Zaterdag 31/07/2021

Je moet obesitas begrijpen om het te veroordelen

Sabine Peeters (35) is al meer dan 10 jaar actief als make-upartiest in de modewereld en strijdt daarnaast voor een gezonder lichaamsbeeld met haar boek Lief voor mijn lijf.

Het lijkt wel het nieuwe modewoord, 'diversiteit'. Maar daar waar ik liefst ver weg blijf van alles trendy, volg ik deze richting graag en met overtuiging. Ik geloof, in tegenstelling tot Westerbeek, namelijk wél in de positieve gevolgen van size diversity. Meer zelfs, ik zie ze dag in dag uit passeren: vrouwen die bij het lezen van mijn boek Lief voor mijn lijfde moed vinden om aan zichzelf te werken. Mails van jongens en meisjes die me vanuit het ziekenhuis laten weten dat mijn overwonnen eetprobleem hen tonnen moed geeft. Psychiaters die mee de diversiteitsboodschap gaan verkondigen omdat het exclusieve karakter van de mode-, media-, en reclamewereld een flinke impact blijken te hebben op hun cliënten.

Géén blije impact, laat ik daar duidelijk in zijn. Want élke dag worden er honderden beelden door onze strot geramd, en hoe hard je jezelf ook aanleert dat je ze met een kritisch oog dient te bekijken, toch laat deze beeldenstorm indrukken na. Ze zijn de norm, ons streefdoel, ze beelden de ultieme schoonheid uit. Maar wat als je als ontwikkelende tiener hier geen herkenning in vindt? Hoe verwachten we dat het lichaamsbeeld én zelfbeeld zich ontwikkelt als we ons niet kunnen identificeren met wat we rondom ons constant verheerlijkt zien?

Dorpsgek

De mens heeft een spiegelkarakter en is dus zeer ontvankelijk voor het heersende, strenge schoonheidsideaal. Zo bewees een studie 15 jaar geleden al dat het dunne ideaal een veel negatievere impact heeft op ons lichaamsbeeld dan de aanblik van 'average size' of plussize modellen (Groesz, L. M., Levine, M. P. and Murnen, S. K., The effect of experimental presentation of thin media images on body satisfaction: A meta-analytic review). En laat dat beeld nu éénmaal nodig zijn voor een sterk zelfbeeld en soepele deelname aan onze maatschappij.

Herkenning is dus nodig, het ervaren van respect en waardering voor élk lichaamstype. Want hiermee bewater je ook de zelfwaardering, en van daaruit maken we dan weer betere keuzes in ons persoonlijke leven.

Waarmee ik ineens Westerbeeks stelling wil weerleggen dat 'size diversity' obesitas zou bevorderen. Ik geloof er namelijk niets van! Om obesitas te veroordelen, moet je ze eerst begrijpen, moet je de mechanismen kennen die het impulseten in de hand werken. Eenzaamheid, uitsluiting, pestgedrag en een gebrek aan zelfvertrouwen zijn daarin een perfecte voedingsbodem(pun non intended). Een mens wil waardering ervaren, en daar kan de modewereld best een handje bij helpen.

Kijk, elke week komt er wel een nieuw dieetboek uit. Het regent shakes en tips om te vermageren. Elk buurt heeft zijn dorpsgek aka Herbalife-verkoper. Maar weinig van dit lijkt weids succes te oogsten in de strijd tegen overgewicht. Dus we doen duidelijk al decennia lang iets fout. En als Westerbeek beweert dat het hyperblanke schoonheidsideaal onze gezondheid zou bevorderen, waarom blijft het obesitascijfer dan, na veertig jaar van dunne modellen en celebrity's, toch zo indrukwekkend stijgen?

Tijd dus om de inclusieve boodschap een kans te geven, misschien varen we er wel bij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234