Zondag 31/05/2020

Je weg banen via het Netwerk

drie jonge kunstenaars met 'pistes' samen in aalst

expo

HHHII

Aalst

Van onze medewerker

Luk Lambrecht

Het centrum voor beeldende kunst Netwerk in Aalst eist stilaan een vaste plaats op in de lappendeken van de vele initiatieven beeldende kunst in ons land. Zonder veel ronkende promotalk of populistische publiekslokkertjes weet directeur Paul Lagrain vooral een podium te waarborgen voor kunstenaars die nog niet echt tot een of ander succesvol circuitje behoren. Pistes ligt in het verlengde van de verzorgde manier waarop Netwerk kunst presenteert, met rustpunten die je iets langer in de expo-ruimte houden dan nodig om het verlangen van de eerste blik te bevredigen. Drie kunstenaars bewandelen in deze tentoonstelling elk hun eigen piste.

Vincent Meessen (°1971) toont een video die hij realiseerde tijdens een verblijf in Ouagadougou, in Burkina Faso en die bij het documentairegenre aanleunt. Vijf minuten lang ben je getuige van merkwaardige beelden met een grote symbolische waarde. Je ziet mannen die in een groeve rode steenblokken uithakken. Meteen worden daar vlakbij huisjes mee gebouwd, in de verre schaduw van de oprukkende grootstad. Ordelijk trapsgewijs worden de stenen uit de grond gehaald. Wat overblijft, doet denken aan terrasbouw. Op een gegeven moment steekt een zware wind op. De arbeiders krijgen stof in de ogen en wachten aan de kant verweesd op windstilte.

Het zijn mooie, sociaal-realistische beelden met een kwaliteit die je doet denken aan bepaalde werken van de Canadese kunstenaar Jeff Wall, bijvoorbeeld zijn interpretatie van de denker. Het thema van de video is brandend actuel: het recht op wonen wordt hier illegaal in de praktijk gebracht, en dat zorgt natuurlijk voor spanningen en conflicten met de overheid. Het is uitkijken naar meer werk van Meessen, die de problematiek van stedelijke mutaties versus macht en orde zeer zeker in een interessante constellatie moet kunnen samenbrengen. De Franse Clémentine Roy (°1974) palmt de grote Netwerk-ruimte in. Met maar liefst 250 dia's zorgt ze voor een prachtige, kabbelende omgeving van wentelende beelden. De nachtelijke beelden verzamelde ze tijdens reizen in Europa en Japan. Allemaal ontstonden ze met uiterst lange sluitertijden met een picturaal en heel esthetisch resultaat tot gevolg. Hier en daar belicht ze de nachtlandschappen met elektrisch licht. Dat suggereert, zoals bij de installatie te lezen is, een mogelijk decor. Eén beeld beweegt niet: van een strand met zee gaat een zekere dreiging uit door de scherpe aanwezigheid van (voet?)sporen. Dat beeld is als een sleutel en laat je ook Roys andere beeldreeksen lezen op een schilderkunstige manier.

De Brusselse kunstenaar Koenraad Dedobbeleer (°1975) blijft in zijn nog prille oeuvre langzaam evolueren in zijn zoektocht naar een beeldtaal die architecturaal het verleden van de kunst onderzoekt en betrekt in nieuwe kunst die niet expliciet een verhaal ontvouwt. Rechte metalen buizen, die zelfs door de muur lopen, leiden je als een dwingende corridor naar de grote exporuimte. De buis wringt zich op het einde van de gang naar de documentatieruimte, waar Dedobbeleer een stalen skelet monteerde dat je gedrag als bezoeker niet alleen denkbeeldig maar ook fysiek dwingend beïnvloedt. De twee aanwezige tafels werden hier met staal in open kamers ingekaderd, waarin en waarlangs Dedobbeleer dan weer nieuw werk installeerde.

Een rechtopstaande tafel met een print van een paal wordt geflankeerd door kartonnen Kleinplastiken, kleinsculpturen die veel gemeen hebben met kunst uit de jaren vijftig, in het bijzonder met kunst in de openbare ruimte van iemand als Jacques Moeschal. De huid van de meeste kleinsculpturen vertonen drippings... Dedobbeleer weet moeilijke ruimtes naar zijn hand te zetten en ontlokt in die grijze zone via markeringen en welgedoseerde ruimtelijke interventies intense ervaringen.

Netwerk presenteert bij deze ook zijn nieuw jaarboek Handleiding 02-03, in een uiterst genietbare lay-out en gekruid met zinnige teksten.

WAT Pistes Wie Vincent Meessen, Clémentine Roy en Koenraad Dedobbeleer Waar en wanneer nog tot 10 april (van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur) in Netwerk, Houtkaai z/n in Aalst. Inlichtingen: 053/70.97.73.

Netwerk garandeert een podium voor kunstenaars die nog niet echt tot een succesvol circuitje behoren, ook nu weer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234