Zaterdag 19/06/2021

'Jeugdbeleid niet afstemmen op groepje moeilijke jongeren'

Brussel

Eigen berichtgeving

Het is niet zinvol om het hele jeugdbeleid af te stemmen op een uiterst beperkte groep moeilijke jongeren. Dat zegt een aantal organisaties uit de sector van het jeugdwelzijnswerk, dat pleit voor een globaal beleid. Daarin zou meer aandacht moeten worden besteed aan preventie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting. "Hier en daar wordt de bouw van jeugdgevangenissen geopperd als de oplossing van 'het' probleem", zegt Luc Moerkerke van Vlastrov. "Maar niemand zegt hoe die detentiecentra er zouden moeten uitzien. En dan nog, daarmee ga je de problemen niet fundamenteel oplossen."

In de discussies rond het al dan niet toelaten van jeugdgevangenissen had de 'sector' tot nu toe haar stem niet laten horen. Vier organisaties - Kansen in de Stad (Kids), het Centrum voor Maatschappelijke Gelijkheid en Jeugdwelzijn (CMGJ), de afdeling Vlastrov van het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk en het Comité Bijzondere Jeugdzorg in Antwerpen - verenigden zich onlangs om gezamenlijk een nota op te stellen. Volgens de organisaties wordt in het huidige beleid te weinig een onderscheid gemaakt tussen de aanpak van jongeren in een problematische opvoedingssituatie en jongeren die een misdrijf pleegden. Ook stelt de begeleiding in verband met individuele hulpverlening en onderwijs niet echt veel voor in gemeenschapsinstellingen als Mol of Ruislede. Vandaar dat een globaal beleid zich opdringt, vinden de organisaties. "We willen dat er meer preventie komt, in de brede zin van het woord", zegt Moerkerke. "Er moet meer geïnvesteerd worden in het onderwijs. Maar ook bijvoorbeeld in het jeugdwerk of de gezinsondersteuning. Ook zouden instellingen zoals die in Mol verbeterd kunnen worden. Ik denk daarbij onder andere aan meer individuele aandacht voor jongeren door het aanstellen van vertrouwensfiguren."

Er zullen jongeren blijven die via sancties hun verantwoordelijkheid moeten leren opnemen, geven de organisaties toe. "Maar vaak is hier de sanctie van detentie de enige beschikbare mogelijkheid. Terwijl pure vrijheidsberoving geen garantie is voor een latere herintegratie in de maatschappij."

Hier en daar is men wel bezig met alternatieve straffen, maar die initiatieven moeten volgens de nota van de organisaties dringend uitgebreid worden. De meest gepaste benadering zou daarbij rekening moeten houden met de situatie van dader, slachtoffer en de maatschappij in het algemeen, met als uiteindelijk doel dat iedereen er beter van moet worden. (AE)

Jeugdwelzijnswerk pleit voor globaler beleid

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234