Zondag 19/09/2021

Verenigd koninkrijk

Jeremy Corbyn belooft groenlinkse revolutie in ijzersterke toespraak

Jeremy Corbyn. Beeld AP
Jeremy Corbyn.Beeld AP

Nationalisering van nutsbedrijven, een groene klimaatrevolutie, een belasting op tweede huizen, dertig uur gratis kinderopvang en een onvoorwaardelijke erkenning van een Palestijnse staat. Dat zijn enkele maatregelen die Jeremy Corbyn woensdagmiddag heeft aangekondigd tijdens zijn congrestoespraak in Liverpool.

De socialistische Labour-leider maakte duidelijk dat zijn partij klaar is om de macht over te nemen, zeker nu de brexitstrategie van de Conservatieve regering in duigen lijkt te liggen. Het zelfvertrouwen waarmee hij een uur lang sprak was opmerkelijk.

De kredietcrisis die het eiland, en de rest van de westerse wereld, tien jaar geleden beleefde, hing als een schaduw over de rede van de oppositieleider. Een decennium lang bezuinigen heeft het land volgens hem grote schade berokkend. Hij wees op de crisis in de geestelijke gezondheidszorg, het tekort aan betaalbare woningen en de opkomst van radicaal-rechts. Dat laatste, zo zei hij, is mede het gevolg is van een neoliberaal systeem dat alleen werkt voor een elite, niet voor de gewone man. Rebuilding Britain: for the many, not the few, was dan ook het motto van het congres.

Privatiseringen

Speciale aandacht gaf hij daarbij aan de mislukte privatiseringen, onder meer op het spoor en in het gevangeniswezen. Een Labour-regering, zo beloofde Corbyn, zal waar nodig nutsbedrijven nationaliseren, een plan waar vrij veel steun voor bestaat. Tevens zal het serieus werk maken van klimaatbeheersing, bijvoorbeeld door de aanleg van windmolenparken op het land, iets dat door de Conservatieve regering is stopgezet. "Het Verenigd Koninkrijk moet op milieugebied weer voorop gaan lopen, aanhaken bij de Scandinavische landen", sprak de 69-jarige socialist.

Jermy Corbyn na zijn toespraak. Beeld AFP
Jermy Corbyn na zijn toespraak.Beeld AFP

Hij deed zijn best om zich te profileren als een serieuze kandidaat voor het premierschap. Daarvoor was het nodig om te benadrukken dat leden van de joodse gemeenschap meer dan welkom zijn binnen Labour. Hij gaf toe dat de slepende antisemitisme-affaire hem en zijn beweging veel schade heeft berokkend.

"We moeten beter luisteren, minder schreeuwen", zei hij, zich richtend op partijleden die, vaak vanachter het toetsenbord, haat verspreiden. Tevens zei hij dit keer luid en duidelijk dat de Russische staat achter de gifaanval op een dubbelspion in Salisbury zit. Dat is voor het eerst.

Solidariteitsbelasting

De financiële onderbouwing van zijn plannen, bijvoorbeeld voor dertig uur gratis opvang voor alle twee-, drie- en vierjarigen, ontbrak. Wel kondigde hij aan dat mensen met meer dan één koopwoning een solidariteitsbelasting zullen gaan betalen onder Labour. Dat geld zal worden besteed aan het bouwen van vele duizenden sociale huurwoningen.

Hij hekelde de plannen van de Conservatieve premier Theresa May, eerder op de dag uitgesproken tijdens de top van de Verenigde Naties, om de belasting voor Britse ondernemingen tot het laagste niveau van de G20 te brengen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Dat bracht hem, aan het einde van de toespraak, eindelijk tot de brexit, het onderwerp dat ook zijn partij zoveel interne problemen brengt. Corbyn zei dat hij de wil van het Britse volk zal respecteren, maar verwierp de neoliberale brexit waar de Conservatieven op aansturen. "De brexiteers dagdromen", oreerde hij, "van een Groot-Brittannië dat rules the waves en waves the rules", een rijk dat de oceanen beheerst en de regels negeert. Een Labour-brexit zal, zo luidde de belofte, goed zijn voor werknemers en het milieu. Mays deal zal de partij gaan verwerpen.

Op die manier wil Labour verkiezingen afdwingen, zodat het kan beginnen met de volgens Corbyn noodzakelijke wederopbouw van het land, net zoals in 1945, toen Clement Attlee aan de macht kwam en de verzorgingsstaat neerzette, in 1964 toen Harold Wilson de democratiseringen van de jaren 60 inluidde, en in 1997 toen New Labour het land een nieuw elan gaf. De naam Tony Blair is echter nog steeds een scheldwoord binnen het Labour van Corbyn. Hij wil zijn eigen revolutie, een die met de dag dichterbij komt nu het gemoed der natie naar links aan het verschuiven is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234