Donderdag 13/05/2021

Jeroen Meus

Jeroen Meus bij de cowboys in Texas: "Echt lekker, kalfskloten"

null Beeld vrt
Beeld vrt

In 'Goed Volk' op Eén trekt Jeroen Meus naar zes bijzondere plekken. In De Morgen licht hij elke maandag een tipje van de sluier op over de aflevering van die avond. Deel 3: bij de cowboys in Texas.

"Paducah is de naam van het dorpje in Texas waar de Tongue River Ranch van Tom Moorehouse ligt, een dorp dat verlaten is. De kerk en de vijf huizen zijn kapot, ze hebben het er opgegeven en in het enige café waar je nog iets kan eten bakt het vlees in ranzig oud vet. Maar op de weg ernaar toe rijd je door een fim: 'No Country for Old Men', en dat is prachtig.

"De ranch is van een verzekeringsmakelaar uit San Diego, 40.000 hectare groot, die mens zelf komt daar één keer per jaar om er op kwartels te jagen. Dat is zijn hobby. De rest van het jaar proberen de cowboys onder leiding van Tom de boel draaiende te houden. Voor hen is het grote ernst, ze proberen zelfbedruipend te zijn door de kudde te verzorgen en te verkopen, kalveren te castreren en rodeo's te houden.

"Je zou het eentonig kunnen noemen en dat is het ook, maar het is wel een eentonigheid waar ik me in zou kunnen vinden. Op een bepaald moment reden we naar Dallas en je hoort het ze zeggen: 'Sin City'. Dat zegt hen niks. Wij waren als kleine jongen blij dat we naar 'de stad' mochten, zij mijden het zoveel ze kunnen.

"De hiërarchie is er enorm. Yes sir. Thank you sir. No sir. Zo gaat het eraan toe en daar hou ik van. Zaterdag kwam iemand bij me solliciteren en hij begroette me met: "Ah, Jerre." Dat was dus meteen einde gesprek. Met zo'n attitude kan iemand niet in de zaal werken, vind ik. Er is nog nooit iemand gestorven van wat respect te tonen. Bij de cowboys is dat heel erg doorgedreven.

"We waren er een dikke twee weken en na een week brak het ijs. Dat kwam omdat wij, als zij om 4 uur opstonden, al klaar stonden. En omdat we nog werkten toen zij gingen slapen. Ze zagen hoe hard wij werkten en dat zorgde voor respect. Bovendien heb ik Charlie, de kok, heel hard geholpen. Ook dat zag Tom. Zo zijn we in hun wereld geraakt en daarom is deze aflevering de beste illustratie van het idee: binnenkomen via de keuken.

"En daar heb ik dus mountain oysters gegeten: kalfskloten. Pas op, ik eet eigenlijk alles. Het minst graag eet ik dure coquilles of oesters. Maar verder kost het me geen moeite om iets te proeven en lekker te vinden. Die kalfskloten smaken als jong vlees, het voelt een beetje als chicken nuggets aan. Echt lekker. En een voorbeeld van het feit dat ze alles eten en niks weggooien. Dat vind ik een les in een wereld waarin hongersnood nog altijd bestaat. We hebben het recht niet om iets weg te gooien dat eigenlijk gewoon eetbaar is."

'Goed volk', elke maandag om 20.40 uur op Eén.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234