Zaterdag 23/10/2021

'Je kunt iemand niet van vandaag op morgen een huis geven'

Met twee kleine kinderen wurmen Roger Leurs (30) en Jana Dewit (27) zich iedere avond weer in hun Audi A6. Daarin brengen ze sinds zes weken de nacht door, nadat ze eind juli de opzeg van hun huurhuis in het Maaslandse Uikhoven kregen. Een nieuwe woning vinden blijkt moeilijk voor het werkloze stel: ofwel staan ze ergens achteraan op de wachtlijst van de woningcorporatie, ofwel is de huur onbetaalbaar.

Maasmechelen

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Al zes weken verblijven Leurs (30), Dewit (27) en hun kinderen Kyara en Lenka, respectievelijk vijf en zeventien maanden oud, in een auto. Naar eigen zeggen kunnen ze niet anders. Sinds het stel in juni het bericht kreeg dat ze hun huurhuis in Uikhoven, bij Maasmechelen, tegen 20 juli moesten verlaten, zijn ze steeds op zoek geweest naar een nieuw onderkomen. "We kijken in kranten en op teletekst en rijden dagelijks veel rond, maar de meeste huizen zijn te koop of je moet een huur van 25.000 frank betalen. Voor die prijs kun je net zo goed een huis kopen", vindt Leurs.

Sinds ze vernam dat ze haar onderkomen moest verlaten, staat de familie wel op een wachtlijst van woningcorporatie Maaslands Huis. Voorlopig zijn ze echter nog niet aan de beurt, omdat Maaslands Huis de volgorde van inschrijving respecteert. "Wij staan op nummer drieduizend-en-nog-iets", weet Leurs. "Dat is dus nog heel lang wachten."

Nu rijdt Leurs samen met zijn gezin wat rond in hun voorlopige onderkomen. "Dan gaan we naar Knokke en dan weer naar Antwerpen. We kunnen echter niet blijven rondrijden." Overdag is het viertal dan ook vaak te vinden bij de moeder van Leurs in Eisden. Zowel Leurs als zijn vriendin zijn werkloos. "Na een paar knieoperaties ben ik ontslagen. Dat scheelt dus een heel pak loon, maar we hebben geen geldproblemen, alleen ga ik geen hoge huur betalen om de eigenaar nog rijker te maken dan hij al is."

Maaslands Huis heeft het koppel voorgesteld om voorlopig in Eisden bij de moeder van Leurs in te trekken. Zij huurt immers een huis bij die maatschappij. Volgens Leurs gaat dat niet. "Zij verliest dan de helft van haar OCMW-uitkering en bovendien gaat de huur volgende maand weer omhoog. Toch zou dat voor ons een goede oplossing zijn." Ook ziet Leurs het niet zitten voorlopig onderdak te zoeken bij zijn schoonouders. "Die zijn met zijn tweeën. Als wij dan nog eens met vier man toekomen, is het daar overbevolkt."

Liever zou Leurs een van de huizen van Maaslands Huis betrekken in de wijk waar zijn moeder woont. "Daar staan al vijf jaar woningen leeg. Ze willen die renoveren of verkopen. Geef mij daar dan voorlopig een huis. Maar dat zou niet gaan omdat de stroomvoorziening en de waterleiding verouderd zijn. Voor ons is dat evenwel geen probleem."

Het gezin heeft nu haar pijlen gericht op burgemeester van Maasmechelen Wim Terwingen (CVP) en minister van Huisvesting Jaak Gabriëls (VLD). "Eerlijk gezegd verwacht ik daar nul komma nul van", zegt Leurs. "Drie weken geleden ben ik op zaterdag naar het stadhuis van Bree gegaan, waar Gabriëls nog iedere week spreekuur houdt. Ik heb het probleem aan zijn assistente uitgelegd. Zij zei dat ze er 's maandags onmiddellijk werk van zou maken. Inmiddels heb ik nog niets gehoord."

Na een bezoek aan Terwingen gisteren klonk de familie al iets hoopvoller. Volgens de moeder van Leurs vindt de burgemeester het onverantwoord dat het stel met twee jonge kinderen in een auto verblijft. Hij geeft hen dan ook de toestemming om bij Leurs' moeder te verblijven, zonder gevolgen. Voor vandaag heeft Terwingen alvast een gesprek geregeld met Maaslands Huis, om te bekijken of er echt geen woning te vinden is.

Daarnaast heeft Albert Peters, het hoofd van de sociale dienst van het OCMW, de familie Leurs gisteren aangeboden de situatie eens te bespreken. Toch vindt Peters dat het stel eigenlijk zelf het probleem kenbaar had moeten maken bij de instantie. "Dat is de eerste noodzakelijke voorwaarde. Ik ga ervan uit dat ze weten waar we zitten. Zelf kan ik moeilijk heel Maasmechelen doorkruisen om hun auto te zoeken."

Een huis heeft Peters echter ook niet voorhanden. "Zij zeggen dat ze een huis willen, maar zo werkt het niet. Het lukt gewoon niet om hen van vandaag op morgen een nieuwe woning te geven. Zelf hebben wij ook geen patrimonium. We kunnen wel naar alternatieven zoeken, desnoods een opvangcentrum voor thuislozen, maar ik weet niet of ze dat willen."

Ondertussen begint de tijd voor Leurs wel te dringen. Wie geen adres heeft, krijgt immers ook geen uitkering. "Deze situatie is zeer stresserend. Bovendien kunnen we in de auto niet echt slapen. Voor vier mensen is hij nogal krap. Daar komt nog bij dat de jongste 's nachts een paar keer wakker wordt. Dan slapen wij ook niet meer. We hebben nu een paar keer aan onze ouders gevraagd of de kinderen bij hen konden blijven, want ze zijn te lastig. Dan beginnen mijn vriendin en ik ook al tegen elkaar te schreeuwen en te grommen."

'Wij staan op nummer drieduizend-en-nog-iets op de wachtlijst voor een huis. Dat is dus nog heel lang wachten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234