Donderdag 13/05/2021

Jean-Marie Dedecker vecht voort (maar wie doet nog mee?)

Nu N-VA zijn uitgestoken hand niet heeft geschud, presenteert Jean-Marie Dedecker morgen zijn ambitieuze campagneplannen aan wat er overblijft van zijn partij. De voorzitter is vastberaden om te verrijzen. Vraag is: zijn volgelingen ook?

Het hoofdkwartier aan de Omwentelingsstraat nummer 8 in Brussel is niet meer, de huur werd vorige maand stopgezet. Het contract met nog eens drie jaar verlengen achtte de partij niet verstandig. Niet omdat het blokje dat LDD moet voorstellen in een peiling nog nauwelijks met het blote oog waar te nemen is, klinkt het gepikeerd. Wel omdat het gebouw amper nog gebruikt werd. Een partijbestuur werd al een eeuwigheid niet meer samengeroepen, de partij hield dit jaar zelfs geen parlementaire fractiedagen. Bovendien zal het uitgespaarde huurgeld van 2.000 euro per maand welkom zijn tijdens de campagne van volgend jaar.

Want dat staat voor Jean-Marie Dedecker ondanks alles nog steeds vast: een campagne komt er. Morgenmiddag verzamelt hij zijn troepen eindelijk nog eens, in het luxueuze Brusselse Hotel Amigo, op een boogscheut van de Grote Markt. Gewapend met een strijdplan voor de komende maanden. "Ik heb zelfs al een slogan en een campagnestrategie uitgewerkt", zegt hij even combattief als altijd. Met een oorlogskas van meer dan een miljoen euro is LDD van plan om in de campagne niet onder te doen voor de grote jongens.

Ook onder de arm van de Dedecker morgen: de resultaten van de enquête die hij liet uitvoeren bij tweeduizend West-Vlamingen. Midden in de zomervakantie raakten de hoofdlijnen daarvan al bekend: in West-Vlaanderen zou de kiesdrempel geen probleem zijn (DM 05/08).

Drie maanden later zal de voorzitter en het enige LDD-kamerlid de resultaten eindelijk voorstellen aan zijn zes overgebleven Vlaamse volksvertegenwoordigers. Meteen zal ook de discussie gaan over het voortbestaan van de partij.

Dedecker had echter een ander scenario in zijn hoofd. De afgelopen maanden hoopte hij voet aan de grond te krijgen bij N-VA. Uit zijn naar eigen zeggen peperdure onderzoek bleek namelijk eveneens dat N-VA en LDD communicerende vaten zijn en dat N-VA en CD&V in de kustprovincie een nek-aan-nekrace zullen uitvechten.

De conclusie van Dedecker lag voor de hand: als Geert Bourgeois (N-VA) in West-Vlaanderen Hilde Crevits (CD&V) wil kloppen, dan heeft hij de LDD'er nodig. Maar daar dacht de partij van Bart De Wever net iets anders over.

Tien kleine negertjes

"Ik ben geen bedelaar. Ik heb mijn hand deze zomer uitgestoken. Nu solliciteer ik niet meer. Maar als ze aan de overkant kunnen tellen, dan beseffen ze ook daar dat het absoluut het beste zou zijn om samen te werken. Ik kost hen stemmen. Maar bon, ik heb mijn conlusies getrokken", legt Dedecker zijn verliezende troefkaarten op tafel. "We gaan zelfstandig naar de kiezer. En ik denk dat al mijn parlementairen zullen meedoen."

De bedoeling is dat morgen de lijsttrekkers voor alle provincies worden aangeduid, maar het verhaal van LDD lijkt fel op dat van de tien kleine negertjes. Een Europese lijst dient de partij al zeker niet meer in, want het enige parlementslid daar, Derk Jan Eppink, duwt volgend jaar in mei de Europese lijst van de Nederlandse VVD. Als er al een Kamerlijst wordt ingediend, dan alleen in West-Vlaanderen.

En Vlaams worden ook niet alle provincies meer afgedekt. Sinds er vorig jaar afscheid genomen werd van enfant terrible Jurgen Verstrepen, is er in Antwerpen geen enkele verkozene meer. In de andere windstreken is de tijd aangebroken om kleur te bekennen. Zeker voor Lode Vereeck in Limburg en Boudewijn Bouckaert in Oost-Vlaanderen.

Vereeck, alom geprezen als hardwerkend Vlaams volksvertegenwoordiger, geeft toe dat zijn keuze nog lang niet vaststaat. "Ik ga luisteren naar wat de voorzitter te vertellen heeft. Maar het is duidelijk dat de situatie in West-Vlaanderen niet te vergelijken valt met die in de rest van Vlaanderen." Vereeck is wel vast van plan om er alles aan te doen om naar de kiezer te trekken. "Hoe dat zal zijn, moet duidelijk zijn voor de campagne losbarst."

Bouckaert hoopt nog steeds op een volledige integratie van LDD bij N-VA. "We moeten realistisch blijven. Als Jean-Marie in West-Vlaanderen de kiesdrempel haalt en je bekijkt het gemiddelde dat LDD volgens de peilingen scoort in heel Vlaanderen, dan ziet het er voor ons wel heel erg dramatisch uit. Het moet allemaal wel zinvol blijven." Een beslissing heeft Bouckaert nog niet definitief genomen, al sluit hij een individuele overstap naar N-VA niet uit. "Maar dan wel in onderlinge vrede met Jean-Marie."

Buiten West-Vlaanderen, waar Dedecker op de steun van zijn poulain Ulla Werbrouck en Ivan Sabbe kan rekenen, is bijgevolg enkel Vlaams-Brabant een zekerheid. Vlaams parlementslid Peter Reekmans heeft zijn lijst daar zelfs al voor tachtig procent rond, zegt hij. "De mensen gaan nog schrikken. Wij zijn veel sterker dan de peilingen doen vermoeden. Al wat we nodig hebben is één verkozene. Dan blijven we als partij bestaan. Kijk naar N-VA. Tien jaar geleden hadden die ook enkel nog Geert Bourgeois."

Het is meteen de reden waarom Jean-Marie Dedecker nog niet wil weten van een laatste avondmaal. "Wie zegt dat dit geen nieuw aperitief is?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234