Vrijdag 27/01/2023

Je neemt een mens niet zomaar zijn radio af

Radio is een relatief oud medium, maar hij is een echte overlever. Ons luistergedrag verandert nauwelijks: zeven op de tien Vlamingen luisteren dagelijks naar de radio. Of je nu een Klara-luisteraar bent of een StuBru'er, radio maakt deel uit van ons leven, onze identiteit. Je neemt een mens dan ook niet zomaar zijn radio af.

Op 1 januari verdwijnen zeventien lokale zenders en enkele ketenradio's van de FM-band. Dat is het gevolg van de beslissingen van mediaminister Sven Gatz (Open Vld) naar aanleiding van het nieuwe radiodecreet. Dat radio's als Radio Katanga en Top Radio verdwijnen, maakt heel wat emoties los. Dat is zeer begrijpelijk. Enkele beslissingen van minister Gatz zijn immers onbegrijpelijk.

De doelstellingen van het nieuwe radiodecreet waren goed: ketenvorming tegengaan, diversiteit van het landschap garanderen door lokale radio's te stimuleren en tegelijk evenwicht zoeken tussen diversiteit en economische leefbaarheid. Echter, the proof of the pudding is in the eating. Ondanks dat de procedure transparant en objectief beoogde te zijn, is bij de uitrol een en ander misgelopen. Vooral omdat de minister al een jaar uitstel had gekocht (de huidige vergunningen liepen af in september 2016), is dit onbegrijpelijk. Er was echt wel tijd genoeg om de nieuwe erkenningsronde grondig voor te bereiden én uit te voeren.

Wat is er misgelopen? Ten eerste werden de dossiers door de zes mensen die op de administratie hiervoor zijn aangeworven, louter op papier beoordeeld. Op wat de indieners beloofden, ook al waren het luchtspiegelingen. Er was geen mogelijkheid tot weerwoord, zoals dat bijvoorbeeld wel in het kader van het kunstendecreet het geval is. Met andere woorden: er is op geen enkel moment in de loop van de procedure een realitycheck gebeurd.

Bovendien zijn er enkele beoordelingsfoutjes gemaakt. Aangezien de quoteringen van de kandidaten voor de netwerkradio's bijzonder dicht bij elkaar lagen, had de minister met de kam door de quoteringen moeten gaan.

Los van wat de verschillende klachten bij de Raad van State opleveren, moeten er enkele lessen getrokken worden. Vooreerst moet de procedure voor een volgende ronde herbekeken worden. Met name moet voorzien worden dat er een realitycheck gebeurt. Ten tweede dringt zich monitoring van de erkende radio's op. Jaarlijks moet bekeken worden welke wijzigingen er zijn gebeurd in de bezitsstructuur en de programmatie van de radiozenders, om te kijken of de winnaars waarmaken wat ze op papier beloofden.

Om ervoor te zorgen dat dit decreet écht toekomstgericht is, moet de minister bovenal dringend werk maken van de promotie van DAB+ (digitale radio) via de ether. Vandaag luistert 5,9 procent van de Vlamingen naar de radio via DAB+. Als FM wordt afgeschakeld (zoals Noorwegen dit jaar al deed) in 2022, zal minister Gatz een serieuze versnelling hoger moeten schakelen.

Zo moet dringend met de Belgische automobielfederatie Febiac overeengekomen worden dat nieuwe auto's standaard uitgerust worden met een DAB+-toestel. Bovendien moet de minister initiatieven nemen om de radiozenders te ondersteunen die op DAB+ zitten of plannen te gaan. Zeker gezien sommige spelers, die op 1 januari op de FM-band wegvallen, wel al op DAB+ zitten, maar daar vandaag onmogelijk kunnen overleven. Voor deze spelers, maar vooral voor het hele radiolandschap is een versnelde uitrol van DAB+ noodzakelijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234