Woensdag 01/04/2020

Jean-Marie dedecker presenteert boek

Hugo Coveliers: 'Ze zullen Jean-Marie liquideren als hen dat zo uitkomt, bijvoorbeeld na de gemeenteraadsverkiezingen'

'Ik word hoogstens gedoogd in de VLD'

Zelfs VLD-voorzitter Bart Somers daagde niet op voor de boekpresentatie van Jean-Marie Dedecker. In de zaal welgeteld twee VLD-mandatarissen, maar des te meer VB'ers. Voor Dedecker het bewijs dat hij nimmer of nooit aanvaard zal worden in zijn partij, 'hoogstens gedoogd'. Zo ook de commentaar bij een aantal VLD'ers: 'Mensen zijn bang met hem geïdentificeerd te worden.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

Als het de afspraak is binnen de VLD om Dedecker zo ostentatief mogelijk te negeren, is dat gisteren goed gelukt. Zo goed zelfs dat zijn boekvoorstelling ook ging over de vraag waar al die VLD'ers bleven. In elk geval niet in het sjieke hotel Metropole op het Brouckèreplein. Zelfs Vincent Van Quickenborne, medestander van het eerste uur en goed voor een bedankje in het nawoord van het boek, verschuilde zich in de ministerraad. Ook geen Somers, al helemaal geen Verhofstadt en uiteraard ook geen De Gucht.

Maar het was dus niet de afspraak om Dedecker te negeren, zo heette het gisteren bij de VLD. En iedereen had een alibi, of dat nu de ministerraad was of het Mechelse schepencollege. Dat er een ordewoord zou zijn uitgesproken om gisteren de Metropole te mijden, werd gisteren dan ook ten stelligste ontkend.

Zo zegt een sarcastische VLD'er: "Het is natuurlijk niet zo dat we mensen hebben moeten tegenhouden om ernaartoe te gaan." Op de vergadering van de VLD-top, die woensdagavond bijeenkwam, was de animo hoe dan ook niet groot. Een aanwezige: "Er is natuurlijk over gesproken, maar niemand had veel zin en dat kwam heel spontaan. Er is daar geen ordewoord uitgesproken."

Geen ordewoord dus, maar bleef de vaststelling dat Van Biesen en het Antwerpse provincieraadslid Danny Smagghe de enige VLD-mandatarissen waren. Wel aanwezig: VB'ers Jürgen Verstrepen, Freddy Van Gaever en Tanguy Veys, ex-VLD'ers Hugo Coveliers en Leo Goovaerts, de zogeheten SM-rechter Koenraad Aurousseau, ex-baas van het Hoog Comité van Toezicht Willy Vermeulen en Dedeckers eigenste spin doctor Cees Wijburg. "Vrienden sinds jaren", zei Dedecker daarover.

Die Wijburg, die ooit wat media-advies leverde aan Pim Fortuyn, bleek gisteren niet al te tevreden over de pennenvrucht van zijn klant. Net iets te confronterend, meende hij. "Het is zijn boek, natuurlijk. Maar als ik het op voorhand had kunnen lezen, wat niet het geval was, had ik hem aangeraden een paar dingetjes te veranderen." En met een zorgelijke blik: "Je merkt ook dat hier niemand is van de VLD."

Dedecker zei gisteren immuun te zijn voor eventuele gevoelens van eenzaamheid. "Ik heb meer vrienden dan goede collega's." Bij die collega's van de VLD heette het gisteren dat velen wat schrik hebben om opgemerkt te worden op dit soort van societygebeurens. "Hij heeft geen medestanders meer omdat hij stilaan iedereen geschoffeerd heeft, zelfs het Vlaams Belang." Zo zegt een andere: "Hij heeft zo'n agressieve toon naar andere partijen dat mensen bang zijn met hem geïdentificeerd te worden."

Bruuskeren deed Dedecker gisteren niet meer. Dat liet hij over aan een vriend en inleider van dienst, de Nederlandse journalist Derk Jan Eppink, lange tijd in dienst bij Frits Bolkestein. Terwijl Dedecker achterover leunde, mocht die naar hartenlust aanvallen. "Hoeveel zwarte zondagen zijn er nog te gaan? Wie zelfs in de VLD tegen het cordon is, kan grote moeilijkheden verwachten. De voorzitter regeert de partij van de burger met volmachten en treedt op als wurger indien nodig. Nu is het eenvoudig simpele liberale zielen in uithoeken van Vlaanderen de nek om te draaien. Bij Dedecker ligt dat wat moeilijker. Die zwiept de wurger onmiddellijk op de mat en dwingt hem tot afkloppen."

De grote vraag na de persconferentie van gisteren is (alweer): wat nu? Dedecker zal nimmer of nooit aan de deur gezet worden, maar is ook niet van plan op te stappen. Maar het is niet denkbeeldig dat Dedecker zich zo geschoffeerd voelt door zijn eigen partij dat hij zijn laatste remmingen laat varen en weer openlijk kritiek op partijgenoten gaat leveren. Waarmee de crisis voort zou escaleren. Hugo Coveliers had gisteren weinig twijfels. Enigszins autobiografisch: "Ze zullen Jean-Marie liquideren als hen dat zo uitkomt, bijvoorbeeld na de gemeenteraadsverkiezingen."

Over die gemeenteraadsverkiezingen: het was steeds de verwachting dat Dedecker de lijst zou trekken in Oostende. Hij heeft echter nog altijd niet toegezegd. In werkelijkheid heeft Dedecker ook niets te winnen in Oostende. Als hij er al zou in slagen de absolute meerderheid van sp.a te breken, dan is het hoogst betwijfelbaar of Vande Lanotte met de VLD van Dedecker in zee zou willen. En wie zegt dat de Oostendenaar Dedecker ook echt lust? In een recente interne peiling van de VLD deed hij het alvast niet al te best. En ook Dedecker is te veel strateeg om in Oostende zijn vel te riskeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234