Maandag 19/08/2019

Update

Jef Tavernier stapt uit Groen!

Beeld UNKNOWN

Jef Tavernier (58) stapt uit Groen!. Tavernier, die nog mee aan de wieg stond van Agalev, is het naar eigen zeggen niet eens met de werking en de besluitvorming binnen de partij. Hij blijft wel gemeenteraadslid in Aalter voor de lijst Open. De timing van de aankondiging van Tavernier is wel opvallend. Uitgerekend vandaag geeft Groen! haar nieuwjaarsreceptie in Brussel.

Tussen Tavernier en de partijleiding van Groen! boterde het al langer niet meer. Toen de Oost-Vlaming zich bij de regionale verkiezingen in juni 2009 voor het eerst in 28 jaar niet op de kandidatenlijst stond, voelde hij zich helemaal op een zijspoor gezet. De problemen smeulden echter al langer. Zo waren er daarvoor al meningsverschillen over beslissingen van de partij of over haar werking.

Tavernier zegt dat hij die problemen ook binnen de partij herhaaldelijk heeft aangekaart, maar zonder resultaat. "Ik stelde geen positieve kentering vast", zo stelt Tavernier in zijn ontslagbrief. Zo was hij het bijvoorbeeld niet eens met de recente fusie tussen SLP en Groen!

"Expertise wordt niet aangewend"
Jef Tavernier vindt ook dat Groen! een steeds sterker particratisch partijmodel nastreeft. "Zeer veel middelen en mensen worden aan de parlementaire werking onttrokken en gebruikt voor de uitbouw van een centraal partij-apparaat waar die verkozenen weinig te zeggen hebben. Hierbij wordt bovendien zeer weinig gebruik gemaakt van de expertise en ervaring die in de partij aanwezig is. Het verwondert me dan ook niet dat men zo dikwijls het warm water uitvindt en als 'nieuw' voorstelt".

"Onaanvaardbaar"
De groene oud-minister spreekt ook nog van een gebrek aan democratische transparantie en verantwoording. "Zoiets is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Zolang deze situatie blijft bestaan kan ik onmogelijk lid blijven van Groen! nationaal. Ik stop mijn lidmaatschap en zal mijn engagement, kennis en energie elders nuttig aanwenden", zo staat te lezen in de ontslagbrief.

Ook partner nam ontslag
Gisteren kondigde ook de partner van Tavernier, Rita Brauwers, haar ontslag bij Groen! aan. De Brugse politica pikte het niet dat de Brugse afdeling door de partijleiding onder curatele werd geplaatst en ze had ook vragen bij de fusie van SLP en Groen!. Net als Tavernier vandaag bestempelde Brauwers de werking van Groen! als "niet transparant en niet democratisch".

Minister van Leefmilieu
Jef Tavernier was lange tijd senator voor de Vlaamse groenen. In 2002 volgde hij even Magda Aelvoet op als vicepremier en minister van Leefmilieu en Volksgezondheid in de paarsgroene regering Verhofstadt I. Twee jaar later werd hij Vlaams minister van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking. Twee jaar later, na het ontslag van partijgenoot Ludo Sannen uit de Vlaamse regering, werd Tavernier nog even Vlaams minister van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking. Tussen 2004 en 2009 zetelde hij nog als Vlaams parlementslid. Sindsdien is hij enkel nog gemeenteraadslid in Aalter. (belga/svm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden