Zondag 29/11/2020

Politiek

Jean-Claude Marcourt nieuwe voorzitter van Waals parlement

Jean-Claude Marcourt (PS)Beeld BELGA

De ministers van de nieuwe Waalse regering hebben vrijdagvoormiddag de eed afgelegd in het Waals parlement in Namen. Jean-Claude Marcourt (PS) is aangeduid als nieuwe parlementsvoorzitter. Hij zal die functie combineren met zijn rol als PS-onderhandelaar op federaal niveau.

“Het leven zit vol verrassingen. Ik moet zeggen dat ik niet verwacht had dat ik me in deze situatie zou bevinden”, zei Marcourt. Hij voegde er meteen aan toe dat hij zal “vechten voor de democratie, het parlement en een regio waar mannen en vrouwen ‘s ochtends opstaan om de kost te verdienen”.

“De bevolking koestert verwachtingen, met name op sociaal vlak en op het vlak van klimaat. Wij hebben als parlement de verantwoordelijkheid om die verwachtingen om te zetten in concrete maatregelen”, aldus Marcourt.

Na die korte openingstoespraak, konden de ministers van de nieuwe Waalse regering, bestaande uit PS, MR en Ecolo, de eed afleggen. PS-voorzitter Elio Di Rupo mocht de spits afbijten. Hij wordt voor de derde keer minister-president van Wallonië. Naast Di Rupo legde Christie Morreale de eed af als viceminister-president en minister van Werk, Sociale Actie, Gezondheid, en Gelijke Kansen. Pierre-Yves Dermagne, voormalig PS-fractieleider in het Waals parlement, wordt bevoegd voor Lokale Besturen en Huisvesting.

Bij de MR wordt uittredend minister-president Willy Borsus viceminister-president en minister van Economie, Buitenlandse Handel, Onderzoek en Innovatie, Ruimtelijke Ordening en Landbouw. Partijgenoot Jean-Luc Crucke blijft minister van Financiën en Begroting, bevoegd voor regionale luchthavens en sportinfrastructuur. Valérie De Bue wordt minister van Ambtenarenzaken, Administratieve Vereenvoudiging, Kinderbijslag, Toerisme, Erfgoed en Verkeersveiligheid.

WWF

Bij Ecolo wordt Céline Tellier, topvrouw van de milieukoepel Inter-Environnement Wallonie (IWE), minister voor Leefmilieu, Natuur, Dierenwelzijn en Rurale Renovatie. Philippe Henry van zijn kant wordt minister van Klimaat en krijgt ook de bevoegdheden Mobiliteit, Infrastructuur en Energie.

Antoine Lebrun, de ceo van WWF België, wordt de kabinetschef van Tellier. Dat heeft het WWF vrijdag bekendgemaakt. Ecolo plukte voor haar casting in de nieuwe Waalse regering Céline Tellier weg bij de Waalse milieukoepel Inter-Environnement Wallonie (IWE). Tellier zelf plukt nu op haar beurt Antoine Lebrun weg bij WWF België. Lebrun was de voorbije vijf jaar ceo bij de natuurbeschermingsorganisatie.

De organisatie zelf noemt de benoeming van Lebrun “een goed signaal voor biodiversiteit en klimaat”. “Dit toont aan dat het veldwerk en het politieke werk van WWF zijn vruchten afwerpen”, luidt het. “We rekenen op Antoine Lebrun om het werk van WWF met dezelfde vastberadenheid voort te zetten en om klimaat en biodiversiteit een topprioriteit te maken tijdens de komende jaren”.

In afwachting van een nieuwe ceo neemt Sofie Luyten, adjunct-ceo van WWF België, tijdelijk de fakkel over. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234