Zondag 27/11/2022

JEROEN OLYSLAEGERS

Alles zal worden onthuld, o lezer. Het is gewoon een kwestie van tijd. Einde maart schroefde Obama zijn vulpen open en zette zijn naam onder een landbouwwet waarin een amendement huist dat de democratische controle opheft over de exploitatie, verspreiding en aanduiding van genetisch gemodificeerde organismen. Juristen beweren dat een bedrijf als Monsanto zelfs bij milieuproblemen of bedreiging van volksgezondheid haar goddelijke gang mag gaan en dat deze multinational door de verschillende staten niet meer kan worden verplicht om op de verpakking van voedsel aan te geven dat het ggo's bevat. Tegenstanders riepen de wet dan ook meteen uit tot Monsanto Protection Act. Merkwaardig dat een democratisch verkozen president het basisprincipe van controle en toezicht zo te grabbel gooit, maar het zegt uiteraard veel over de macht van Monsanto, een bedrijf dat ons al geteisterd heeft met de commercialisering van dioxine (en het ontbladeringsmiddel Agent Orange, dat een genocide in Vietnam veroorzaakt heeft), PCB's, DDT, groeihormonen, herbiciden en de laatste decennia zeker ook genetisch gemodificeerde soja, maïs en katoen.

Net zoals de wapenlobby van een machtig land haar nieuwe wapens eerst graag overzees uittest, kent ook Monsanto haar testlaboratoria. In Mexico moeten onderzoekers vaststellen dat sommigen inheemse maïssoorten al besmet zijn door ggo-maïs. In India hebben ze het over GMO suicides, waarbij katoenboeren massaal zijn overgestapt naar ggo-katoenzaden en daardoor diep in de financiële problemen kwamen. De zaden die ze kochten zijn steriel (en dienen dus jaar na jaar opnieuw te worden gekocht) en leveren niet meteen het betere product op dat hen werd beloofd. Al 200.000 wanhopige boeren stapten daarom al uit het leven.

Behoorlijk wat landen in de Europese Gemeenschap zijn niet happig op Monsanto, want eens je zulke bedrijven binnenlaat, is het moeilijk om de klok terug te draaien. Over ggo's wordt er ook in ons land al wel eens heftig gediscussieerd. Tegenstanders hebben hun bedenkingen bij de gevolgen voor de volksgezondheid en de voorstanders hebben het graag over vooruitgang en de vrijheid van wetenschappelijk onderzoek. Maar intussen heeft Monsanto allang een blauwdruk klaar om de voedselketen van een land grondig aan zijn noden aan te passen. Het koopt onderzoekscentra op en gooit geld naar universitaire onderzoekslaboratoria om uiteindelijk alle andere vormen van landbouw simpelweg uit te roeien.

De lobbymachine van Monsanto is zeer actief binnen de EU. Binnen dit systeem is het enige wat hen tegenhoudt het bewustzijn van de burger. Het is al vaker gebeurd dat democratische leiders al te zwak zijn gebleken om hun bevolking op lange termijn te beschermen, maar die zwakte doet een pas de deux met onverschilligheid. Komende zaterdag is er een wereldwijde March against Monsanto van de Occupy-beweging. Het groeiende bewustzijn over de gevaren van Monsanto maakt dat deze oproep grote weerklank heeft gekregen. Dat geeft ook aan dat de strijd om gezond voedsel en het bewustzijn dat ermee gepaard gaat wel eens een hefboom zou kunnen zijn voor een wereldwijd verzet tegen de arrogantie van bedrijven die de democratie het liefst afgeschaft zien. Download consciousness now.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234