Zondag 07/03/2021

JeugdGetuigenissen

Jeugdhuizen gaan online: ‘Onder jongeren leven veel corona-complottheorieën. Die gaan we tegen’

Emma Messely (JC Ten Goudberge), Saïda El Fekri (Safe Space) en Lucas Dewulf (Nerdlab). Beeld Illias Teirlinck
Emma Messely (JC Ten Goudberge), Saïda El Fekri (Safe Space) en Lucas Dewulf (Nerdlab).Beeld Illias Teirlinck

Ook de deuren van de jeugdhuizen blijven voorlopig onherroepelijk dicht. Maar ze blijven niet bij de pakken zitten: meer dan honderd jeugdhuizen verspreid over heel Vlaanderen organiseren zich nu creatief op het web, onder de noemer #ilovemyonlinejeugdhuis.

‘Ze denken dat corona de wereld is ingestuurd om alle ouderen te elimineren’

Saïda El Fekri (48) van Safe Space in Antwerpen: “Safe Space is normaal gezien een jeugd- en inloophuis waar jongeren de hele dag kunnen binnenlopen: voor een luisterend oor, om te studeren of gewoon even te chillen. We bieden ook workshops rond ‘vrouwenversterking’ aan. Mama’s krijgen hier opvoedingstools en communicatietechnieken aangereikt om beter met pubers om te gaan. Wanneer jongeren zich thuis veilig voelen, gaan ze niet ontsporen. Dit hebben we in het leven geroepen na de problematiek van de Syriëstrijders. Maar onze doelgroep is niet alleen moslims, we staan open voor iedereen.

Saïda El Fekri: ‘Wanneer jongeren zich thuis veilig voelen, gaan ze niet ontsporen.’ Beeld Illias Teirlinck
Saïda El Fekri: ‘Wanneer jongeren zich thuis veilig voelen, gaan ze niet ontsporen.’Beeld Illias Teirlinck

“Toen de lockdown in werking trad, kwamen er veel vragen van onze jongeren: ‘Wat nu? Waar kunnen we nog terecht?’ Nu doen we een beroep op de populaire app Houseparty, waar je telkens met acht jongeren in gesprek kunt gaan. Heel vaak beginnen ze over corona-complottheorieën te praten. Onder jongeren worden waanzinnig veel video’s verspreid waarin beweerd wordt dat het virus een hoax is,of dat het de wereld is ingestuurd om alle ouderen te elimineren. Veel moslimjongeren denken ook dat het bedoeld is om de ramadan te boycotten. Daarom schakelden we al een islamitische theologe in die hen uitlegde: ‘Sorry gasten, maar dit klopt niet. Toen de profeet leefde, was er ook zo’n ziekte en hij riep mensen toen ook op binnen te blijven.’ Maar ook andere thema’s komen aan bod tijdens de Houseparty-gesprekken, zoals gendergelijkheid of mentaal welzijn. Corona krijgt ons niet klein.”

‘Quizzen via Facebook Live: de max’

Emma Messely (24) van JC Ten Goudberge in Wevelgem: “Redelijk spontaan is er een onlinejeugdhuis ontstaan. Nu telt die Facebookgroep al driehonderd leden. Net zoals in ons fysieke jeugdhuis vormen we daar een hechte gemeenschap en delen we bezorgdheden, ideeën en uitdagingen. Elke woensdagavond om acht uur is er een activiteit die de beroepskrachten hebben voorbereid. Dat was nu al een paar keer een quiz via Facebook Live. Zeker de eerste keer was dat superplezant. We waren met zo’n vijftig man en hadden toch het gevoel even samen te zijn.

Emma Messely: ‘Hopelijk is een lightversie van ons zomerprogramma een optie.’ Beeld Illias Teirlinck
Emma Messely: ‘Hopelijk is een lightversie van ons zomerprogramma een optie.’Beeld Illias Teirlinck

“De charme van Ten Goudberge is dat verschillende generaties er elkaar vinden: tieners, twintigers, dertigers. En gelukkig is dat online nog steeds het geval. Ik ben dus blij dat er een alternatief is, maar tegelijkertijd mis ik het in real life samenzijn heel erg. Net als alle andere vrijwilligers hoop ik dat we in de zomer toch nog iets zullen kunnen organiseren. Ons programma in juli en augustus is elk jaar iets om naar uit te kijken. Hopelijk zit er een lightversie in.”

‘Met een VR-bril kan je ons volgende feestje ten volle beleven’

Lucas Dewulf (24) van Nerdlab in Gent: “Nerdlab is een ‘makersplek’, een open atelier waar houtbewerkingsmateriaal, lasercutters en ook computers gratis ter beschikking staan om dingen te maken. We willen ons ergens tussen technologie en kunst positioneren. We noemen onszelf open omdat mensen naar hier kunnen komen met eender welk zot idee dat ze zelf willen realiseren, maar evengoed kunnen ze een traject bij ons volgen. Voor de lockdown kwam er wekelijks zo’n vijftig man, op ons Mutation-festival in november passeerde zelfs duizend man.

Lucas Dewulf (rechts): ‘Muziek maken we met internetcode.’ Beeld Illias Teirlinck
Lucas Dewulf (rechts): ‘Muziek maken we met internetcode.’Beeld Illias Teirlinck

“Nu is Nerdlab gesloten, maar we zijn nog altijd nerds dus hebben we een onlineproject op poten gezet. Samen met Bavo De Kuysscher, een andere vrijwilliger, heb ik een digitale maquette van onze lokalen gemaakt en die op het net gezwierd. Met een virtual reality-bril, laptop of gsm kan iedereen nu Nerdlab bezoeken, maar dan virtueel. Op die digitale plek organiseren we dezelfde events als we in onze fysieke lokalen zouden doen. Zalig toch? Onze kracht is dat we altijd verschillende profielen bij elkaar zetten om tot een geheel te komen: programmeurs, maar ook visuele artiesten en geluidstechnici. Het volgende event is een feestje in ons virtuele Nerdlab-lokaal, maar in plaats van live muziekinstrumenten te spelen of licht te bedienen, zal iemand muziek en visuals via internetcode maken. Met een VR-bil zul je dus in ons lokaal digitaal kunnen raven op muziek die live wordt geprogrammeerd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234