Woensdag 28/10/2020

Jeugdboekenweek

Een stekelig ei

"Alles kan, als je er maar in gelooft", zo staat er op de achterflap van dit debuut van de Japanse Nozomi Takahashi. Dat is toch wat te ver gezocht als moraal voor dit geestige verhaal van een egel die in een kastanje in stekelige bolster zijn persoonlijke ei ziet. Zijn vriendjes weten wel beter: ze lachen met de broedende Egel en proberen hem op andere gedachten te brengen. Tot een hevige stormwind oprukt en voor een verrassende ontknoping zorgt.

Ook zonder betuttelende levensles mag dit prentenboek er best wezen. Takahashi slaagt erin om van haar dieren echte personages te maken, met wie je moeiteloos meeleeft. De prent waar Egel in tranen uitbarst omdat zijn ei/kastanje is gebroken, zal geen enkel (kinder)hart onberoerd laten. Met de emotionele laag zit het dus helemaal snor, en ook qua beeldtaal geeft Takahashi blijk van metier. Ze vindt een spannend evenwicht tussen close-ups en breedbeeldprenten, en om de storm weer te geven maakt ze slim gebruik van een ruwe collagetechniek. In sommige tekeningen neigt ze haast naar geometrische abstractie. Net door die wat vreemde, originele combinatie van herkenbare gevoelens en een strakke vormentaal is Het ei van Egel een aanrader.

Nozomi Takahashi, De Eenhoorn, 32 p., 14,95 euro, 3+.

Revolutie op sokken

'Don't judge a book by its cover', we weten het, maar soms kunnen we het niet laten. In het geval van Verkeerde sokken werden we op slag verliefd. Een ventje staat guitig tussen heel veel soorten gekleurde sokken, mooi gerangschikt per paar. Maar zelf draagt Sam, zo heet hij, trots twee verschillende exemplaren.

"Waarom dragen alle mensen altijd twee dezelfde sokken?", vraagt Sam al op de eerste pagina aan zijn moeder. Die daar geen bevredigend antwoord op heeft. En dan is het hek van de dam: vrolijk lapt de kleuter de conventies aan zijn laars en op school gaat hij pronken met twee verschillende exemplaren. Enkele pagina's later loopt zowat iedereen, van bakker tot olifant, in verkeerde sokken rond.

De Nederlandse cabaretier en columnist Youp van 't Hek had net als zijn kleine held een geestig idee dat in de getalenteerde handen van illustrator Marije Tolman is uitgegroeid tot een zinnenstrelend prentenboek. Ook zij heeft zich zichtbaar geamuseerd door de realiteit stevig naar haar hand te zetten, wat inventieve, humoristische én esthetische beelden oplevert. Het is vooral Tolmans compositorische en picturale lef dat van Verkeerde sokken zo'n kleurrijk avontuur maakt.

De Jeugdboekenweek loopt van 15-30 maart. jeugdboekenweek.be

Youp van 't Hek & Marije Tolman (ill.), Leopold, 32 p., 13,99 euro, 4+.

Verbeelding aan de macht

Harm de Jonge is als schrijver (te) weinig bekend in Vlaanderen, en dat is jammer. Hij is een van die zeldzame auteurs die een speels en kindvriendelijk universum een literaire kwaliteit weet mee te geven. In Jonas en de visjes van Kees Poon geeft hij andermaal blijk van veel vakmanschap en een ongebreidelde fantasie. Alleen al op het vlak van taal valt er behoorlijk te smullen.

Als Jonas zijn zonnebril opzet, ziet de wereld er ineens heel anders uit. Dan zwemt er plots een krokodil in de gracht, en krijgen de dakpannen pootjes en vleugels. En dat is nog maar het begin. Wanneer Jonas van zijn vader gebakken visjes moet gaan halen, wordt dat een reis door zijn dorp vol verrassende ontdekkingen en onvergetelijke ontmoetingen.

De Jonge bedacht een avontuur in de beste traditie van Alice in Wonderland of Mary Poppins. Tussen de sprankelende regels door weeft hij ook nog een ontluikende liefdesgeschiedenis tussen Jonas en Rosa, en het melancholische relaas van schrijver Jan Barrabas, "wiens fantasiezakjes helemaal leeg zijn". Hier en daar smokkelt De Jonge er zelfs zachte maatschappijkritiek in. Voeg daar de mysterieuze, surreële tekeningen in aquarel van Martijn van der Linden aan toe, en je stapt samen met Jonas een betoverende wereld binnen.

Harm de Jonge & Martijn van der Linden (ill.),Jonas en de visjes van Kees Poon, Hoogland & Van Klaveren, 75 p., 14,95 euro, 10+.

Gelukzoekers met talent voor ongeluk

Al jarenlang voorziet Evelien De Vlieger kinderen en jongeren van alle leeftijden van prima leesvoer. Na het fantastische Job en de duif redden kip, waarin prille lezers op humoristische wijze hun taalgevoel konden aanscherpen, heeft ze weer een jeugdroman geschreven. Over Klaar en haar opa, allebei "gelukzoekers met een talent voor ongeluk".

Het is zomer en Klaar, een meisje met typische tienertwijfels, wil er een memorabele vakantie van maken. Via een ingenieuze structuur leren we Klaar en haar grootouders kennen. Verschillende vertelperspectieven wisselen elkaar af: een geheime brief van Klaars opa, een alwetende verteller én - de beste vondst - Klaar zelf, die aan het oefenen is voor een examen blind typen en op een oude typemachine haar gedachten de vrije loop laat. Ga niet naar Canada vertelt op een eerlijke manier over de mooie én moeilijke kanten van de liefde. Over volwassenen die zich bij het ouder worden moeten neerleggen bij de teleurstellingen uit hun leven. Over jonge mensen die moeten le- ren risico's te nemen en te gaan voor wat hen aantrekt maar ook angst aanjaagt.

Bij 'matters of the heart' heeft een goeie vriendin van me steeds een toepasselijke literaire quote klaar. Naar Klaar, die overduidelijk van kop tot teen verliefd is op Peer, maar bang is, zou ze een citaat uit Jonathan Safran Foers Extremely Loud and Incredibly Close sturen: "You can't protect yourself from sadness without protecting yourself from happiness." Dus: ga wél naar Canada. Word verliefd. Verlies je geliefde. Draag het verdriet. Het loont de moeite.

Evelien De Vlieger, Lannoo, 202 p., 16,99 euro, 15+.

Kruimels op de openbare weg

In deze tijden waarin we dagelijks overspoeld worden door beelden, laat Het Geluidshuis kinderen luisteren. Ongebreidelde fantasie is het handelsmerk van het huis, dat al een hele reeks hilarische hedendaagse sprookjesbewerkingen op zijn naam heeft staan. Nu is er Het meisje met de gouden glimlach, deel twee van Grimms De gouden vogel.

Elke keer dat Het Geluidshuis een luisterboek uitbrengt, is het prijs. Telkens weer krijgen ze een indrukwekkende stemmencast bij elkaar. Warre Borgmans is een prima verteller en verder horen we onder meer Jeroen Van Dyck, Bart De Pauw, Barbara Sarafian, Koen De Graeve en Bruno Vanden Broecke. En een hilarische cameo voor Guy Mortier, die naar aloude Humo-traditie een reclamespot inspreekt, maar in dit geval voor wapens: "Oorlog. Terrorisme. Kinderen die sneeuwballen gooien. En kruimels gooien op de openbare weg." Je zou voor minder wapens nodig hebben. Dit soort metagrapjes en verwijzingen naar de actualiteit zorgen voor een gelaagdheid die het luisterboek ook boeiend maakt voor volwassenen. Passeren verder de revue: de vergrijzing en het broeikaseffect. En tussenin komt er af en toe een aanstekelijk liedje. Goed voor een uitermate aangename luister- ervaring.

Het Geluidshuis, boek + cd, 22,95 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234