Donderdag 30/03/2023

NieuwsJustitie

Jef Vermassen staat vader overleden meisje bij: ‘Hij wil dat er recht gesproken wordt’

Jef Vermassen: ‘Ik hoor ook dat er in gesloten groepen met tot 100.000 leden gevraagd wordt naar de beelden van de feiten. Dat is onvoorstelbaar.’ Beeld BELGA
Jef Vermassen: ‘Ik hoor ook dat er in gesloten groepen met tot 100.000 leden gevraagd wordt naar de beelden van de feiten. Dat is onvoorstelbaar.’Beeld BELGA

‘Geen enkel kind mag ooit nog meemaken wat mijn dochter is overkomen.’ Dat zegt de vader van het 14-jarige meisje dat is verkracht door een groepje jongeren en uit het leven stapte toen er beelden van online kwamen. De vader zocht hulp voor zijn dochter, maar werd weggestuurd in het ziekenhuis.

HLN

De vader heeft advocaat Jef Vermassen in de arm genomen. “Hij zit erg diep”, zegt Vermassen. “Vooral ook omdat hij vlak voor de feiten nog gespecialiseerde hulp zocht voor zijn dochter. Ze was net als zoveel andere pubers op zoek naar haar eigen identiteit. Ze lag wat in de knoop met zichzelf.”

De vader verwittigde de huisarts en trok met zijn dochter naar een ziekenhuis in Gent. “Op de kinderafdeling vroeg de bezorgde vader of er een kamer voor zijn dochter geregeld kon worden. Hij werd weggestuurd. Ze kónden hem gewoon niet helpen. Omdat er maar één bed was, en dat was bezet.”

“Die aanvraag dateerde van 5 mei. Vader en dochter werden op 21 mei opnieuw in het ziekenhuis verwacht. Niet voor een opname, wel om een eventuele therapie op te starten. Maar twee dagen voordien stapte het meisje uit het leven. Hadden ze haar op 5 mei kunnen opnemen, dan was dit allemaal niet gebeurd”, zegt Vermassen. Ze plannen evenwel geen gerechtelijke stappen tegen het ziekenhuis. “Sinds haar overlijden is er al contact geweest met het ziekenhuis. Ze zitten er daar ook mee in hun maag. Het ziekenhuis heeft de papa verzekerd dat ze zullen proberen om meer plaatsen beschikbaar te maken voor jonge mensen met een zekere problematiek.”

Want zeker dat vindt de vader van het meisje belangrijk: dat andere jonge mensen hetzelfde niet overkomt. “Te kijk worden gezet op internet heeft een enorme impact op pubers die op zoek zijn naar hun identiteit”, zegt Vermassen. “Die jonge mensen spiegelen zichzelf aan leeftijdsgenoten. Als er dan zoiets gebeurt, kunnen ze onder de grond kruipen van schaamte. Facebook en andere sociale media worden vandaag enorm misbruikt door jongeren om leeftijdsgenoten door het slijk te sleuren, te vernederen en te pijnigen. Voor diegene die dat ondergaat, kan dat ondraaglijk zijn. Dat is de slechtste kant van het internet.”

Celstraffen

“De vader wil begrijpelijk dat er recht gesproken zal worden”, zegt Vermassen. Tijdens hun gesprek polste de man onder andere naar hoe zwaar de tieners bij een eventuele veroordeling kunnen worden gestraft. “Dat hangt van veel zaken af”, verduidelijkt Vermassen. “Wie is verantwoordelijk voor wat? Is hij minder- of meerderjarig? Welke kwalificatie plakt het gerecht op de feiten? Dat zijn allemaal zaken die belangrijk zijn.”

Volgens Vermassen riskeren de meerderjarige daders in het extreemste geval tot dertig jaar cel. “Dan moet het dossier wel eerst voor assisen belanden én moet de rechtbank oordelen dat er een verband is tussen de zelfdoding van het meisje en de groepsverkrachting. Voor de correctionele rechtbank riskeren ze tussen de drie en twintig jaar.” Het filmen van de verkrachting kan maximaal tien jaar cel opleveren.

“Voor alle duidelijkheid: wij hebben momenteel geen gegevens over de verdachten. Mijn cliënt kent hen ook niet. Veel zal ook afhangen van hun leeftijd. Zo zal iemand van 14 nooit worden uitgeleverd aan een volwassen rechtbank. Die jongen blijft sowieso onder toezicht van de jeugdrechtbank. Verdachten tussen 16 en 18 kúnnen eventueel uit handen gegeven worden. Als dat gebeurt, zullen ze samen met de meerderjarigen terechtstaan.”

Vermassen haalt tot sluit uit naar het voyeurisme rond deze zaak. “Ik hoor ook dat er in gesloten groepen met tot 100.000 leden gevraagd wordt naar de beelden van de feiten. Dat is onvoorstelbaar.” Hij verwijst daarmee naar zogenaamde exposegroepen: chatgroepen waar mensen naaktfoto’s en filmpjes van anderen delen om hen te vernederen. Het gaat soms zelfs over naaktbeelden van minderjarige meisjes, en ook beelden waarop meisjes seksueel misbruikt worden. In sommige van die groepen wordt nu ook gevraagd om beelden van de verkrachting van het 14-jarig meisje.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234