Zaterdag 22/01/2022

Column

"Je zag Sidse denken: wat doe ik hier? Ik heb 'Borgen' niet geschreven hoor"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Saskia de Coster is auteur van de romans 'Dit is van mij', 'Eeuwige roem' en 'Held'. Voortaan leest u op maandag wat haar zoal heeft beziggehouden.

OPINIE

Durfde de bomma Zatte Rita op straat tegenkomen, ze zou dat kind eens de levieten lezen. En de kleinkinderen maar lachen: "Bomma, die Zatte Rita bestaat niet echt hoor. Dat is televisie, een actrice spéélt Zatte Rita." Waarop de bomma: "Dat kan allemaal wel zijn, maar als ik haar tegenkom ga ik die trees toch eens goed op haar plaats zetten. Wat denkt dat mens wel?"

Ook Birgitte Nyborg, de vrouwelijke premier van Denemarken in de beregoede serie Borgen, bestaat blijkbaar echtentechtig. Toegegeven, de actrice Sidse Babett Knudsen geeft heel geloofwaardig gestalte aan de gedreven, moderne vrouw die premier wordt en jongleert om die 24/7-job te combineren met een gezinsleven. Als kijker loop je mee in de interne keuken waar politiek en media elkaar voor de voeten lopen, afspraakjes bedisselen en de pas afsnijden. Dat levert een waanzinnig boeiende reeks op. Bij het duidingsprogramma 'Reyers laat' vinden ze dat ook, zachtjes uitgedrukt. Maanden geleden zaten ze daar al te brainstormen. "Borgen, dat is nog eens een topwijf." "Een wat?" "Euh, ik bedoel: een topserie." "En die Birgitte, wat een vrouw." Stoom ontsnapte aan ieders oren, iedereen beaamde. "Wat een vrouw." "Wat een vrouw." Die zinssnede is in een onstuitbare loop gegaan. "Als we Brigitte nu eens uitnodigen in ons duidingsprogramma?", werd geopperd. "Zij zal voor onze kijkers veel kunnen duiden over de Deense Wetstraat." Het idee leek te stoutmoedig om waar te zijn. Maar de mensen van het duidingsprogramma 'Reyers laat' zetten door.

Van al dat duiden wil je ook wel eens vakantie nemen. Je wilt ook wel eens gewoon een geile premier die niet tegenspreekt in je stoel. Toen de actrice Sidse acte de présence gaf in 'Reyers laat' viel dat niet tegen. Een bloedmooie klassevrouw (al heeft ze een lachje als een konijn) nam plaats naast presentator Lieven Van Gils. Ze werd met de nodige egards ingehaald, zoals dat een echte Statsminister betaamt. Van Gils, zwaar onderzoeksverslaafd, kon het niet laten en switchte middenin een zin van Vlaams-Engels naar Vlaams-Frans. De actrice verpinkte niet. Quod erat demonstrandum: die premier is echt heel slim, niet alleen in de Burcht van Denemarken maar ook aan de tafel van 'Reyers Borgen'. Het hernoemen van 'Reyers laat' naar 'Reyers Borgen' was het sluitstuk van het spelletje Borgen Spelen.

Uren onderhandelen en bekvechten zijn erin gekropen om te bepalen wie de sociaalvoelende staatsminister, wie de geslepen woordvoerder en wie de doortastende journaliste mochten vertolken. Hilde Crevits, Noël Slangen en Linda De Win schoven uiteindelijk met blozende koontjes aan. Crevits steunde Birgitte in haar moeilijke strijd, Slangen diste inzichtsrijke verhaaltjes op uit de coulissen van de Open Vld. Toen een gepassioneerde De Win vertelde dat zij zelf de adrenaline voelde bij een fragment waar journaliste Fonsmark achter de premier aanstuift, ontwaakte Sidse even uit haar coma. Maar telkens het gesprek interessant dreigde te worden, zat ze er welwillend luisterend voor spek en bonen bij. Je zag haar denken: mannekeslief, wat doe ik hier? Ik heb heel die Borgen niet geschreven hoor. Ik ben maar de acteur. "Haha, die achterlijke Belgen geloven echt dat ik premier ben", vertelde Birgitte Nyborg later lachend aan haar woordvoerder Kasper Juul.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234