Zondag 23/02/2020

BK wielrennen

Jens Debusschere en Jolien D'hoore verdedigen zondag titel in Tervuren

Jens Debusschere verdedigt zondag zijn Belgische driekleurBeeld PHOTO_NEWS

Zondag heeft in het Vlaams-Brabantse Tervuren het Belgisch kampioenschap op de weg voor eliterenners en dames elite plaats. De vrouwen beginnen reeds om 8u00 aan hun titelstrijd. De mannen gaan vanaf 11u30 op jacht naar die zo begeerde tricolore trui. Het parcours is licht glooiend en bevat een korte helling, de Horenberg, die een maximaal stijgingspercentage heeft van 18 procent.

De naam van Tom Boonen komt meermaals op het voorplan als er gevraagd wordt naar favorieten voor de eindzege. Naast de ex-wereldkampioen zijn er echter ook nog anderen die een gooi willen doen naar de driekleur. Bij Lotto-Soudal kunnen ze terugvallen op uittredend Belgisch kampioen Jens Debusschere, ex-Belgisch kampioen Jürgen Roelandts, man in vorm Kris Boeckmans en Tiesj Benoot.

Topsport-Vlaanderen is met 22 deelnemende renners het grootste blok wat betreft de deelnemende teams. Bij hen maken Edward Theuns en Jelle Wallays eveneens kans op de titel. Bjorn Leukemans is dan weer hét uitgesproken speerpunt bij Wanty-Groupe Gobert, dat start met twaalf renners. Het continentale team Wallonie-Bruxelles hoopt met Sébastien Delfosse en Antoine Demoitie twee hangijzers in het vuur te hebben.

De andere deelnemers en favorieten kunnen niet terugvallen op een heuse ploeg en zullen hun kampioenschap omzeggens op eigen houtje of met zeer beperkte steun moeten afwerken zoals Stijn Devolder, Gert Steegmans, Greg Van Avermaet, Jan Bakelants, Johan Vansummeren, Jens Keukeleire, Sep Vanmarcke en Michael Van Staeyen.

Na 252 kilometer kennen we dus de opvolger van Jens Debusschere bij de mannen. Bij de vrouwen is dat na 108 kilometer. Daar start Jolien D'hoore als uitredend kampioene.

Programma
8u00: Dames elite (108 km of 6 ronden van 18 km)
11u30: Elite (252 km of 14 ronden van 18 km)

Carlo BomansBeeld PHOTO_NEWS

Bondscoach Carlo Bomans waagt zich niet aan voorspellingen

"In een Belgisch kampioenschap komen de sterkste renners altijd naar boven. Dat zal zondag niet anders zijn. Het is natuurlijk zo dat een aantal teams kan terugvallen op een numerieke meerderheid en dat is een bijkomende troef", zegt de bondscoach.

"Het is aan die ploegen om enkele mannetjes mee te hebben in een vroege vlucht. Zo zou het Belgisch kampioenschap wel eens zeer snel beslist kunnen zijn. Maar het wedstrijdverloop zou er natuurlijk ook helemaal anders kunnen uitzien. Het parcours is selectief genoeg, zonder echt heel zwaar te zijn, maar het zijn nog altijd de renners die de wedstrijd maken. Het is misschien een cliché maar het klopt wel", gaat Bomans verder. "Vorig jaar was het parcours ook volledig vlak en pas op het einde kon men, na zeer veel inspanningen, de koplopers te grazen nemen. Er zijn mogelijkheden genoeg om het gaandeweg eens te proberen of iets te forceren."

Een favoriet wil Bomans niet naar voor schuiven. "Al kan ik niet ontkennen dat Tom Boonen sterk was in Bakoe. Wat hij daar liet zien, was niet mis. Een aantal ploegen is erbij gebaat een vroege vlucht op poten te zetten. Bij Lotto-Soudal kunnen ze daarvoor terugvallen op Jürgen Roelandts en Tiesj Benoot om er maar twee op te noemen. En dan hebben zij nog Jens Debusschere en Kris Boeckmans achter de hand om het af te maken in een eventuele massasprint. Het wordt opnieuw een Belgisch kampioenschap met een open scenario."

Jens DebusschereBeeld BELGA

Debusschere wil verlengstuk breien aan zijn titel

"Ik heb er de voorbije dagen zeker bij stilgestaan dat ik vanaf zondag de driekleur niet meer mag aantrekken", aldus Jens Debusschere. "Het was altijd zo leuk om op dat shirt een rugnummer te spelden. Je wordt door iedereen herkend en je krijgt hierdoor extra aanmoedigingen. Ik ga dat gevoel zeker missen maar ik maak echter wel kans om voor het tweede jaar op rij Belgisch kampioen te worden. Ik heb, net als vorig seizoen trouwens, weer gepiekt naar deze periode. Ik ben alvast in goede conditie. Het parcours is niet zo gemakkelijk maar langs de andere kant dan ook weer niet super loodzwaar. Een afstand van 250 kilometer weegt bij een renner altijd door, ook als is het relatief vlak. In de finale zullen de klimmetjes beginnen doorwegen. Wat betreft de andere favorieten denk ik aan Tom Boonen, Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke."

Topsport Vlaanderen-Baloise wil numeriek overwicht verzilveren

Het Topsport Vlaanderen-Baloiseteam is met 22 renners, Jonas Rickaert en Eliot Lietaer moeten noodgedwongen forfait geven, zondag numeriek het sterkst op het Belgisch kampioenschap. Met Jelle Wallays en Edward Theuns hebben zij twee kandidaten voor de eindzege binnen hun rangen.

"Wij gaan het maximale uit ons BK halen. Met Edward Theuns en Jelle Wallays hebben wij twee kandidaat-winnaars in de ploeg", geeft Hans De Clercq mee. "Ik verwacht zeer veel van het Lotto-Soudalblok. Zij hebben immers het sterkste team aan de start met mannen als Jens Debusschere, Jürgen Roelandts, Tiesj Benoot en Kris Boeckmans. Natuurlijk is Tom Boonen ook één van de grote kanshebbers. Ik denk wel dat hij niet veel voordeel meer heeft indien de koers uitmondt in een massasprint. Dat was vorig jaar in Wielsbeke al merkbaar. Hij doet er beter aan met zijn ploeg de koers van in het begin hard te laten maken en daarvoor kan hij terugvallen op sterke teamgenoten als Iljo Keisse, Stijn Vandenbergh en noem maar op. Vergeet ook Gianni Meersman niet. Ook hij is sterk bezig de laatste tijd."

"Wij rijden alvast onze eigen koers maar ik ga er wel op toezien dat mijn renners wakker zijn in de finale. We gaan uit van onze eigen sterkte en ons doel is opnieuw een podiumplaats behalen. Dat is zo al jaren het geval en mag nu niet anders zijn."

Jolien D'HooreBeeld PHOTO_NEWS

Titelverdedigster Jolien D'hoore hoopt op lastige wedstrijd

"Wij worden om 8 uur al de weg opgestuurd. Dat is in vergelijking met vorig jaar nog een uur vroeger. Een dergelijk vroeg startuur brengt heel wat aanpassingen met zich mee. Ik ga onder andere op hotel in de buurt van Mol-Postel. De wekker loopt af om 5 uur en van dan af is het eten en me voorbereiden op de wedstrijd", zegt de 25-jarige D'hoore.

"Ik vertrek in het BK als enige van Wiggle-Honda. Ik zal dus moeten opboksen tegen de grotere teams als Topsport Vlaanderen en Lotto-Soudal. Mijn koersverloop moet ik dan ook afstellen op de andere concurrenten maar het is logisch dat ik niet met elke vlucht kan meespringen. Ik zal selectief tewerk moeten gaan en toeslaan wanneer de finale ingezet wordt. Ik zal moeten afrekenen met Sofie De Vuyst, die in Bakoe sterk was, maar ook Lotte Kopecky, Jessie Daams en Jessie Druyts, om er nog maar enkelen op te noemen, zijn gevaarlijk. Hen moet ik zeker in het oog houden. Het parcours verkende ik reeds. Een pak lastiger dan vorig jaar maar dat kan enkel maar in mijn voordeel spreken. Zo komt er een natuurlijke selectie. Voor mij mag het BK dus zeer lastig worden."

Bjorn LeukemansBeeld BELGA

Wanty Groupe-Gobert trekt kaart Leukemans

Naast de drie grote blokken Lotto-Soudal, Etixx-Quick.Step en Topsport Vlaanderen-Baloise nemen ook Wanty-Groupe Gobert en Wallonie-Bruxelles met een uitgebreide delegatie deel aan het BK in Tervuren.

"Ik moet natuurlijk een pak renners missen zoals Yannick Eijssen, Lander Seynaeve en Kevin Van Melsen. Anderen komen pas terug uit blessure of waren, zoals James Vanlandschoot, afgelopen week nog ziek. Wij zetten daarom alles op Bjorn Leukemans", verduidelijkt Hilaire Van Der Schueren van Wanty-Groupe Gobert.

"Bedoeling is met onze ploeg zoveel mogelijk publiciteit te pakken. Zeker nu we onlangs te horen kregen dat onze cosponsor ermee stopt op het einde van het seizoen. Dit kampioenschap kan een ideaal visitekaartje zijn om andere geldschieters wakker te maken. Met Leukemans moeten we zeker kunnen meestrijden tot het einde."

Bij het continentale Wallonie-Bruxelles rekenen ze op Antoine Demoitie en Sébastien Delfosse. "Het ideale scenario voor Antoine Demoitie zou zijn dat hij in de slotkilometers nog deel uitmaakt van een beperkt groepje dat mag spurten voor de eindzege. Dan zie ik mogelijkheden. Als het uit gaat draaien op een massasprint, is een top tien plaats wellicht het hoogst haalbare", stelt Frédéric Amorison van Wallonie-Bruxelles. "Wat betreft Sebastien Delfosse, ook hem zie ik een schitterend kampioenschap afwerken. Het is geen zware omloop, met echte hellingen, maar wel een slopend parcours. Dat moet Sébstien zeker aankunnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234