Zondag 20/06/2021

Van Rossem

Jean-Pierre Van Rossem (73) overleden

Jean-Pierre Van Rossem. Beeld Thomas Sweertvaegher
Jean-Pierre Van Rossem.Beeld Thomas Sweertvaegher

Voormalig politicus Jean-Pierre Van Rossem (73) is overleden. Dat is bevestigd aan VTM Nieuws. De doodsoorzaak is nog onbekend.

Van Rossem had al lang gezondheidsproblemen. Dinsdag werd hij met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Het UZ in Jette en de familie van Van Rossem weigeren voorlopig te reageren.

De 73-jarige ex-beursgoeroe en -volksvertegenwoordiger was een controversieel figuur. Dankzij zijn systeem Moneytron kon hij het koersverloop op de beurs voorspellen. Het leverde hem 800 miljoen dollar op, die hij onder andere spendeerde aan Ferrari’s en een eigen F1-raceteam, Onyx. Ook als politicus was Van Rossem niet onbesproken.

Onlangs werd Van Rossem nog veroordeeld voor oplichting, witwassen en fraude. Hij kreeg daarvoor 2 jaar celstraf. Zijn advocaat kondigde aan in beroep te gaan. Van Rossem was echter moegestreden, zo zei hij in een interview in De Morgen waarmee hij afscheid wou nemen van het publieke leven. “Als het op is, is het op. Het interesseert me allemaal niet meer. De ambitie is totaal weg.”

Lees ook

• Het laatste interview met Jean-Pierre Van Rossem: “Ik heb een fantastisch leven gehad”
• Postuum: Jean-Pierre Van Rossem, de man die hebzucht tot kunst wist te verheffen

VIER pakte recent nog uit met een docureeks over de voormalige beursgoeroe, econometrist, F1-teambaas, oplichter, schrijver en schilder. Daar vertelde hij dat hij nog liever zou sterven dan naar de gevangenis gaan.

Achter de tralies

Jean-Pierre Van Rossem werd op 29 mei 1945 in Brugge geboren en studeerde economie en wiskunde, en econometrie in de Verenigde Staten. Hij was onder meer bankbediende, assistent aan de universiteit van Gent, repetitor, freelancejournalist voor Humo en parlementslid.

Als economist hield Van Rossem zich bezig met het opstellen van econometrische modellen voor de staatsboekhouding. Naar eigen zeggen voorspelde hij daarmee jaren op voorhand de oliecrisis van 1974 en de daarmee gepaard gaande torenhoge werkloosheid. Aangezien de politieke verantwoordelijken blijkbaar weinig boodschap hadden aan zijn werk, besloot hij uiteindelijk zijn macro-economische modellen tot eigen profijt uit te proberen op de beurs.

In de tweede helft van de jaren 80 kwam Van Rossem in het nationale en internationale nieuws als beleggingsadviseur met Moneytron, miljardair, verzamelaar van Ferrari’s en sponsor-eigenaar van Formule 1-renstal Onyx. Ook dat bleef echter niet duren en in juni 1990, enkele weken na zijn huwelijk, riep het beurswonder zelf een persconferentie bijeen om “zijn val” bekend te maken. Korte tijd later werd hij in verdenking gesteld van valsheid in geschrifte, misbruik van vertrouwen en uitgifte van ongedekte cheques, en verdween hij (een eerste keer) voor een poosje achter de tralies.

Bestsellers

Van die gedwongen rust maakte de lijvige ex-miljardair gebruik om een nieuwe carrière als schrijver te starten. Zijn eerste boek Staat in staat van ontbinding werd een bestseller en werd binnen het jaar gevolgd door verscheidene andere.

In 1991 deed Van Rossem zijn intrede in de politiek met het nogal heterogene gezelschap R.O.S.S.E.M. De partij nam deel aan de federale parlementsverkiezingen en haalde vier zetels, drie in de Kamer en één in de Senaat. Van Rossem nam zelf in de Kamer zitting.

In navolging van Julien Lahaut, die in 1950 de beëdiging van koning Boudewijn verstoorde, riep Van Rossem in 1993 “Vive la République Europe! Vive Julien Lahaut!” bij de beëdiging van koning Albert II in het parlement. Toenmalig Senaatsvoorzitter Frank Swaelen wees hem terecht met de woorden: “Uw gedrag is onwaardig en schandalig en het hele land zal u veroordelen”.

Wegens valsheid in geschrifte, bedrieglijke bankbreuk en misbruik van vertrouwen veroordeelde de correctionele rechtbank van Antwerpen Van Rossem in februari 1995 bij verstek tot vijf jaar cel, de maximumstraf. De rechtbank oordeelde onder meer dat het Moneytron-beleggingssysteem van Van Rossem bedrog was. Gedupeerde beleggers kregen schadevergoedingen gaande van 5,3 miljoen (ruim 131.000 euro) tot 28 miljoen Belgische frank (bijna 700.000 euro) toegewezen, terwijl 6,5 miljoen frank (ruim 161.000 euro), zes Ferrari’s en een Lamborghini van Van Rossem verbeurdverklaard werden. Het vonnis werd in verzet, in beroep en in cassatie bevestigd, waardoor de voormalige politicus - hij was in mei 1995 uit de politiek gestapt - in december 1997 voor de tweede keer in de gevangenis werd opgesloten.

Huwelijk

In juli 1999 kwam Van Rossem voorwaardelijk vrij.

Tien jaar later gaf de gewezen beursgoeroe te kennen dat hij in 2011 weer wou deelnemen aan de federale verkiezingen, maar dat plan viel in het water doordat de verkiezingen vervroegd werden naar juni 2010.

Van Rossem was gehuwd met Nicole Annys, die in 1989 overleed. Annys was de moeder van Van Rossems oudste zoon. Later hertrouwde hij met Rachida Bettar, die ook een zoon van hem heeft. Na twintig jaar samenleven ging het paar uiteen.

Naar aanleiding van zijn overlijden zendt VIER vanavond om 20.35 uur zijn laatste televisie-interview opnieuw uit.

Volg De Morgen op Instagram

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234