Maandag 21/10/2019

EU-jeugdconferentie

"Jeugd wel bezig met beleid, maar drempel voor politieke participatie vaak te hoog"

Vlaamse jongeren zijn wel degelijk bezig met het beleid, kijk maar naar de commotie rond de GAS-boetes, stelt Ines Swaelens van de Vlaamse Jeugdraad. Beeld BELGA

In de Letse hoofdstad Riga is vandaag een Europese jeugdconferentie van start gegaan (23 tot 26 maart). Jongeren en beleidsmakers uit de 28 EU-lidstaten zullen zich buigen over de politieke participatie van jongeren. De twee afgevaardigden van de Vlaamse Jeugdraad, Ines Swaelens en Florian Jonniaux, geloven dat de jeugd wel mee wil werken aan het beleid, maar dat te weinig kennis en een te grote afstand dat in de weg staat.

Voor ze naar Riga afzakten, peilden de deelnemers samen met de Jeugdraad naar hoe jongeren zich voelen ten opzichte van Europa, België en Vlaanderen, en of ze zich betrokken voelden met het beleid op deze verschillende niveau's. "De Vlaamse jongeren zijn wel degelijk bezig met het beleid, kijk maar naar de commotie rond de GAS-boetes of de verhoogde studiegelden. Alleen stelden we vast dat ze weinig kennis hebben over deze instellingen", zegt Ines Swaelens.

De Vlaamse Jeugdraad ziet daarom een belangrijke rol weggelegd voor de scholen. "School leerkrachten bij over politiek en burgerschap, want zij moeten de jongeren stimuleren, en creëer er een apart vak over. Daarnaast moet de school zelf participatie stimuleren, zo zouden leerlingenraden verplicht moeten zijn."

Maar de leefwereld van jongeren en de politiek ligt ook te ver uiteen. "De drempel is voor veel jongeren te hoog. Bovendien zijn politici te weinig benaderbaar, ze zouden net dichter bij de jongeren moeten staan", vindt Swaelens.

De bevindingen van deze en nog twee andere jeugdconferenties (Italië en Luxemburg) zullen eind november in een resolutie over politieke participatie worden gegoten. Maar de Vlaamse Jeugdraad wacht niet op Europa om het beleid mee vorm te geven. Het Europinion-project probeert concrete voorstellen uit te werken voor het Jeugdbeleid in Vlaanderen. Tijdens een slotconferentie in oktober moet dit uitmonden in enkele beleidsadviezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234