Vrijdag 03/12/2021

Je kan niet klagen dat jongeren naar Syrië gaan, maar weigeren iets aan het probleem te doen

Zolang we weigeren om hen te bewapenen die wel onze waarden delen, maken we het verhaal van Assad en de jihadisten sterker. Daarvan is Koert Debeuf overtuigd. Debeuf is vertegenwoordiger van de Europese liberalen in de Arabische wereld.

In een interview in De Morgen (DM 9/4) trekt Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde aan de alarmbel. Van alle Vlamingen die naar Syrië trekken om er te gaan vechten met de jihadisten, komt een erg groot deel uit zijn stad. Erg begrijpelijk dus dat hij zich als burgemeester daar niet goed bij voelt. Ouders van vertrokken zonen vertellen hartverscheurende verhalen en zoeken hulp bij het opsporen en terugbrengen van hun kinderen voor het te laat is.

Straathoekwerkers
Het zijn stuk voor stuk tragedies die de vinger op de Syrische wonde leggen. De groei van de jihadisten in Syrië is bijzonder verontrustend. Vandaag nog verklaarde de Iraakse tak van al-Qaida dat de grootste groep van jihadisten in Syrië, de Jabhat Al Nusra, wel degelijk deel uitmaakt van het al-Qaida-netwerk. Hoewel het belang en de grootte van het Nusra-front wellicht overschat wordt - gezien de buitenproportionele media-aandacht -, is het duidelijk dat deze strijders een enorm probleem zullen vormen eenmaal Assad van de macht is verdreven.

De buitenlandse jihadisten zullen uit Syrië vertrekken om te gaan vechten aan het volgende front ergens ter wereld. De Syrische jihadisten zullen zich niet zo gemakkelijk neerleggen bij de vraag om vrijheid en democratie van de grote meerderheid van de Syrische bevolking. Ook de strijders die naar hun land van herkomst terugkeren, kunnen daar een probleem gaan vormen. Zoveel is duidelijk.

Net omwille van het feit dat het hier gaat om een internationaal probleem in een oorlog die nu al zo'n tachtigduizend slachtoffers heeft geëist, ontgoochelt me de reactie van burgemeester Bonte zo erg. Hij doet alsof het probleem in België, en meer bepaald Vilvoorde, ligt. Een probleem van werkloosheid en sociale uitsluiting. Een probleem dat we kunnen oplossen met het verhogen van het aantal straathoekwerkers en een efficiëntere discussie. Als kers op de taart verwijt hij Guy Verhofstadt dat hij pleit voor het bewapenen van de seculiere krachten in Syrië omdat dit de jongeren in Vilvoorde zou aanzetten tot Jihadisme.

Kerktorenmentaliteit
Dit soort reactie getuigt van een erg jammerlijke kerktorenmentaliteit. Bovendien is ze naast de kwestie. Je kan niet klagen dat er jongeren naar Syrië vertrekken, maar tegelijk weigeren om iets aan het Syrische probleem proberen te doen. Eigenlijk is het net door dit soort van tunnelvisie dat de jihadisten in Syrië kunnen groeien en jongeren kunnen aantrekken.

Zolang we weigeren om hen te bewapenen die wel onze waarden delen, maken we het verhaal van Assad en de jihadisten sterker. Bovendien verlengen we de huidige ongelijke strijd die elke dag meer dan 100 slachtoffers eist. Kinderen incluis. Dan diegenen verwijten die dat wel proberen doen, is een beetje klein.

Eigenlijk ben ik blij dat Assad en Jabhar Al Nusra het interview van Bonte niet zullen kunnen lezen. Ze zouden anders wel eens heel hard hebben kunnen lachen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234