Vrijdag 07/05/2021

Update

Jean-Jacques De Gucht: "Tijd is rijp voor euthanasiedebat"

Jean-Jacques De Gucht. Beeld PHOTO_NEWS
Jean-Jacques De Gucht.Beeld PHOTO_NEWS

Open Vld-senator Jean-Jacques De Gucht is blij dat na sp.a en Open Vld nu ook de PS voorstellen klaar heeft over een herziening van de euthanasiewet. Dat "wijst erop dat de tijd rijp is om het debat rond de tekortkomingen van de huidige wetgeving te voeren", zegt hij. Ook de De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging HVV en  Association pour le Droit de Mourir dans la Dignité (ADMD), de zusterorganisatie van Recht op Waardig Sterven reageren tevreden op het voorstel.

Vandaag maakte de PS bekend enkele wetsvoorstellen om de huidige euthanasiewetgeving uit te breiden, in te zullen dienen. Zo zou onder bepaalde voorwaarden euthanasie bij minderjarigen mogelijk worden, alsook wil men het toepassingsgebied uitbreiden naar "degeneratieve mentale aandoeningen" zoals de ziekte van Alzheimer. Tot slot wil de PS af van het feit dat de wilsverklaring om de vijf jaar hernieuwd moet worden.

Hiermee worden niet alle lacunes gedicht, zegt De Gucht. "Het valt me op dat er met geen woord gerept wordt over een doorverwijsplicht bij artsen. Dit element is nochtans van bijzonder belang. Want patiënten het recht geven op euthanasie betekent dat men er gebruik moet kunnen van maken wanneer men zich in een dergelijke situatie bevindt. En dat laatste wordt nu wettelijk niet geregeld".

Open Vld wil niet raken aan het feit dat een arts nooit verplicht kan worden om euthanasie uit te voeren, maar dit mag niet inhouden dat patiënten daardoor niet verder geholpen worden. Dat leidt nu vaak tot medische hardnekkigheid of palliatieve sedatie. Daarom is het belangrijk om het debat te voeren over het levenseinde in zijn totaliteit".

"Ik hoop dat een sereen debat kan leiden tot een zo breed mogelijke consensus over de grenzen van meerderheid en oppositie heen", besluit de liberaal.


"Vermits we weten dat ook sp.a en Open Vld hiertoe al opriepen, kunnen er al zeker een aantal stappen genomen worden tijdens de resterende tijd van deze legislatuur", stelt HVV-directeur Jancinta De Roeck, zelf mede-indienster van de huidige euthanasiewet.

Lacunes opvullen
De Roeck dringt er bij de politici ook op aan een aantal lacunes in de wet te dichten: de doorverwijsplicht voor de weigerende arts en de correcte uitvoering van de euthanasiewet in alle zorginstellingen. HVV is ook vragende partij voor een oplossing voor kinderen die de maturiteit niet hebben of prematuur zijn. In Nederland verloopt het Gronings Protocol al meer dan 16 jaar perfect, luidt het.

Wilsverklaring
ADMD stelt zich wel vragen over het moeilijke probleem van de toepassing van de wilsverklaring voor mensen met alzheimer. De huidige wetgeving vertoont volgens de ADMD ook lacunes in de vorming en informatie voor artsen en verplegend personeel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234