Maandag 20/09/2021

AchtergrondSamenleving

Je hond een ‘vriend voor het leven’? Niet altijd: met einde lockdown in zicht dreigen we ze massaal te dumpen

Deze dieren wachten op een nieuw baasje in het asiel.  Beeld Thomas Sweertvaegher
Deze dieren wachten op een nieuw baasje in het asiel.Beeld Thomas Sweertvaegher

Een vriend voor het leven, of toch tot aan het einde van de lockdown. De coronacrisis zette heel wat mensen aan om een hond in huis te nemen, maar dierenasielen vrezen dat het rijk der vrijheid er een met minder viervoeters wordt. ‘Ondoordachte keuzes doen asielen vollopen.’

Een metgezel tijdens wandelingen, een enthousiaste huisgenoot en afleiding tijdens donkere dagen: de afgelopen maanden leerden veel mensen dat naast een strategische voorraad mondmaskers en uitgekiende ventilatiesystemen ook honden een pandemie draaglijk kunnen maken. “In mijn ouderlijk huis leefden vroeger al honden en ik speelde al langer met het idee om zelf een huisdier te nemen, maar de coronacrisis bracht alles in een stroomversnelling”, vertelt de Broechemse Wouter Mariën (28). Sinds het eind van de eerste lockdown leeft zo het vinnige kooikerhondje Nandes in het huis dat hij met zijn vriendin deelt. “Hij is het enige gezinslid dat zich niet aan de afstandsmaatregelen hoeft te houden en vrolijkt ons elke dag op”, lacht de jongeman.

Tijdens de lockdowns zorgden telewerk en de sluiting van sportclubs en cultuurhuizen ervoor dat baasjes het erg makkelijk hadden om tijd vrij te maken voor hun viervoeters. Veel mensen voelden zich dan ook geroepen om eigenaar te worden van een huisdier. Uit cijfers van DogID, een centrale databank van de Vlaamse overheid, blijkt dat de hondenpopulatie in 2020 bijzonder sterk steeg. De afgelopen jaren leefden ongeveer 99.000 geregistreerde honden in Vlaanderen, maar vorig jaar liep dat aantal plots op tot 108.086.

Heel wat mensen waren tijdens de pandemie enthousiast over hun plannen om een hond te adopteren, maar de vraag blijft of de dieren ook in de toekomst bij hun kersverse baasjes blijven wonen. Steeds vaker doen namelijk onrustwekkende verhalen over het lot van de ‘coronahonden’ de ronde. Zo herplaatste de Stichting Verhuisdieren in mei 1.100 huisdieren in Nederland, terwijl dat er voor de coronacrisis maandelijks slechts zo’n 450 waren.

Impulsieve beslissingen

Nadezda Diepstraten, uitbaatster van het Turnhoutse dierenasiel Veeweyde, vermoedt dat ook in België straks heel wat mensen van hun hond af willen komen: “Veel mensen vertrekken binnenkort voor het eerst weer op vakantie en werken steeds vaker op kantoor. In die plannen is lang niet altijd plaats voor een hond”, vertelt ze. Monique Wils van het dierenopvangcentrum in Schoten sluit zich daarbij aan: “Tijdens de lockdowns hadden mensen veel meer vrije tijd. Die investeerden ze graag in hun huisdier. Nu krijgt iedereen weer meer opties om zijn vrije tijd in te kleden, waardoor het voor sommigen moeilijk is om nog evenveel aandacht aan hun hond te besteden. Impulsieve beslissingen en egoïsme kunnen daardoor tot trieste situaties leiden.”

null Beeld Thomas Sweertvaegher
Beeld Thomas Sweertvaegher

De afgelopen maanden profiteerden asielen mee van de plotse populariteit van honden, in verschillende opvangcentra werden zelfs wachtlijsten aangelegd om een dier te adopteren. “Nu er soepelere coronamaatregelen van kracht zijn en mensen meer van hun vrijheid genieten, merken we echter dat de vraag naar honden langzaam uitdooft”, vertelt Enrique Fans van de Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming Antwerpen.

De uitbaters van dierenasielen verwachten dat zij straks een golf aan ‘coronahonden’ krijgen die ze moeten opvangen. “Het wordt een uitdaging om al die dieren een plaats te geven”, zegt Diepstraten. Ze verwijst daarbij naar de ruimtelijke en logistieke limieten van opvangcentra, al zijn dat niet de enige obstakels die de werking van asielen bemoeilijken. De afgelopen maanden kregen verschillende instellingen die zich inzetten voor de opvang van dieren het namelijk financieel moeilijk omdat ze door de coronamaatregelen niet langer fondsenwervingen konden organiseren. Verschillende uitbaters van dierenasielen vinden het frustrerend dat zij zich vanuit die financieel verzwakte positie moeten klaarmaken om meer dieren op te vangen.

Broodfokkers

Diepstraten maakt zich vooral zorgen over de honden die bij broodfokkers geboren werden, maar uiteindelijk in asielen zullen belanden: “We zien al een tijdje een toename van het aantal broodfokkers in ons land. Zij spelen in op de vragen van burgers die een hond willen, maar liever geen dier adopteren en weigeren om beroep te doen op een erkende fokker. Tijdens de pandemie probeerden veel mensen onmiddellijk een hond in huis te nemen, wat verschillende broodfokkers aanspoorde om nog sneller te kweken.” Volgens haar werkt dat model echter impulsieve beslissingen in de hand waarvoor zij samen met andere asielen moet opdraaien.

Soms is de omweg langs de burger zelfs niet nodig voor de dieren van broodfokkers om in het asiel belanden. Vorige week nog nam de politie meer dan honderd cane corso’s, een Italiaans ras, in beslag na klachten over een fokker in Booischot. Sindsdien ontfermt Dierenbescherming Mechelen zich over de dieren. “Contracten met de lokale overheid beletten ons om die in beslag genomen honden te weigeren, maar het wordt steeds vaker een uitdaging om ze allemaal een plaats te geven”, zegt Diepstraten. Volgens haar kunnen veel problematische situaties met asielhonden vermeden worden als het businessmodel van broodfokkers onderuit wordt gehaald: “Denk na voor je een hond koopt en neem bij je beslissing ook de rechten van de dieren in overweging. Anders zitten onze opvangcentra straks vol.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234