Woensdag 14/04/2021

weekendkrant

Jeroen Meus vs. Pascal Naessens: "Cordon bleu: 30.000 kliks. Tofu of tajine: 300"

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Dat je passie moet voelen, betoogt zij. Hij vindt dat ook, maar met dat woord moet je toch opletten. Zij is Pascale Naessens, die op de Boekenbeurs haar nieuwe kookboek signeert voor lange rijen mensen. Hij voor nog langere: de naam Jeroen Meus blijft een trekker.

Jullie worden, zeker wat signeren en verkoop betreft, de sterren van de Boekenbeurs. Hoe kijken jullie daar zelf naar?
Meus: "Ik schaam me daar wel voor. De mensen staan een uur voor een handtekening aan te schuiven, terwijl échte schrijvers die een jaar aan boek bezig geweest zijn, niemand zien. Ooit zat er zo iemand naast mij en op bepaald moment zei hij: 'Ik ben weg, dit pik ik niet'. En dat begrijp ik. Toen we met 'Dagelijkse kost' naar de Boekenbeurs gingen, heb ik Lut en André (van uitgeverij Van Halewyck) gezegd dat we een aparte tafel moesten voorzien om dat te vermijden. (lacht) Brusselmans heeft toch ooit gezegd: die Meus en Huysentruyt moeten daar wegblijven."
Naessens: "Maar Brusselmans heeft wel een gesigneerd exemplaar van mijn boek en hij kookt ermee."
Meus: "Sinds Gutenberg en de boekdrukkunst zijn recepturen in boeken afgedrukt. Dus eigenlijk mogen we daar wel zijn. Maar natuurlijk... Ik heb 'Stoner' van John Williams gelezen, dat vond ik héél goed: ik herkende mijn ouders er een beetje in. Of 'Tirza' van Grunberg, over schizofrenie... Ik zat aan het zwembad in Italië en ik wilde naar huis. Zo raakte dat boek me. Dus ik ken wel het verschil, dat zijn boeken die me veranderen."
Naessens: "Ik vind het contact met mijn lezers heel fijn, ik leer veel van hen en voel op die manier wat er leeft. Als een diabetespatiënt zegt dat ze geholpen is of als ik hoor dat die of die dokter mijn boek aanraadt... Dat doet goed. Maar ik zal altijd met mijn twee voeten op de grond blijven, dat zit in mijn lijf. De staart van de rij mensen die voor Jeroen komen, staat trouwens tot aan de stand waar ik zit."

Maar kopen die mensen jouw boek omwille van de 'gezonde' keuken, of gewoon omdat we als Belgen graag lekker eten?
Naessens: "Ze lezen het zéker. Ik wil ook dat het méér dan alleen kookboeken zijn. Het gaat ook over romantiek en over gezondheid. De totaliteit is mijn invalshoek. Het moet makkelijk klaar te maken zijn en op het einde van de week zijn de mensen nog vermagerd ook."
Meus: (die net de kijkcijfers van 'Dagelijkse kost' van een dag eerder heeft binnengekregen: 695.000) Dat is veel. Ik zal eens moeten kijken wat ik in de uitzending van gisteren maakte. Je ziet dat aan de site. Pensen met puree of cordon bleu: 30.000 kliks. Maak ik tofu of tajine, allebei ook heel lekker: 300. (lacht) Dat is van de vreemde, hè."
Naessens: "Maar in het begin zei men me: 'Gezonde voeding, dat is voor een kleine niche'. Maar zie eens naar het succes van mijn boeken."

Lees het volledige interview morgen in onze krant. En verder onder andere ook nog:
* Onze man in het hart van de deeltjesversneller. Verslaggever Remy Amkreutz daalt af in de Large Hadron Collider in Genève.
* Herman Koch, succesauteur van het nu verfilmde 'Het diner': ''IK heb het met mijn luiheid toch maar allemaal mooi voor elkaar gekregen!''
* Schrik voor de prik, ook in België. Gezocht en gevonden: Vlamingen die weigeren hun kinderen te laten vaccineren tegen de mazelen. Wat drijft hen?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234