Zaterdag 08/08/2020

'Je moet weten welke Bart Bart Bart je bestelt'

Maandag vindt Bart Peeters (55) zichzelf voor de tigste keer opnieuw uit. Zes weken lang zal hij aantreden als talkshowhost in Bart & Siska. Dat lijkt een gigantische gok, want regeert niet doorgaans de chaos bij woelwater Peeters? 'Bart is wel degelijk in staat tot rust en luisterbereidheid.'

Bart Peeters die een praatprogramma presenteert. Het is een op zijn minst prikkelend idee. Als er iemand is die de voorspelbaarheid kan doorbreken waar het merendeel van de praatprogramma's in meer of mindere mate mee af te rekenen heeft, is het Bart Peeters wel. Niet verwonderlijk dus dat Olivier Goris, netmanager van Eén, meteen op de kar sprong toen Bart zelf aangaf een praatprogramma te willen presenteren.

Lijkt de transformatie tot talkshowhost voor het grote publiek een bizarre carrièrezet, voor Peeters zelf is het de logica zelve. "Zo'n talkshow is, naast het nieuws lezen, zowat het enige wat ik nog nooit op de Vlaamse televisie heb gedaan. De kans dat ik ook Het journaal mag presenteren, lijkt me uiterst klein, dus is het een praatprogramma geworden."

"Het is een idee waar we in het verleden al vaker mee hebben gespeeld", geeft ook Stijn Peeters, broer en manager van Bart, aan. "Maar het was nooit het goede moment. Tot nu."

Politiek correcte Jambers

Met Bart Peeters als talkshowhost ligt de lat voor Bart & Siska meteen een stuk hoger dan bij een doorsneepraatprogramma. Hugo Matthysen, soulmate van Bart Peeters verwoordt het zo: "In zo'n talkshow komen alleen maar mensen langs die een nieuw boek, een nieuwe plaat of een theatervoorstelling te verkopen hebben. Wat je hen ook vraagt, in hun antwoord gaat het toch altijd weer over dat nieuwe project. Ik twijfel er geen moment aan dat Bart die formule zal doorprikken."

Bart komt maandagavond trouwens niet helemaal onbeslagen ten ijs. In de jaren 80 was hij op de Nederlandse televisie als interviewer aan het werk in het programma De liefhebbers. "Als een soort politiek correcte Jambers trok hij Nederland rond om gesprekken te voeren met bizarre figuren", vertelt Koen Lievens, hoofdredacteur van productiehuis Alaska TV en sinds jaar en dag Barts televisionele steunpilaar.

"Bovendien is Bart in zowat elke talkshow in Vlaanderen en Nederland ooit wel eens te gast geweest. Daar heeft hij aan den lijve ondervonden wat wel en niet werkt."

"Bart kijkt ook griezelig veel tv", vult Sem Van Hellemont, eindredacteur van Bart & Siska aan. "Hij verslindt talkshows. Engels, Amerikaans of Frans; hij heeft alles gezien. En overal pikt hij wel iets op. Hadden we al zijn ideeën in het programma verwerkt, dan bleef er geen tijd meer over om met de gasten te praten."

Toch blijft het een risico om de immer hyperactieve Bart Peeters achter een desk te zetten in de hoop dat je een goed gesprek krijgt. Of dat lijkt het tenminste. Hugo Matthysen: "In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Bart wel degelijk in staat tot eeuwige rust en luisterbereidheid."

"Je moet weten welke Bart je bestelt", denkt Van Hellemont. "Bart Peeters heeft minstens zeven alter ego's. Wij hebben voor Bart & Siska het rustigste exemplaar geboekt."

Perfectionist

Dat Bart goed kan luisteren, is ook broer Stijn al opgevallen. "Alleen blijkt hij, wanneer we allebei hetzelfde gesprek beluisteren, meestal iets helemaal anders gehoord te hebben. Wat er meteen voor zorgt dat hij vragen stelt die nooit bij me zouden opkomen." Een kwaliteit die ook Koen Lievens aanhaalt. "Bart leest heel goed tussen de lijnen. Vaak bedoelen mensen iets anders dan wat ze zeggen. Met één vraag haalt Bart dat soort dingen naar boven."

Perfectionisme is nog zo'n karaktertrek die je bij Bart Peeters niet meteen zou vermoeden. Wanneer hij op het scherm verschijnt, is de chaos immers nooit veraf. Toch zijn zijn televisieoptredens stuk voor stuk perfect voorbereid. Elke aflevering, of het nu De neus van Pinokkio, Mag ik u kussen of Hoezo? is, wordt door Bart en enkelen van zijn getrouwen tot op de seconde uitgeschreven. Koen Lievens: "Dat doen we in het tuinhuis van Bart of in het tankstation langs de E17 in Kontich, twee plaatsen waar we in alle rust kunnen werken."

Ook maandagavond zal Bart voorbereid aan de start komen. "Dat hoort zo", vindt hij. "Ook toen ik in Nederland de boer op ging, was ik belachelijk goed voorbereid. Alleen durfde ik toen wel eens te doen alsof mijn neus bloedde. Dan speelde ik het Vlaamse marsmannetje dat nergens van wist. Nu kan dat niet meer. Na 55 jaar in dit veel te kleine landje ken ik zogoed als iedereen. Dat is misschien wel mijn grootste probleem: ik heb te veel voorkennis."

Moeten we dan de hoop op een paar flarden verrassing laten varen?

"Tuurlijk niet", zegt Peter Stevens, die bij productiehuis deMENSEN met Peeters samenwerkte voor Mag ik u kussen? en Een laatste groet. "Die strikte voorbereiding is een soort vangnet om op terug te vallen. Hoe beter de voorbereiding, hoe makkelijker Bart tijdens zo'n programma kan freewheelen. Daar is hij een absolute meester in. Het gaat allemaal ongelooflijk snel in het hoofd van Bart.

"Tijdens brainstorms voor Een laatste groet heb ik hem meer dan eens in twee minuten tijd, uit het niets, een perfect slotlied zien schrijven. Heel sterk." Een scenario dat ook Hugo Matthysen herkent. "Bart is altijd heel goed voorbereid om dan, wanneer we op de set komen, plots iets helemaal anders te doen."

"Bart leeft dan ook in een vreemde wereld vol absurde vondsten", vult Van Hellemont aan. "Af en toe zal je dat ook op het scherm merken."

Mark Uytterhoeven

De kijker kan daar alleen maar zijn voordeel mee doen. Of de praatgasten dat even leuk zullen vinden, is nog maar de vraag. Koen Lievens: "Bart zegt wat hij denkt, en dat levert soms een stoute vraag op. Maar tijdens de proefuitzendingen reageerden alle praatgasten enthousiast. Wouter Torfs bijvoorbeeld vond het leuk om eens andere vragen te krijgen."

Dat Peeters vragen kan stellen waarmee geen andere talkshowhost weg zou raken, heeft ook met respect te maken, denkt Peter Stevens. "Bart heeft ondertussen al een en ander bewezen. Dan kan je je meer permitteren." Dat respect werkt in twee richtingen. "Bart maakt er een erezaak van om zijn gasten goed te ontvangen. Hij vindt het heel belangrijk dat wie in één van zijn programma's te gast is, daar een goed gevoel aan overhoudt. Dat zal bij Bart & Siska niet anders zijn."

Sem Van Hellemont, in een vorig leven eindredacteur van De laatste show, maakt de vergelijking met de periode waarin Mark Uytterhoeven dat programma presenteerde. "Toen waren sommige praatgasten bang om door Mark in het nauw gedreven te worden. Ook Bart zal wel eens een onverwachte vraag stellen, maar het zal nooit pijnlijk worden voor de gast in kwestie."

Volgens Peeters zelf is het nooit de bedoeling om zijn gasten dé vraag voor te leggen die niemand anders durft te stellen. "Soms stel ik, geheel tegen beter weten in, de verkeerde vragen. Maar dat is eerder existentiële onhandigheid dan een of ander journalistiek trucje."

Forse uitspraken

De hamvraag blijft natuurlijk of het vleugje onvoorspelbaarheid en het beetje chaos dat Peeters onvermijdelijk bij Bart & Siska zal binnensmokkelen, ook een betere en andere talkshow zal opleveren. Van Hellemont: "We hebben nu niet plots het warme water uitgevonden. We werken niet fundamenteel anders dan bij Café Corsari of Reyers laat. Maar de toon van zo'n programma wordt volledig bepaald door de personen die de vragen stellen. En wat dat betreft hebben we met Bart Peeters en Siska Schoeters een combinatie die echt werkt."

Ook Peeters zelf hoedt zich voor forse uitspraken. "Ik ben nog nooit aan iets begonnen met de zekerheid dat het zou lukken. Ook deze keer niet. Het zou wel heel dom zijn om nu te gaan roepen dat wij de talkshow een nieuw gezicht gaan geven. Dat is het laatste wat ik wil beweren."

Alleen Hugo Matthysen lijkt nu al overtuigd van het hitpotentieel van Bart & Siska. "Kijk gewoon naar een aflevering van De Jos Bosmans Show. Dan weet je meteen dat Bart alles in huis heeft om een fantastische talkshowhost te worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234