Maandag 23/05/2022

Jeugdbewegingen betreuren fuifverbod

Voor de verkoop van een zakje chips op een fuif heeft men tegenwoordig een vergunning van de Eetwareninspectie nodig

Antwerpen.

Belga

Acht grote jeugdorganisaties uit Vlaanderen vinden het onaanvaardbaar dat fuiven uit het niet-commerciële circuit door een overvloed aan regelgevingen onmogelijk worden gemaakt. Zij verwijzen daarbij naar een uitspraak van het hof van beroep van Antwerpen, waarmee volgens hen opnieuw een stap werd gezet om het aantal fuiven drastisch te kunnen verminderen. Nochtans, zo vinden de jeugdbewegingen, zijn de fuiven uit het niet-commerciële circuit een zinvol alternatief voor de massadiscotheken, de dancings en de megafuiven.

Het hof van beroep van Antwerpen handhaafde eind januari een arrest in verband met de organisatie van megafuiven in de Grenslandhallen in Hasselt. Daardoor moeten organisatoren van dergelijke fuiven in het bezit zijn van een milieuvergunning klasse 2. De jeugdbewegingen vinden het een goede zaak dat er aandacht besteed wordt aan veiligheid en geluidshinder en zeggen enkel te willen reageren tegen de (neven)effecten van de huidige wetgeving. Voor de verkoop van een zakje chips op een fuif, zo zeggen zij, heeft men tegenwoordig een vergunning van de Eetwareninspectie nodig. Door de Vlarem II-wetgeving moeten zalen van meer dan 100 vierkante meter een milieuvergunning hebben, maar de geluidsnormen liggen zo laag dat vele uitbaters van zalen, geschikt voor kleinschalige fuiven, afzien van financiële inspanningen. De Vlarem II-wetgeving biedt nog wel de mogelijkheid dat er in jeugdhuislokalen fuiven georganiseerd worden, maar hoogstens twaalf per jaar. Fuiven organiseren wordt dus specialistenwerk voor organisatoren met een dikke portemonnee. "Wij willen deze tendens een halt toeroepen en pleiten ervoor dat jongeren kleinschalige fuiven op een relatief eenvoudige manier kunnen organiseren."

De jeugdbewegingen wijzen er ten slotte nog op dat fuiven een must is voor jongeren. Al te dikwijls worden de negatieve aspecten ervan in de verf gezet en veralgemeend. Bovendien, stellen de jeugdbewegingen, zijn fuiven ook een welkome financiële steun naast de subsidies die ze krijgen. De mededeling is ondertekend door de vzw Chirojeugd Vlaanderen, de Federatie voor Open Scoutisme, Jongerengemeenschappen, de Katholieke Arbeidersjeugd KAJ, de Katholieke Landelijke Jeugd KLJ, KSJ-KSA-VKSJ, de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten en Konsulenten en de VVKSM.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234