Zaterdag 24/09/2022

Je waant je in Havana

Donderdagavond cocktailavond. Bestaat er iets leukers om het voorgeborgte van het weekend binnen te treden? Niet voor het handjevol gegadigden dat vorige week naar La Floridita Belga kwam afgezakt, een onlangs geopende Cubaanse cocktailbar met restaurant, genoemd naar zijn evenknie in Havana, de legendarische, met zwiepende ventilatoren geëquipeerde Floridita. Daar is het dat auteur Ernest Hemingway zijn dagelijkse daiquiri kwam nuttigen, een van de vele cocktails die nu ook in het Brusselse broertje geserveerd worden. Het handelsembargo tegen Cuba maakt het voor uitbater Serge Cornez onmogelijk Cubaans bier in te voeren (in de plaats is er Mexicaanse Corona), maar de rum die hij zo rijkelijk laat vloeien en door Cubaanse handen tot cocktails (mojito, cuba libre, babalu, zombie, margarita...) wordt geshaket, is the real thing. Geen uit de Bahama's geïmporteerde pseudo-Cubaanse Bacardi dus, wel Havana Club, de door Pernod Ricard ondanks jarenlange Amerikaanse tegenwerking gecommercialiseerde Cubaanse 'staatsrum' - volgens ingewijden nog steeds de lekkerste.

Enkele jaren geleden pakte Serge Cornez in de Lievevrouwbroersstraat al met zijn La Cantina Cubana uit. "Maar", zo legt de op Cuba verliefd geworden Belg uit, "we hebben nu ook La Floridita Belga geopend, een bar en restaurant dat een temperamentvollere keuken wil bieden, iets specifiekers dan het spreekwoordelijke witte krijtbord in La Cantina."

Het intieme gelag - gedimde verlichting, donkerrode wanden, bruine lambriseringen, gedroogde tabaksbladeren en andere Cubaanse parafernalia, foto's van Compay Segundo en Omara Portuondo, discrete salsa - biedt ruimte aan een tiental tafels. Serveren doet La Floridita Belga Cubaanse kost zoals je ze ook in de betere Havanese paladares (private 'woonkamerrestaurants') voorgeschoteld krijgt: pollo al chocolate (kip met chocoladesaus, witte rijst en, bijvoorbeeld, gefrituurde maniok); ropa vieja (kruidig gebakken varkensvlees met mojito-saus en rijst); picadillo a la habanera (een typisch Cubaanse gehaktbereiding); pescado frito (tonijn in amandelsaus met groenten) of pasta al limón (pasta met verse room, limoensaus en kaas). Voor de vegetariërs belooft Cornez elke dag een 'avontuurlijk gerecht', variërend naargelang het aanbod op de markt. En nee, een wijnland is Cuba verre van. Omdat je in onze contreien nu eenmaal niet buiten wijn om kunt, heeft de Brusselse Floridita voor een Latijns-Amerikaans (Chili, Argentinië) en Australisch aanbod geopteerd.

Niet zonder heimwee hebben we aan de echte Floridita teruggedacht, niet zonder heimwee hebben we ons met het Cubaanse gezelschap (onder wie de chef-kok en vele anderen) onderhouden. Even leken we zowaar in de cultfilm Fresa y Chocolate aanbeland... (LD)

Verversstraat 6-8, 1000 Brussel

Alle dagen open van 12.00 tot 14.00 uur

(niet op zater- en zondagmiddag)

en van 19.30 tot 23.30 uur.

Reservatie gewenst: Tel: 02/512.11.13.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234