Zondag 19/01/2020

Jean-Luc Dehaene neemt vervroegd afscheid van Vilvoorde

Jean-Luc Dehaene (CD&V) stapt vroeger dan verwacht op als burgemeester van Vilvoorde. De tegenvallende verkiezingen van 8 oktober 2006 liggen aan de basis van het afscheid. Een verband met zijn opdracht als communautair bemiddelaar is er niet, maar het zal zijn contacten met de Franstaligen ook niet schaden.

Door Filip Rogiers

BRUSSEL l Als burgemeester steunde hij de splitsing van de kieskring, maar nooit zo militant als zijn partijgenoten Michel Doomst of zelfs Yves Leterme. De oud-premier blijft Europees Parlementslid en schrijft verder aan zijn memoires.

Dat hij de rit zeker niet zou uitdoen tot 2012 stond al vast bij de start van zijn tweede ambtstermijn begin dit jaar. Hij kwam toen aan het roer van een moeilijk tot stand gekomen tripartite met sp.a en Open Vld. Aanvankelijk stelde Dehaene voor zichzelf als deadline eind 2008 voorop, maar die deadline was al dichterbij geschoven naar dit najaar.

"Enkele weken geleden lichtte hij mij in dat hij nog vroeger de fakkel zou doorgeven (aan CD&V'er Marc Van Asch, FR)", vertelt coalitiepartner Hans Bonte (sp.a). "Al komt het niet onverwacht, ik betreur zijn vertrek. Ik ben met hem zeven jaar geleden aan een avontuur begonnen. We vormden toen een minderheidscollege en dat smeedt vanzelf hechte banden. Zijn besluit om op te stappen stond al vast voor hij door de koning werd 'geroepen' als bemiddelaar. Maar hij heeft het precieze moment natuurlijk naar goede gewoonte uitstekend gekozen."

Minder rouwig om Dehaenes vertrek toonde zich gisteren Willy Cortois (Open Vld), zijn voorganger. "Wat hij gedaan heeft, was niet revolutionair, noch in positieve, noch in negatieve zin." Cortois' eerder koele reactie verraadt oude wonden. Anders dan Dehaenes nationale carrière verliep zijn lokale parcours dan ook minder glorieus.

Hij stortte zich in de lokale politiek, direct na zijn vertrek uit de Wetstraat in 1999. Een afscheid dat overigens definitief is en blijft, wat ook de uitkomst van zijn koninklijke opdracht mag zijn. Zo populair als Dehaene in 2000 nog als uittredend premier was, zo snel kwamen er spatjes op zijn blazoen na de gemeenteraadsverkiezingen van datzelfde jaar. Willy Cortois werd uit de burgemeesterstoel gewipt met de steun van twee door Dehaene uit het FDF losgeweekte gemeenteraadsleden.

Na zes jaar besturen waren de verkiezingen van 8 oktober vorig jaar een opdoffer van formaat. Tegen de nationale trend in zorgde het kartel van CD&V en N-VA in Vilvoorde niet voor een meerwaarde, maar voor een verlies van één zetel. Het Vlaams Belang verdubbelde zijn aantal zetels van vier tot acht, wat een tripartite noodzakelijk maakte. Open Vld stapte in de coalitie, maar zonder Cortois. In die omstandigheden begon Dehaene voorwaardelijk aan de tocht. "Hij zag het wel nog als zijn taak om zijn partij en het stadsbestuur op de rails te zetten", zegt Bonte. "Dat is ook gebeurd. Op de laatste gemeenteraad is de meerjarenbegroting goedgekeurd. Hij eindigt in schoonheid."

Cortois denkt er anders over en wreef ook gisteren nog wat zout in de wonde: "Ik denk dat hij door zijn vele andere activiteiten onvoldoende tijd kon vrijmaken voor het besturen van de stad. We hebben altijd gewaarschuwd voor de gevolgen van het feit dat hij te ver af stond van de mensen en te weinig wist wat er echt gebeurde."

Stond Dehaenes besluit al langer vast, zijn afscheid van de lokale politiek komt niet ongelegen voor zijn deze week gestarte opdracht als ontmijner van de federale politiek. In het Franstalige landsgedeelte wordt aan zijn objectiviteit getwijfeld omdat hij als burgemeester actief heeft geijverd voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. In Franstalige ogen maakt dat hem tot rechter en betrokken partij.

"Dat hebben ze dan weer niet goed gezien", meent een naaste bron. "Het stadsbestuur van Vilvoorde heeft zich inzake B-H-V altijd vrij gematigd opgesteld. Dehaene voelde heel goed aan dat een aantal van zijn partijgenoten, zoals Michel Doomst, hun hand aan het overspelen waren. De uitspraak van Doomst, maar ook Yves Leterme en anderen dat de splitsing "maar vijf minuten politieke moed" vergde, was niet aan hem besteed. Het zal niet zijn bedoeling geweest zijn, maar zijn ontslag als burgemeester versterkt zeker het signaal dat men hem niet moet associëren met de flaminganten in de rand die liever vandaag dan morgen de boel splitsen."

Dehaene ging dit jaar ook niet zo ver als Doomst en andere B-H-V-burgemeesters in het verzet tegen de "onwettige" verkiezingen. Een boycot van de stembusgang kwam er in Vilvoorde niet. "Hij liet enkel acteren dat hij de verkiezingen onder voorwaarden zou organiseren. Hij wees daarbij nog eens op het arrest van het Arbitragehof."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234