Woensdag 12/05/2021

update

Jeroen Piqueur betwist garantiestelling van 20 miljoen euro aan Optima Bank

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optima, betwist de garantiestelling van 20 miljoen euro uit zijn persoonlijk vermogen die hij eerder deed aan Optima Bank. Dat maakten de curatoren van Optima Bank bekend. De rechtbank zal moeten oordelen, maar "als we de procedure zouden winnen, is het de vraag of we het geld van Piqueur kunnen terugkrijgen", zei curator Hans De Meyer.

De curatoren hadden eerder al bewarend beslag laten leggen op goederen van Piqueur, maar hij tekende verzet aan bij de beslagrechter. Piqueur betwist nu ook de garantie van 20 miljoen euro, hoewel uit zijn vermogensstaat blijkt dat hij over meer dan voldoende middelen beschikt. "We zien het ping-pongspel tussen Piqueur en de Nationale Bank over de verantwoordelijkheid van het faillissement, dat nu definitief is, maar we gaan geen uitspraken doen over eventuele politieke verantwoordelijkheden", zei De Meyer.

De curatoren laten een beperkte audit uitvoeren, voor de periode vanaf de fusie met Ethias Bank in 2011, van alle belangrijke financiële transacties van Optima Bank. Het gerechtelijk onderzoek loopt intussen en er werden diverse onderzoeksdaden verricht. Het parket heeft al 150 klantendossiers in beslag genomen.

De curatoren verwezen naar de impact van de dading tussen de Bijzondere Belastinginspectie en de Optima Bank, waarbij in 2013 overeengekomen werd om de klantengegevens te vernietigen die de BBI had verzameld in een fraudeonderzoek. "Het parket kan klantendossiers nog altijd in beslag laten nemen en heeft er al 150 in beslag genomen. Er zijn echter handelsagenten die weigeren planningsdossiers af te geven. (..) Het feit dat we geconfronteerd worden met een onderzoek als dusdanig, zou bij ons de reflex losweken dat men toch niet zo rap op het hoofd van zijn kinderen moet zweren dat de bank geen enkele medewerking heeft verleend aan fiscale fraude. Voor ons blijft dat een zeer open vraag", drukte De Meyer het voorzichtig uit.

"Belastingbetaler draait niet op voor Optima"

De curatoren hadden eerder vandaag al gezegd dat de belastingbetaler "op dit moment" niet opdraait voor Optima. "We hebben 100 procent zekerheid dat het sociaal passief (het personeel) volledig gedekt is en het Garantiefonds zal volledig of bijna volledig voldaan worden."

Optima Bank had de boeken neergelegd bij de Gentse rechtbank van koophandel, nadat een doorstartscenario uitgesloten was. De rechtbank van koophandel had na advies van de Nationale Bank de faillissementsvoorwaarden gecontroleerd en had het faillissement op 15 juni uitgesproken. Vandaag behandelde de rechtbank het eerste proces-verbaal van nazicht schuldvorderingen en kreeg het een overzicht van de schuldeisers.

Het personeel zal volledig terugbetaald worden, stellen de curatoren. "Het gaat om alle nettolonen, RSZ en bedrijfsvoorheffingen en de tussenkomst van het fonds sluiting ondernemingen. We vermoeden dat het binnen ongeveer anderhalf jaar zal terugbetaald worden. Het Garantiefonds zal volledig of bijna volledig voldaan worden. Wat activa betreft hebben we 57 miljoen euro die ons niet meer kan ontsnappen. Er staat 39 miljoen euro op de faillissementsrekening en er is 18 miljoen aan effecten.

Het Garantiefonds heeft al 40 miljoen uitgekeerd, maakte curator De Meyer bekend. "We hebben het voorstel gedaan aan het Garantiefonds om op 15 juni 2017, op de eerste verjaardag van het faillissement, de aangifte af te sluiten. Momenteel hebben we alleen rekening gehouden met schuldvorderingen die correct bij de griffie ingediend zijn. De revindicaties (teruggave van de effecten, nvdr.) verlopen vlot. Momenteel is al meer dan 80 procent teruggegeven."

Ook de spaarders bij Optima Bank die meer dan 100.000 euro - het plafond van het Garantiefonds - kunnen eventueel uitbetaald worden, aldus de curatoren. "Zij hebben een voorrecht dat rang heeft onmiddellijk na Garantiefonds, dat na de werknemers komt", zei De Meyer. Gewone schuldeisers komen wellicht niet meer in aanmerking. Ook 99 OCMW's en gemeenten, waaronder vier kerkfabrieken die ook als "publieke overheden" beschouwd willen worden, hebben tegoeden.

Er zijn nog altijd verschillende kandidaat-overnemers voor Optima-onderdelen. "De Bank van Breda maakte eerder al bekend dat het de spaarverzekeringsportefeuille Baloise en Ergo Life overnam. Voor de beleggingsverzekeringsportefeuille van Baloise is er een ernstige kandidaat en dat wordt eerstdaags afgerond. De gesprekken over de Lombard-portefeuille (die genoemd werd in het gerechtelijk onderzoek, nvdr.) verlopen heel stroef. Er lopen wel strafklachten en burgerlijke procedures, maar het is een verkoopbaar product", stelt De Meyer. Voor de overdracht van de financiële planning en "de fameuze software", aldus De Meyer, zijn er ook verschillende gegadigden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234