Vrijdag 18/10/2019

'Je moet niet zoeken naar een bruin randje'

Bart De Wever (N-VA) heeft een kroonprins gevonden. Zijn naam: Sander Loones. Sander wie? 'Ik zeg wat ik denk, maar wel intern.'

Bekend bij het grote publiek is hij zeker niet. Maar onder de Wetstraatstolp heeft Loones (35) de laatste jaren naam gemaakt. Loones, jurist van opleiding, wordt aanzien als de bolleboos van N-VA. Onder zijn leiding is de studiedienst van de partij omgebouwd tot een cijfermachine, die op elk moment de juiste grafiek tevoorschijn tovert. Bij de onderhandelingen voor de centrumrechtse regering is hij de man die De Wever als sherpa bijstaat aan de tafel. Sinds de verkiezingen is hij Europarlementslid, als de opvolger van Johan Van Overtveldt, die Europa heeft verruild voor het Financiënkabinet. Velen die met Loones hebben gewerkt, roemen zijn dossierkennis en inzicht.

Ook de basis kan hem wel pruimen: bij de verkiezingen voor het N-VA-bestuur een week geleden, raakt hij zonder problemen verkozen tot ondervoorzitter. Hij krijgt in de eerste ronde 80 procent van de stemmen. Gesproken van een blitzcarrière? Loones blijft voorzichtig. "Ik heb een goed profiel voor de partij, met de sociaaleconomische poot en de communautaire poot. Daarom heb ik me kandidaat gesteld als ondervoorzitter. Het is fijn als je dan meteen ook grote steun krijgt. En ja, ik heb een goed contact met De Wever. Na maanden samen aan de onderhandelingstafel zitten, is dat normaal. We voelen mekaar aan. Maar dat wil nog niets zeggen. Voorlopig ga ik me gewoon concentreren op mijn twee nieuwe jobs. Politicus zijn is toch iets anders dan achter de schermen werken. Nu moet ik voorbereidingen maken voor mijn eigen debatten. (lacht) En wat hierna komt? Tja, dat komt."

De vraag blijft natuurlijk, is Loones geschikt als de kroonprins van De Wever? Is hij de man waar N-VA al jaren naar zoekt? Als het van De Wever zelf afhangt wel. Aan de nieuwswebsite Newsmonkey.be vertelt hij: "Ik zie iemand in het ondervoorzitterschap van mijn partij verschijnen van wie ik denk: dit zou hem echt weleens kunnen zijn."

N-VA is al langer op zoek naar een nieuw voorzitter. De Wever is net begonnen aan zijn vierde termijn. Al verschillende keren heeft hij gezegd dat hij het wat kalmer aan wil doen. De Wever neemt wel een risico door zo openlijk iemand naar voren te schuiven, drie jaar voor de volgende voorzittersverkiezingen. Voortaan zal iedereen anders kijken naar Loones. Nu is hij officieel 'de uitverkorene'. Het is zoals geboren worden als Axel Merckx, niets zal goed genoeg zijn. "Maar ik blijf kalm hoor. Ik ben niet zo snel geambeteerd." Op de vraag of De Wever hem heeft ingelicht voor zijn gesprek met Newsmonkey, wil Loones niet antwoorden. "We bellen geregeld."

Stamboom

Wie Loones eens door het krantenarchief haalt, komt hem een eerste keer tegen in 2005. Op de regiopagina's van Het Laatste Nieuws staat hij vermeld als een van de nieuwe gediplomeerde instructeurs voor strandzeilwagens. Dat is geen toeval: Loones is afkomstig uit kustgemeente Oostduinkerke. Zijn grootvader en grootmoeder hebben mekaar afgewisseld als burgemeester in het dorp. Pittig detail: grootvader Honoré is een oorlogsburgemeester die na de bevrijding voor twintig jaar uit zijn burgerrechten wordt ontzet. "Maar er zit absoluut geen onverwerkt verleden in mijn familie. In de jaren 60 is mijn grootvader opnieuw opgekomen. Hij haalde 90 procent van de stemmen en is ruim tien jaar burgemeester gebleven. Je moet niet op zoek gaan naar een bruin randje bij mij, want dat is er niet."

Zijn vader, Jan Loones, heeft voor de Volksunie en daarna N-VA in meerdere parlementen gezeten en is nog altijd schepen in Koksijde. Hij staat bekend als een vrijgevochten politicus. Een beetje een Jan Peumans avant la lettre. Heeft Loones hetzelfde karakter? Niet echt. De cijferman is, zoals te verwachten valt, wat berekender. "Ik zeg wat ik denk, net zoals mijn vader. Maar ik doe dat intern. Bovendien zijn we allebei echte partijmannen: we willen uiteindelijk het beste voor N-VA."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234