Maandag 18/01/2021

'Je moet het ook een beetje verdienen om Turk te zijn'

Van 'politieke recuperatie' tot 'we zijn van haar af'. Dat staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) af wil van haar dubbele Belgisch-Turkse nationaliteit botst op scepsis bij de Turkse gemeenschap in ons land. Is die beslissing wel zo ingrijpend voor haar?

"Ik heb destijds ook een brief gestuurd naar de Turkse autoriteiten om mijn dubbele nationaliteit op te zeggen, vijftien jaar geleden al."

Derwich Ferho, de directeur van het Koerdisch Instituut van Brussel, weet uit eigen ervaring dat het niet zo vanzelfsprekend is om van de Turkse nationaliteit af te raken. "Ik moest steeds maar nieuwe brieven naar andere instanties sturen. Uiteindelijk kreeg ik een enveloppe in de bus met daarin... een nieuw Turks paspoort. De boodschap vanuit Ankara was duidelijk: 'Van ons ben je nog lang niet verlost.'" Hij heeft nog altijd de dubbele nationaliteit.

Ferho is voorzitter van een activistische Koerdische organisatie, wat zijn geval niet heeft geholpen. "Heel wat Koerden hebben het geprobeerd", zegt hij. "Meestal worden ze aan het lijntje gehouden."

Statement

Zal het staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir op dezelfde manier vergaan? Zij kondigde dit weekend aan dat ze de procedure in gang heeft gezet om af te zien van haar Turkse nationaliteit (DM 05/08). Maar ook al voldoet ze aan alle voorwaarden, de finale beslissing ligt bij de Turkse regering. Het regime-Erdogan dus, waarover Demir zich regelmatig erg kritisch uitlaat.

Doet dat haar kansen slinken? Zelf zegt ze rekening te houden met een negatief antwoord, maar ze wilde "op zijn minst duidelijk maken dat de liefde over is".

Demir heeft met andere woorden in de eerste plaats een statement willen maken. Haar partij heeft zich het voorbije jaar al verschillende keren uitgesproken tegen de dubbele nationaliteit. Zij wil nu tonen dat ze de daad bij het woord voert. Dat de kans reëel is dat dat niets oplevert, is dan maar zo.

Volgens CD&V-Kamerlid Veli Yüksel, zelf van Turkse afkomst, gaat het om pure politieke recuperatie. "Ze doet dit om electorale redenen. Zo wil ze scoren bij de traditionele achterban van N-VA." Volgens ex-sp.a'er Ahmed Koç richt ze zich op de rechtse en extreemrechtse kiezer.

Koç en Yüksel verwoorden het gevoel dat leeft bij (een deel van) de Turkse gemeenschap in ons land: dit zijn niet meer dan politieke spelletjes. Sommigen gaan nog verder. "Heel wat mensen zijn blij met haar beslissing", zegt Hatice Karakaya van de Turkse Unie in België. "Je moet het ook verdienen om Turk te zijn."

Uit Turkije komen soortgelijke geluiden. 'Hoera', titelde de conservatieve en Erdogan-gezinde krant Akit op haar website. "In het artikel wordt ze opnieuw aan de(Koerdische terreurbeweging, RW) PKK gelinkt", zegt Serpil Aygün, hoofdredacteur van het Turks-Belgische nieuwsplatform Binfikir. "Ze zijn haar liever kwijt dan rijk."

'Wauw Zu'

Demir maakte in een uitgebreide Facebook-post duidelijk dat het vooral een persoonlijke keuze was. Geen eenvoudige, bovendien. "Wauw Zu", reageerde collega-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) via Twitter. "Dat moet een moeilijke levensbeslissing zijn geweest."

Maar een Koerdische die afstand doet van Turkije, is dat niet zoveel als een Vlaams-nationalist die afstand doet van zijn België?

Aygün nuanceert: "Veel Koerden houden van hun land, Turkije. Ze hebben een emotionele band met het gebied waar hun familie vandaan komt, of waar ze zijn opgegroeid. Zo vanzelfsprekend is het dus niet."

Koerdisch activist Ferho beaamt: "Je zult niet veel Koerden vinden die Turken haten, ze leven perfect met hen samen. Wel hebben ze een probleem met de regering en het regime. Kijk naar de schending van de mensenrechten, de steeds radicalere rol van de islam. Daarom vind ik het goed dat Demir een duidelijk signaal geeft."

Slotsom: Demir, die van Antwerpen naar Genk is verhuisd, zal bij de grote Turkse gemeenschap daar niet veel extra stemmen gewonnen hebben. Maar dat is al veel langer haar doelpubliek niet meer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234