Vrijdag 28/02/2020

Jeugdboekenweek wordt ontkurkt

Evenement

Morgen gaat met Het Grote Kinderboekenfeest in Genk de kurk van de 33ste Jeugdboekenweek. Vanaf dan trachten bibliotheken, scholen, boekhandels, culturele centra en andere kinderen tien dagen lang te verleiden tot het drinken van leestoverdrank. Op het etiket dit jaar staat Horen en Zien. Stichting Lezen, de brouwers van de Jeugdboekenweek, over het thema: "Wij denken daarbij aan kunst, zintuigen, niet horen en niet zien, orale vertellingen, visuele poëzie, lawaai en stilte, duisternis en licht, angst en geruststelling, van je laten horen, protest, geluid als personage in een verhaal en monsters." Voldoende dus om er tien dagen op te drijven en er morgen Het Grote Boekenfeest in het Cultureel Centrum van Genk mee te vullen. Daar immers mogen een schare auteurs, acteurs, muzikanten en illustratoren de Jeugdboekenweek officieel voor open verklaren.

Onder meer op het appél morgen zijn Gerda Dendooven, Edward van de Vendel, Klaas Verplancke en Maritgen Matter. Terwijl zij hun zintuiglijkste verhalen voorlezen, versmelten elders vijf acteurs en evenveel muzikanten tot tijdelijke duo's die voor muzikale voorleesmomenten zorgen. Ook gaat de tentoonstelling In het begin was er niets. Een keuze uit het werk van Wolf Erlbruch 1950-2003 van start. Een niet te missen prentenoverzicht van een van 's werelds beste illustratoren. Voorts wordt de Oersonate van Kurt Schwitters uitgevoerd, brengt Dito Dito dertien dierenverhalen van Toon Tellegen tot leven en maakt Koen Vanmechelens 4 meter hoge, houten Boekengolem zijn opwachting.

Bijzonder aan al dat visueel en auditief geweld is dat er ook doven en slechthorenden, blinden en slechtzienden van kunnen genieten. Immers, niet alleen komen de dove acteurs Serge Vlerick en Kurt Van Maeckelberghe aan de hand van de Kamishibai, het Japanse minitheater van ABC, verhalen vertellen in gebarentaal, ook bij andere voorleesmomenten en workshops staat een gebarentolk paraat. Uitvergrote zachte letters, poëzie in braille en een hoorkamer maken dan weer dat ook blinde en slechtziende kinderen betoverd kunnen raken door boeken. (JVR)

Het Grote Kinderboekenfeest, op zondag 14 maart in CC Genk, van 11 tot 17 uur. Toegang gratis. Meer info: www.jeugdboekenweek.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234