of de semi-gesloten instelling van Mol. Afgaand op hun voorgeschiedenis is dat gefundeerd", zegt woordvoerster Stéphanie Chomé van het Antwerps parket.

Noodoplossing

Alleen: er is geen plaats in die instellingen en dus moeten de meisjes voor de tweede nacht op rij in een politiecel slapen. Een noodoplossing waar niemand tevreden mee is, zegt jeugd- en persrechter Christian Denoyelle. "Maar een alternatief is er niet. Doen we deze meisjes naar een open instelling of naar huis, dan is de kans heel groot dat ze opnieuw weglopen. En dan krijgen we het verwijt dat het onze schuld is. In theorie zou het parket ze moeten vrijlaten, maar we moeten die meisjes tegen zichzelf beschermen. (zucht) De situatie is uitzichtloos. Elke dag zien we tientallen meisjes die aangemeld worden voor een gemeenschapsinstelling. Ik heb dit nog maar enkele weken geleden aangekaart in het Vlaams Parlement."

Stéphanie Chomé: "We staan machteloos tegenover het aanhoudende plaatsgebrek. Het is niet de eerste keer dat we dit aankaarten."

Hoe kan het dat een probleem dat al langer bekend is maar blijft aanslepen? Inge Debel van het Agentschap Jongerenwelzijn: "In vergelijking met andere landen is er in ons land weinig capaciteit in de gesloten jeugdinstellingen. Maar daar komt verandering in. In het najaar komen er achttien plaatsen voor jongens bij in Wingene, volgend jaar komen er negentien plaatsen bij voor meisjes in Beernem. Dat zal niet volstaan om aan de vraag te voldoen, maar het zal wel helpen. We willen ook dat gesloten instellingen een tijdelijke oplossing blijven. Om het plaatsgebrek op te vangen, gaan we er ook voor zorgen dat jongeren die in zo'n instelling terechtkomen vlugger doorstromen naar andere opvangmogelijkheden. Op die manier hopen we dat dit soort schrijnende verhalen in de toekomst minder voorvallen."

Makkelijk zal dat niet zijn. Debel geeft aan dat het aantal jongeren met problemen alsmaar toeneemt en dat hun problemen ook complexer worden. "Het gaat vaak om gedragsproblemen, drugs, slechte vrienden en soms zitten er ook jongeren met een mentale achterstand bij. Het is een maatschappelijk probleem. Bij meisjes is het soms nog moeilijker, omdat ze vaak introverter zijn. Ze doen dingen die niet meteen in het oog springen. Maar wanneer het wel duidelijk is dat er problemen zijn, is de problematiek meestal al verder gevorderd."

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, bevestigt dat. "De jeugdhulp en de jeugdmagistratuur signaleren dat we in Vlaanderen geconfronteerd worden met een probleem dat de jeugdhulp overstijgt. Het gaat om meisjes die vaak al op heel jonge leeftijd in de prostitutie belanden en het slachtoffer zijn van prostitutienetwerken. We willen samen met de minister van Justitie werken aan een bredere aanpak van het probleem. Vaak zien jeugdrechters alleen maar heil in een plaatsing in een gesloten opvang, maar we moeten ook alternatieven durven bekijken, bij instellingen die expertise hebben met deze doelgroep."

Begeleidingstehuizen

Vandaag wordt opnieuw bekeken of er ergens plaats is voor de meisjes. Mogelijk wordt daarbij gekeken naar vzw's en begeleidingstehuizen die zich bezighouden met de opvang van jongeren.

Er was gisteren ook nog een derde meisje van 15, dat met dezelfde problematiek kampt, maar zij werd gecolloqueerd en zit nu in een psychiatrische instelling, zij het voor volwassenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234