Vrijdag 05/06/2020

Kinderopvang

‘Je moet niet enkel opvang aanbieden voor kinderen van werkende ouders’

UGent-professor Michel VandenbroeckBeeld Eric de Mildt

Het aanbod van kinderopvang in Vlaanderen werkt de ongelijkheid in de hand, dat blijkt uit een onderzoek van de UGent en de KU Leuven. Dat de nieuwe Vlaamse regering voorrang wil geven aan kinderen van werkende ouders is geen goed idee, zegt professor Michel Vandenbroeck (UGent). 

Wat heeft het onderzoek precies aangetoond? 

Vandenbroeck: “Het komt erop neer dat er een ongelijkheid zit in het aanbod van de kinderopvang. Terwijl meer gegoede gezinnen daar twee keer zoveel gebruik van maken dan kansengroepen, hebben die laatste groepen er net veel meer nood aan. Ten tweede weten we dat er een ongelijke spreiding is in het aanbod van de opvang. Private kinderopvang richt zich vaak meer op de rijkere steden, of op meer gegoede wijken.” 

 In welke steden stelt dit probleem zich dan? 

“We hebben een analyse gemaakt van de dertien centrumsteden. We zien dat een aantal steden de kinderopvang voor een groot deel zelf organiseren. Als de stad de plaatsen aanmaakt, kan ze ook kiezen waar ze die zet. Zo kunnen steden de onevenwichten die de private kinderopvang creëert compenseren. Oostende, Aalst en Gent zijn voorbeelden van steden waar het bestuur dit toepast. Mechelen, Genk en Hasselt hebben amper stedelijke kinderopvang.”

Maar de Vlaamse regering heeft de voorbije jaren toch extra inspanningen gedaan? 

“Ja, maar de uitbreidingen van 2014 en 2017 hebben vooral een economische noodzaak gevolgd. De kinderopvang is dus vooral uitgebreid waar er meer mensen aan het werk zijn. Dat is logisch, lijkt het op het eerste gezicht, want als mensen gaan werken, hebben ze opvang nodig voor hun kinderen. Maar dat zorgt er ook voor dat kansengroepen veel minder toegang hebben tot de opvang. Terwijl we ook weten dat de kinderen uit kansengroepen er net extra baat bij hebben.

“Demografische factoren – hoeveel kinderen er geboren worden – hebben minder impact gehad op de uitbreidingen. Ook heeft men niet gekeken waar de kansarmoede precies het grootst is. De effecten van de laatste uitbreiding, in 2018, hebben we nog niet kunnen meten.”  

Welke voordelen kunnen kinderen uit kansengroepen dan precies uit de opvang halen? 

“Uit onderzoek weten we dat kinderen op de lange termijn een betere verstandelijke ontwikkeling, taalontwikkeling en sociale ontwikkeling hebben, als ze naar de opvang gaan. Dat komt omdat ze meer ervaringen opdoen en in een omgeving terechtkomen die hen uitdaagt. Kinderbegeleiders doen veel meer dan enkel op de kinderen passen. Die tijd zijn we al lang voorbij.” 

De nieuwe Vlaamse regering wil bij de kinderopvang voorrang geven aan ouders die werk hebben. Is dat een goede zaak? 

“Dat is natuurlijk een paradox. Als werkloze ouders een cursus willen volgen bij de VDAB, dan moet hun kind naar de opvang, maar wat als er dan een wachtlijst van een jaar is? Moeten ze dan een jaar wachten voor die cursus kunnen doen? Ook als ze plots werk aangeboden krijgen, moeten ze toch opvang hebben voor hun kind?

“Ik begrijp dat de Vlaamse regering meer mensen aan het werk wil. Maar als je dat wil doen, moet je niet enkel opvang aanbieden aan de werkenden, maar ook aan de rest. De nieuwe regering vergeet dan ook dat de kinderopvang echt een pedagogisch milieu is. In die zin is het mogelijk dat we de prijs van deze keuze later zullen betalen.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234