Dinsdag 04/08/2020

Jean Blaute is muzikant en producer. De komende maanden speelt hij samen met Eric Melaerts Gedeelde adoraties, een muzikale tournee door heel Vlaanderen. Vanavond staan ze in Herent.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

"Ik voel me opperbest, ondanks de stress van projecten die allemaal samenkomen: de tournee, opnames voor een nieuwe cd, tv-projecten. Ik engageer me 100 procent voor alles wat ik doe, dus dat levert slapeloze nachten op. Gelukkig kan ik me veel met muziek bezighouden."

Aan wie ergert u zich?

"Aan al dan niet verkozenen die gemeenschappen tegen elkaar opzetten. Die worden nu als helden vereerd, maar ze zouden uit hun burgerrechten ontzet moeten worden. Ik ben zelf een halve Waal. Als ik bij mijn lieve familie in Wallonië op bezoek ga, schaam ik me voor het beeld dat ze over Vlamingen hebben, en omgekeerd. Politici die die sfeer in de hand werken, moeten eens op schoolreis naar het Fort van Breendonk, om te zien tot wat voor gruwel hun stemmingmakerij kan leiden. "

Wat is uw meest geliefde dagdroom?

"Ik kan goed alleen zijn en dagdromen hoort daarbij. Ik kan me geestelijk concentreren op de herinneringen aan of voorbereidingen op een reis. Ik maak ook muziek in mijn hoofd, veeleer dan aan de piano of op de gitaar."

Van welk voorwerp houdt u het meest?

"Van mijn Martingitaar, die ik in 1972 met mijn vader ben gaan kopen in Rotterdam. Die staat nooit verder dan 5 meter uit mijn blikveld. Ze klinkt nog altijd fantastisch en ze is een blijvende herinnering aan mijn vader, die ik heel graag zag."

Voelt u zichzelf aantrekkelijk?

"Ik ben een laatbloeier wat mijn contact met vrouwen betreft. Toen ik jong was, dacht ik dat ik te klein en te lelijk was. Achteraf bleek dat toch niet zo'n bezwaar. (lacht) Deze wijn wordt beter met de jaren."

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

"Mijn spijsverteringsstelsel. Mijn maag en darmen zijn het kruis dat ik draag. Verder zou ik willen dat mijn benen iets langer waren. Dan zou ik kunnen kiezen uit een ruimer aanbod van motorfietsen. (lacht) Ik had ook graag wat meer zakelijk talent gehad. Er is me al veel door de vingers geglipt. Er zit een gat in mijn hand. Dat heeft niks met een zucht naar luxe te maken, maar ik ben impulsief. Ik ben nog van het romantische kunstenaarstype."

Wie is of was uw grootste liefde?

"Marilène, met wie ik nu al vijf jaar samen ben."

Van wie hebt u het meest geleerd?

"Van mijn ouders heb ik een vorm van naïeve rechtschapenheid geërfd. Die is niet gebaseerd op filosofische traktaten of op religie, maar op het naoorlogse optimisme. Ik heb ook het geluk gehad Drs. P te ontmoeten rond mijn twintigste. Hij leerde me dat voor de kunst de kunde komt. Dat het absoluut geen schande is om je vak niet als kunst te beschouwen, maar als een eerlijk, allesbehalve eenvoudig ambacht."

Op welk ogenblik was u het gelukkigst?

"Op mijn zeventiende kwam er een enorm gevoel van optimisme in mij. Wie ik nu ben, is toen geboren. Het schrijven en spelen, het motorrijden, de platonische verliefdheden en de romantiek, samen met Roland in Gentse bluescafés zitten..."

Wat is uw grootste mislukking?

"Een spaak gelopen relatie, die ik als een persoonlijk falen beschouw. En ik heb mezelf heel lang kwetsbaar opgesteld. Ik liet iedereen binnen in mijn huis en hart. Natuurlijk hebben sommigen daarvan geprofiteerd. Maar ik koester wrok noch haat. Het is alleen niet meer zo gemakkelijk om op mijn erf te komen."

Waar bent u het meest trots op?

"Op mijn heropstanding na een moeilijke periode van twee jaar, waarin ik me als een kluizenaar heb afgezonderd. Ik had geen echte depressie maar leefde apathisch, had nergens zin in, voelde geen zelfvertrouwen. Op een dag kwam Roland voor mijn deur staan en hij zei dat we samen gingen spelen. Diezelfde avond nog, in een bluescafé. Dat is nu een jaar of vijf, zes geleden. Ik heb er sindsdien ook zelf veel aan gedaan om terug te komen en daar ben ik wel trots op."

Jeroen Versteele

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234