Dinsdag 31/03/2020

BTW-vrijstelling

Jeugdhuizen in de clinch met Van Overtveldt

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt: "Dit is een oplossing die de Europese regelgeving én de maatschappelijke waarde van de jeugdhuizen respecteert."Beeld dm

Jeugdhuizen krijgen van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een volledige btw-vrijstelling, ook voor de dranken die ze uitschenken. Maar de regeling zet kwaad bloed bij de jeugdhuizen.

Jeugdhuizen serveren net zoals cafés alcohol en andere dranken. En dat is niet altijd naar de zin van de fiscus. Jeugdhuizen genieten in regel een vrijstelling van btw, maar niet voor de uitbating van een drankgelegenheid. Zelf pasten ze die vrijstelling wel volledig toe, wat vaak een botsing opleverde met de fiscus. Bovendien kan het ook zorgen voor concurrentieverstoring met de cafésector, die wel volledig btw betaalt. Dat is volgens minister Van Overtveldt ook wat Europa zegt: een drankgelegenheid moet vanaf de eerste euro worden belast. Met als gevolg dat jeugdhuizen bij controles door de fiscus tegen de lamp liepen.

Die controles noemden jeugdhuizen in het verleden pesterijen. "Jeugdhuizen zijn niet btw-plichtig. Toch vindt men het nodig om vrijwilligers angst aan te jagen door loze dreigementen te formuleren en hen met doemscenario's van sluiting om de oren te slaan", zo reageerde Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen enkele jaren geleden toen de fiscus strengere controles uitvoerde bij onder meer jeugdhuizen. "Blijkbaar loopt een vrijwilligerswerking zoals een jeugdhuis meer kans op een controle dan een commercieel bedrijf."

Van Overtveldt wil nu een einde maken aan de hetze. Vanaf 2016 krijgen jeugdhuizen een volledige btw-vrijstelling, ook voor de drankuitbating. Daar zijn wel voorwaarden aan gekoppeld: de omzet van de drankuitbating mag niet boven de 50.000 euro per jaar gaan en er mogen geen maaltijden worden geserveerd. Jeugdhuizen die boven dat bedrag gaan, kunnen de btw in aftrek brengen.

"Tot op heden gebeurde er niets om de zaak op te lossen. Dit is een oplossing die de Europese regelgeving én de maatschappelijke waarde van de jeugdhuizen respecteert", zegt Van Overtveldt. "Op deze manier krijgen de jeugdhuizen de nodige ademruimte en rechtszekerheid."

'Afrekening met engagement'

Maar bij Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen reageert algemeen directeur Tom Willox verbolgen. "Deze regeling is een probleem voor heel wat jeugdhuizen. Vijftigduizend euro klinkt als een heel groot bedrag, maar voor een goed draaiend jeugdhuis dat drie of vier dagen per week open is, stelt het niet veel voor. Ik schat dat er zo'n honderdvijftig jeugdhuizen zijn die nu een btw-administratie moet bijhouden. Dat kost een pak geld en moeite. Dit is een afrekening met het engagement van jonge mensen."

"Er is al sinds 1971 een wet die zegt dat onder meer jeugdhuizen vrijgesteld zijn van btw, ook voor het aanbieden van dranken. Politiek staat het ook dwars op het beleid dat minister van Jeugd en Cultuur Sven Gatz (Open Vld) op Vlaams niveau wil voeren: hij wil vrijwilligers- en sociocultureel werk zoveel mogelijk stimuleren. We zijn het hier niet mee eens. Als het ooit zover komt dat een jeugdhuis btw moet betalen, trekken we naar een fiscale rechtbank. We kunnen het hier onmogelijk mee eens zijn. Vooral niet omdat we in september nog met de minister om de tafel zaten. Nu plaatst hij ons voor een voldongen feit. Wat hij zegt over Europa klopt ook al niet. We hebben dat laten nagaan door een jurist."

Minister Van Overtveldt spreekt dat laatste tegen, op basis van een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234