Woensdag 23/10/2019

Assisen

Jef Vermassen gaat voor vrijspraak in proces neurochirurge: “Ik heb gezegd: ik ga voor u vechten”

Jef Vermassen. Beeld Vertommen

“Ik kende haar met haar groene pakje, haar mondmasker. Nu zat ze in de gevangenis, met een oranje plunje. Ik heb gezegd: ik ga voor u vechten.” Jef Vermassen hield woord. Hij gaat voluit voor de vrijspraak van neurochirurge Mehrnaz D. op grond van artikel 71.

Mehrnaz D. (51) doodde in juli 2917 haar dochter Eline. Het meisje onderging van haar zevende tot haar negende een zware kankerbehandeling. Kort voor haar dood was ze opgenomen in een instelling, nadat een klasgenote een afscheidsbrief op de grond had zien vallen.

D. doodde haar dochter met medicatie en een plastic zakje. Ze was vanaf dag één een open boek voor de speurders, en ook tijdens het proces.

Patiënt-advocaat

Meer dan honderd assisenzaken heeft Jef Vermassen (71) op de teller. De laatste jaren treedt hij vooral op voor slachtoffers. Met Mehrnaz D. stond hij voor het eerst sinds lang aan de zijde van de verdachte.

Omdat hij zelf een van die vele dankbare ex-patiënten is van de aan UZ Leuven verbonden neurochirurge, legde hij uit. “Nooit was ik zo betrokken bij een strafzaak als bij deze. Zij heeft mijn leven gered. Ik kon niet meer tot aan het einde van deze zaal lopen. Ik was bij vier van haar collega’s geweest.”

“Zij maakte tijd. Ze legde me uit hoe ze mijn artrose ging wegvijlen, mijn rug stofzuigen. Het eerste wat ze na de operatie deed, was mijn vrouw bellen. Om te melden dat het gelukt was. Zoals ze bij al haar patiënten deed. Ze kwam je bezoeken op zondag.”

Passe-partout

Onder de vroegere wetgeving moest binnen een jury van twaalf burgers een meerderheid worden gevonden. Nu heeft Vermassen twaalf burgers en drie magistraten tegenover zich. Daarom kwam het voor velen als een verrassing dat Vermassen net als bij de meeste van zijn zestien vrijspraken artikel 71 van de strafwet pleitte.

Vermassen: “Ja, dat beroemde en beruchte artikel 71 van de strafwet. De passe-partout van de advocaten, zeggen ze. Maar ik zal u het eerste deel voorlezen: ‘Er is geen misdrijf wanneer de beschuldigde of de beklaagde op het ogenblik van het feit in staat van krankzinnigheid was.’ Dat eerste deel heb ik zelfs niet nodig. Het tweede deel zegt: ‘Als zij gedwongen werd door een macht die zij niet heeft kunnen weerstaan.’ Vraag ik u iets onmogelijks? Ik denk het niet. Zij was een zeer depressief iemand met een zeer depressief kind.”

Vermassen verwees naar de zaak van een huisarts uit Sint-Niklaas die in 2007 haar ernstig depressieve zoon een euthanasiespuit toediende en daarna net als Mehrnaz D. uit het leven trachtte te stappen. Ze ontliep vervolging omdat het Openbaar Ministerie zelf artikel 71 vorderde.

Vermassen: “Deze zaak is een fotokopie.”

Parachutemoord

Het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Kristophe Everaerts, wil dat de jury D. schuldig acht aan moord met voorbedachten rade. “Haar daad was weloverwogen en doelgericht. Elientje moest dood. D. had enkele depressieve kenmerken, maar dat is geen enkel excuus.”

Vermassen gaf aan het eind van zijn pleidooi aan dat hij dezelfde soort reacties als na de parachutemoord verwacht, toen hij een bepalende rol speelde voor de schuldigverklaring van Els Clottemans. “Mijn kinderen moesten worden beschermd. Op straat was iedereen ervan overtuigd dat ze het niet gedaan had. Maar de mensen in de zaal, alle journalisten ook, die waren wel overtuigd.”

Gerechtspsychiaters achten de kans dat Mehrnaz D. ooit opnieuw iets gewelddadigs doet nihil. Opvallend waren de vele ex-collega’s en ex-patiënten die zich op het proces spontaan meldden met niets dan lof voor wat D. als arts en mens voor hen had betekend.

Vermassen: “Ik had ooit een cliënte, een vrouw van 81. Ze was vrijgesproken van moord op grond van artikel 71. De dag erna kwam ze me bezoeken. Ze zag er tien jaar jonger uit. Ze had een onnozel fleske wijn bij zich. Ze zei: ‘Nu ben ik tenminste geen moordenaar.’ U kunt een goede daad stellen.”

De jury trekt zich donderdagochtend terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234