Donderdag 22/04/2021

The Original Soundtrack

Je eerste blote borsten, die vergeet je nooit

'Red Shoe Diaries', een soft-erotische televisieserie met David Duchovny. Beeld KIPPA
'Red Shoe Diaries', een soft-erotische televisieserie met David Duchovny.Beeld KIPPA

In het radioprogramma The Original Soundtrack sluiten De Morgen-journalist Robin Broos en zijn De Standaard-concullega Jeroen Struys een pax media. Elke zaterdagavond zoeken ze op Klara naar de mooiste filmmuziek binnen een afgelijnd thema. Deze week: erotiek.

Je eerste blote borsten op het scherm, die vergeet je nooit. En toch, het was niet de meest plezante avond van mijn jonge leven.

Zaterdag 29 juni 1996, de dag na de laatste schooldag van het zesde leerjaar. Al een gans jaar was ik verliefd op het mooiste meisje van de klas, en zo’n maand voor de zomer waren we een ‘koppel’. In die tijd hield dat hooguit handen vasthouden in, maar zelfs dat mocht niet blijven duren. Aan de vooravond van de zomervakantie maakte zij het koudweg ‘uit’. Twee maanden verlof leken me wel voldoende om daar zielig over te doen.

'Red Shoe Diaries', een soft-erotische televisieserie met David Duchovny. Beeld RV
'Red Shoe Diaries', een soft-erotische televisieserie met David Duchovny.Beeld RV

Alleen, die zaterdagavond gaf datzelfde meisje een fuif in de kantine van een lokale voetbalclub. En mijn gevoel voor eer was nét groot genoeg om zomaar forfait te geven. Dus vroeg ik mijn stiefvader - tegenwoordig heet dat pluspapa - om mij te brengen en te halen. Ludo had een stoere, zware BMW moto, en af en toe mocht ik achterop meerijden. Zo wilde ik wel gezien worden.

In het heengaan liep alles prima. Prachtige entree gemaakt, iedereen had ons gezien. Het feestje zelf is behoorlijk emotieloos verlopen. Maar dan de aftocht, dat was wat minder. Rond 23.10 uur, wachtend voor een rood licht, werden we aangereden door een iets te dronken chauffeur die aan weinig reglementaire snelheid de snelweg kwam afgereden. Nog een geluk dat wij stilstonden. We kwamen ervan af met de schrik en een simpele schram. De BMW stond er helaas iets slechter voor.

‘The Original Soundtrack’ met Robin Broos en Jeroen Struys. Beeld © Geert Van Hoeymissen
‘The Original Soundtrack’ met Robin Broos en Jeroen Struys.Beeld © Geert Van Hoeymissen

Nu vraagt u zich af: wat heeft dit in hemelsnaam met erotiek te maken? Nog heel even.

Volgens de procedure moest Ludo nog een officiële getuigenis afleggen. Bovendien hadden we geen ride meer naar huis. Dus is mijn moeder me komen ophalen, om meteen daarna terug te keren tot het PV was opgesteld. Intussen zat ik alleen thuis. En wat doet een twaalfjarige dan? Die zet de tv aan.

Rond iets over elven startte op VT4 Red Shoe Diaries. Een reeks met weinig verhaal, veel bloot en David Duchovny in de hoofdrol, de man die later bekend werd voor X-Files, Californication en zijn seksverslaving. Vandaag moeten we het op dat uur met Gert Verhulst en James Cooke doen, maar in die tijd was softporno het laatavond paradepaardje van de pas opgerichte commerciële zender. Merk op: toen waren we VT4 daar dankbaar voor. Playboy durfden we immers niet te kopen, en het internet was nog lang niet overal doorgebroken.

Die 29 juni 1996 werd onbedoeld een memorabele avond op verschillende vlakken. Mijn eerste breuk, mijn eerste fuif, mijn eerste accident, mijn eerste blote borsten op tv. En daar hoorde dus ook muziek bij, met heerlijk foute synths en een veel te aanwezige elektrische gitaar. Dé combinatie voor het betere soft-erotische werk. En ik heb die score van George S. Clinton teruggevonden. Zaterdag zullen we deze voor het eerste (en allicht ook het laatst) laten horen op Klara. Omdat u op die manier verwonderd kan blijven.

Zaterdagavond tussen 18 en 20 uur op Klara. Te herbeluisteren op klara.be en als podcast (Spotify, iTunes en Soundcloud).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234