Dinsdag 31/01/2023

Jean-Pierre Blumberg

Daar zijn de raiders weer. De inzinking van de beurs en de hang van bedrijven naar externe groei leveren de ideale voedingsbodem voor vijandige overnemers. In België zal het niet zo'n vaart lopen.

Partner De Bandt Van Hecke & Lagae

"Het doet mij inderdaad denken aan de jaren 80," zegt Blumberg. Als zakenadvocaat van een kantoor dat dikwijls betrokken is bij overnames is hij een bevoorrecht getuige van de bedrijfswereld. "In België waaide de overnamegolf met vertraging over. De poging van Carlo De Benedetti in 1987 om de Generale over te nemen was een mijlpaal op dat vlak. In de VS zijn momenteel de externe factoren aanwezig om opnieuw zo'n klimaat te creëren. De rente is laag, de beurskoersen zijn gedaald. Maar de vijandige overnames werden er destijds via junkbonds (risicovolle aandelen) gefinancierd. Die zijn er nu nog wel, maar in mindere mate. De overnames zullen dus niet in dezelfde proporties gebeuren. Toen was er ook de rol van de bank Drexel Burnham Lambert, gespecialiseerd in het op korte termijn bij elkaar brengen van grote kapitalen via gesofisticeerde obligaties en effecten. Zij had een enorme plaatsingscapaciteit. Die zijn er nu niet meer, maar toch acht ik het klimaat opnieuw rijp in de VS. Er is wel een verschil tussen Wall Street en de continentale beurzen. De dimensies zijn hier anders. Toen Petrofina op Wall Street genoteerd werd, was dat het duizend-en-eenste bedrijf in zijn sector. In België zijn er relatief veel minder beursgenoteerde ondernemingen, laat staan in bepaalde sectoren."

Dus geen grote vijandige overnames te verwachten de volgende maanden?

"De meeste Belgische ondernemingen zijn stevig verankerd. Zelfs recent beursgenoteerde bedrijven houden stevige familiale aandeelhouders. De beursgenoteerde bedrijven zijn ook sterk verankerd. Voorts is er ook het probleem van de overnemers zelf. Die doen niet vijandig genoeg. Iemand als De Benedetti had de Generale kunnen overnemen. Als je een brief schrijft naar de raad van bestuur met uitleg over je bedoelingen, ben je niet vijandig. Vijandelijke overnames worden op nachtelijke vergaderingen voorbereid."

Waarom is dat in België niet het geval?

In de Belgische haute finance zit je met referentie-aandeelhouders. Het is met hen dat je een oorlog moet voeren én met heel hun achterban. In de VS bestaat dat systeem niet. De vijand bij een overname is daar het management zelf."

Heeft de cultuur daar iets mee te maken?

"Ja, wij zijn nog steeds erg Latijns gestructureerd. Zelfs de Nederlandse pers schreef bij de poging van ABN-Amro om de Generale Bank over te nemen dat ABN-Amro te woest was geweest."

Dus vijandige overnames zijn vooral Amerikaans?

"Ook in Londen liggen ze meer voor de hand. Op plaatsen met een sterke beurs en weinig referentie-aandeelhouders. Je kan in België hier en daar wel een leuk overnamedoelwit vinden, bekeken vanuit buitenlands perspectief. Voor eerder kleinere beursgenoteerde bedrijven met een beperkte beurskapitalisatie zou dat het geval kunnen zijn. Als zij ondergewaardeerd zijn op de beurs en als koopje worden voorgesteld, lopen zij misschien wel gevaar. Al geloof ik niet dat een Amerikaanse raider momenteel naar Europa zal kijken. De culturele kloof blijft groot. Toch is er niets te voorspellen. De VS trachten de corporate governance (goed bedrijfsbeheer, JAB) te exporteren), maar hun regels zijn niet aangepast aan de structuren die wij hier kennen. Er moeten dus een cultuur- én een kenniskloof worden overbrugd."

Ondanks de nieuwe beurscultuur zal er dus niets veranderen op het vlak van vijandige overnames?

"Misschien wel tussen een aantal kleinere bedrijven onderling. Sommige bedrijven op de Easdaq zijn niet zo stevig verankerd. Als de gevestigde industrie in hun producten geïnteresserd is, kan dat tot vijandigheid leiden. Vooral als de beurskapitalisatie niet zo groot is, kan dat voor hen een risico zijn."

JAB

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234