Donderdag 01/10/2020
Beeld Bob Van Mol

Column

Je kunt de journaliste vermoorden, maar niet haar verhalen

Mark Coenen is adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, en columnist van De Morgen.

Eerst speechen, dan drank uitdelen: dat is een gouden regel in public relations.

Bij omgekeerde volgorde dreigt de boodschap te verzuipen in het steeds luider wordende geroezemoes van een gezelschap dat al wat op heeft en steeds baldadiger wordt.

Tijdens de speech van Andrew Caruana Galizia woensdagavond in Bozar was het muisstil in een zaal waar de fine fleur van de Brusselse intelligentsia al uitgebreid geborreld had en net een met exquise wijn begoten diner had gesavoureerd.

Andrew kwam de Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression in ontvangst nemen, ­postuum uitgereikt aan zijn moeder Daphne. Uit handen van de kwikzilveren rector van de VUB Caroline Pauwels en haar wat op Coluche gelijkende homoniem van de ULB.

Ik ken Malta alleen van de Malta-­patat, ‘een ras waarvan de knollen groot, rond-ovaal, vlakogig zijn, met een wat ruwe gele schil en lichtgeel knolvlees. De kwaliteit is goed. De aardappel is nogal bloemig, vrij zuiver van kleur en goed van smaak’, dixit Wikipedia.

Het is ook het laatste extreem-­katholieke bolwerk in de Middellandse Zee: zijn 316 vierkante kilometer liggen bezaaid met 376 kerken.

Peis en vree.

Niets beweegt, behalve wat bootjes op de golven in de haven van Valletta.

Niets is minder waar.

Het is een rattennest. Een tochtgat, een hellegat.

Daphne Caruana Galizia was een furie die met de voeten vooruit de ­corrupte Maltese politiek tackelde, onder meer op haar eigen blog.

Een kwelgeest, die nog kon schrijven ook.

“Je kunt nog het meest flitsende ­horloge dragen onder je hippe shirt, maar als je rond­schuifelt met afhangende schouders en je nek die uitsteekt als die van een schildpad, dan maakt dat het effect ongedaan dat je hoopt te creëren. Ik kijk naar die gelaats­uitdruk­king en denk dat hij elk moment zal beginnen breien.”

Haar omschrijving van Keith Schembri, de stafchef van de eerste minister, die ze het vuur aan de schenen legde na zijn passage in de Panama-papers.

Journaliste Daphne Caruana Galizia, de vermoorde kwelgeest van corrupte Maltese politici.Beeld REUTERS

Op haar blog spuwt ze onverdroten vuur tegen de machthebbers van haar land die van het ene schandaal in het andere rollen. Zo vaart ze herhaaldelijk uit tegen de leider van de Nationalis­tische Partij, die ervan verdacht wordt een prostitutienetwerk uit te baten in zijn huizen in Londen.

Iedereen corrupt: ook de eerste minister.

Ze legde een bommentapijt onder het regime, dat blij was dat haar leven ­beëindigd werd door een splinterbom in oktober 2016, maar dat nooit zal toe­geven.

Ze verdeelde het land tijdens haar leven, en na haar dood nog meer, zeggen haar tegenstanders.

Het monument dat voor haar is opgericht in Valletta is al twee keer vernield.

Haar zoon doet geëmotioneerd haar verhaal: hun hond werd vermoord, huis in brand gestoken, ze werd 47 keer voor de rechter gedaagd. Maar ze bleef doorgaan. Onverdroten.

Haar laatste post eindigt ze met profetische woorden: “There are crooks everywhere. The situation is desperate.”

“We groeiden op met de idee dat er ooit iets met mijn moeder zou gebeuren”, zei Andrew. “Onbewust wisten we de afloop. Ik heb het gevoel dat niet alleen mijn moeder vermoord is, maar ook mijn land.

“Ik ben trots op mijn moeder, die vermoord moest worden om haar het zwijgen op te leggen. Een leven dat je voor anderen geeft, is duizend levens waard.”

Een consortium van Europese journalisten uit achttien landen zet nu haar werk verder: The Daphne Project.

Je kunt de journaliste vermoorden, maar niet haar verhalen.

In tijden dat ook in ons land politici met veel dedain journalisten als lastige bromvliegen van zich af willen slaan ,is dat ondanks alles een opbeurende gedachte.

Toen we buitenkwamen, regende het pijpenstelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234