Zaterdag 16/10/2021

Jean-Pol Taminiau, de vermoorde dancingportier

Nieuwe arrestaties in Charleroi, maar moeder blijft denken aan autozwendel

In de de nadagen van de zaak-Dutroux werd zijn dood ermee in verband gebracht, maar deze week raakte bekend dat het parket in Charleroi na al die jaren dan toch een concreet spoor denkt te hebben naar de moordenaars van Jean-Pol Taminiau (33). Twee mensen zijn gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld voor "heling van een lijk". Zij zouden na de moord sporen hebben uitgewist. Veel sporen werden er ook nooit teruggevonden, behalve dan een rechtervoet die - heel toevallig - op de dag van de arrestatie van Dutroux en co. op 13 augustus 1996 door een schipper opgevist werd uit het kanaal Brussel-Charleroi.

Zijn Renault Clio was eerder teruggevonden in dat kanaal. Kennelijk was die in het water geduwd op 400 meter van de woonplaats van Dutroux.

Hij was dan wel 97 kilo zwaar, 1,90 meter groot en dancingportier, maar begin 1995 was Taminiau het liefst bij zijn moeder. Zijn vriendin Nadège Renard had hem kort voor nieuwjaar gedumpt. Jean-Pol had het daar lastig mee en stond dagelijks bij haar voor de deur. "Net als vroeger kookte ik weer elke dag voor hem", vertelt Jeanine Deulin. "Het zou allemaal wel weer goed komen, verzekerde ik hem. Telkens als hij hier 's avonds aankwam, herhaalde zich hetzelfde scenario. Terwijl ik in de keuken bezig was, eigende hij zich het telefoontoestel toe. Hij had veel gesprekken te voeren." Veel meer dan flarden ving de moeder er niet van op. Sommige namen kan ze plaatsen, andere pas vele jaren later.

Haar zoon had bijzondere vrienden: nachtbrakers en welstellende fils à papa zoals Bernard Adam, de zoon van een politiecommissaris in Charleroi. Of Daniël P., die altijd liep te pochen dat hij familie is van een substituut bij het parket in Charleroi. En Philippe Demanet, de zoon van de Bergense procureur-generaal Georges Demanet. Jean-Pol Taminiau had hen leren kennen in de bars waar hij werkte, Le Hit, La Luna en Le 125, een soort bordeel. Hij en zijn vrienden verdienden veel geld met autozwendel. Zelf was Taminiau kort voor zijn dood in het bezit gekomen van een Porsche 911 Carrera 4. Zijn moeder vermoedt tot vandaag dat het de Porsche is die procureur-generaal Demanet kort na de zaak-Dutroux zijn kop zou kosten. Pas achteraf begon de moeder een aantal namen van mensen met wie ze haar zoon voortdurend hoorde ruziën te plaatsen.

"Ik heb het onderzoek vooral zelf moeten voeren", zegt ze. "Ik heb zelf dat kanaal laten dreggen en spaarcenten aangesproken om duikers in te huren. Ik heb zelf moeten ontdekken dat Jean-Pol een garagebox huurde bij Gérard Pinon, de spilfiguur in het luik-autozwendel van het dossier-Dutroux. In Charleroi was de zaak in handen van commissaris Jean Laitem, die in die tijd zwaar onder vuur lag in de commissie-Verwilghen. Hij voelde duidelijk weinig voor dit spoor."

Taminiau verdween op 2 april rond vier uur 's ochtends, nadat vrienden in een bar zagen hoe hij een automatisch pistool achter zijn broekriem propte en met gierende banden wegreed. "Precies door alles wat na de zaak-Dutroux aan het licht kwam, werden de dingen voor mij duidelijk", zegt Deulin. "Op 24 maart 1995 vond een vergadering plaats met nationaal magistraat André Vandoren, een advocaat-generaal, rijkswachtbaas Willy Deridder en de Bergense procureur-generaal Georges Demanet. Hier kreeg die laatste te horen dat het gesjoemel van zijn zoon met die Porsche aan het licht was gekomen. Wat is er volgens mij gebeurd? Dat hele corrupte systeem viel in duigen, de bescherming van al die fils à papa viel weg en Jean-Pol bleef achter met een Porsche waarvoor hij een half miljoen frank had betaald, maar waarvoor men geen valse papieren meer geregeld kreeg. Ruzie dus, met deze trieste gevolgen."

Jeanine Deulin loopt niet te beweren dat er "een verband" is met de zaak van de vermoorde meisjes. "Maar in het dossier rond de moord op mijn zoon vinden we wellicht ooit het antwoord op de vraag waarom speurders in Charleroi aarzelden om bij Dutroux binnen te vallen. Daniël P., de vriend van Jean-Pol, was eigenaar van een grote hangar in Ransart. Het was zo'n plek waar ze allerlei dubieuze klusjes met auto's uitvoerden." Tijdens een verhoor in Neufchâteau beaamde P. dat Michel Lelièvre, Michaël, Diakostavrianos, Marc Dutroux, Bernard Weinstein en Michelle Martin geregeld in de hangar ronddoolden. Maar enig verder verband was er volgens hem niet, en zo oordeelden ook de parketten van Neufchâteau, Charleroi en Brussel erover, dat Demanet junior en Adam vorig jaar veroordeeld kreeg tot - weliswaar lichte - gevangenisstraffen voor de fraude met de Porsche. "Maar op de vraag waar die wagen gebleven is en of het klopt dat mijn zoon die kort voor zijn dood in zijn bezit kreeg, is nooit een antwoord gekomen", zegt Deulin. "Ook niet tijdens het proces in Brussel. De voorzitster van het hof weigerde de vraag aan de verdachten te stellen."

Nadège Renard en haar nieuwe partner Alexandre Varga, een topgangster, werden ooit in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op Taminiau, maar vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Renard is inmiddels overleden, maar de dubbele arrestatie van afgelopen week kan erop wijzen dat de speurders in Charleroi opnieuw in hun richting denken.

Douglas De Coninck

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234