Woensdag 08/02/2023

Jeugd in hele wereld droomt van leven in Europa

Brussel l Een aanzienlijk deel van de jongeren uit ontwikkelingslanden wil het liefst zo snel mogelijk emigreren. Topbestemming van hun dromen voor een beter bestaan blijkt Europa. Nu al is een derde van de 191 miljoen migranten in de wereld jonger dan 24 jaar. De Wereldbank roept daarom in een rapport dat vandaag verschijnt op fors te investeren in de jeugd wereldwijd.

Wie dacht dat de onophoudelijke stroom vluchtelingen die momenteel op de Canarische Eilanden aanspoelen, een trieste piek is, vergist zich schromelijk. Volgens het rapport 'Moving Young' van het VN-bevolkingsfonds (UNFPA) gaat het slechts om een voorproefje van de grootste migratiebeweging ooit. Behalve degenen die nu al effectief de vaak moeilijke tocht naar een rijker land wagen, zijn er veel jongeren die ervan dromen te emigreren uit hun benarde situatie.

De cijfers in het rapport zijn onthutsend. Zo wil in de Arabische wereld maar liefst 51 procent verhuizen. In Bosnië is dat zelfs 63 procent; in het oosten van Rusland 60 procent. Veel jongeren willen ontsnappen aan geweld, oorlog, armoede en misdaad. Hun droombestemming is steeds vaker Europa. Verhalen over de miljoenencontracten van zwarte voetballers in Europa volstaan soms om Afrikaanse jongeren te overtuigen om de levensgevaarlijke reis te wagen. Ook vanuit Azië groeit de uittocht. Op het Canarische Eiland Tenerife kwamen gisteren zelfs 216 Pakistanen en Sri Lankanen aan, die er een uitputtende reis van enkele maanden op hadden zitten.

De migratie begint ook op steeds jongere leeftijd. Het is een wereldwijd fenomeen. Zo is van de Latijns-Amerikanen die naar de VS uitwijken 40 procent tussen veertien en zeventien jaar. Vaak gaat het om barre reizen, waarbij jongeren gewelddadige mensensmokkelaars betalen en zich in vrachtwagens of vliegtuigen moeten verstoppen of de overtocht met een gammele boot riskeren.

Een ander rapport, 'Development and the Next Generation' van de Wereldbank, dat vandaag verschijnt, roept politici onder andere daarom op meer te investeren in de wereld in een jeugdbeleid. Nooit eerder in de geschiedenis waren er immers zoveel jongeren tussen twaalf en vierentwintig jaar als vandaag. Van deze 1,5 miljard woont 1,3 miljard in de derde wereld. En hun situatie is allerminst benijdenswaardig, zo blijkt uit het rapport.

Van de vijf miljoen mensen die vorig jaar met hiv werden besmet, is de helft tussen de vijftien en vierentwintig jaar. Jaarlijks bevallen dertien miljoen meisjes tussen vijftien en achttien van hun eerste kind. Tien procent van de 1,3 miljard jongeren in de derde wereld kan niet lezen of schrijven.

Het goede nieuws, aldus de Wereldbank, is dat jongeren in de derde wereld langer naar school gaan dan hun ouders en een grotere kans hebben gekregen om gezond te blijven. Ze zullen wellicht ook minder kinderen krijgen dan hun ouders, wat betekent dat ze minder monden te voeden hebben en dus hun kroost een waardiger bestaan kunnen geven.

Maar daarvoor, zegt de Wereldbank, moet dringend geïnvesteerd worden in de jeugd van de derde wereld. Zo niet kunnen de frustraties van jongeren overgaan in sociale en economische spanningen in het land van oorsprong, of massale migratie. (AE)

>22-23

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234