Donderdag 28/10/2021

'Je denkt zeker dat je Fangio bent, blijft een juiste uitdrukking'

Autocoureur Jacky Ickx heeft zijn hart verpand aan de woestijn

Minzaam poseert hij samen met dochter Vanina naast de Toyota Landcruiser op de Knokse dijk. Zeventien jaar na zijn zege vertrekt Jacky Ickx volgende week voor de veertiende maal in de rallyraid Parijs-Dakar. Zelfs op zijn 55ste kan hij de autosport niet laten. Wanneer hij zijn rijkgevulde carrière door de formule 1, uithoudingsraces en rallyraids nog eens overloopt, besluit hij dat dit laatste hem het meest raakte: 'In de woestijn leer je pas je werkelijke waarde kennen.'

Knokke

Eigen berichtgeving

Freddy Carremans

Eigenlijk wou hij eerst motorcrosser worden en hij was goed op weg ook. In 1963 werd Jacky Ickx immers Belgisch kampioen trial 50cc met een Zundapp. Maar zijn vader was autojournalist en moedigde de stuurmanstalenten aan die zijn zoon in de wagen toonde. Geen slechte zet, zo bleek. Jacky Ickx is tot op heden de succesvolste Belgische autocoureur. In 1968 won hij met een Ferrari in Frankrijk zijn eerste GP formule 1 die meetelde voor het WK. Er zouden nog zeven zeges volgen. Tweemaal werd hij vice-wereldkampioen in de koninginnenklasse van de autosport.

Maar ook buiten de formule 1 maakte Ickx naam. Vooral in de uithoudingswedstrijden reeg hij de overwinningen aaneen. Zo won hij niet minder dan zes keer de 24-urenrace van Le Mans, tot nu toe een record. Momenteel prijken er twee wereldtitels endurance op zijn palmares. Daarnaast werd Ickx in '67 kampioen in de formule 2, de toenmalige voorloper van de formule 1, veroverde hij in '79 de titel in de Can-Am er werd hij twaalfmaal kampioen van België.

Toch weet Ickx niet van ophouden. Donderdag zal hij, enkele dagen na zijn 55ste verjaardag, samen met zijn dochter Vanina nog eens starten in de rallyraid Parijs-Dakar-Caïro. In '83 schreef hij de wedstrijd al eens op zijn naam, in '89 was hij op weg naar zijn tweede zege, maar teamorders van chef Jean Todt, nu bij Ferrari, bepaalden dat de zege naar zijn ploegmaat Ari Vatanen moest gaan.

De ambities dit jaar zijn bescheidener, maar toch is Ickx al in de stemming van de raid. Bij de voorstelling van de deelnemers uit de Benelux in Knokke vindt de coureur de tijd om even terug te blikken op de voorbije eeuw. Hoewel?

Ickx: "Je weet toch dat het einde van de twintigste eeuw aan het eind van het jaar 2000 plaatsvindt. Dat is het strafste: de eeuwwisseling is pas over een jaar. Dat is de paradox van het hele gebeuren. Ongelooflijk."

Het heeft misschien met het getal 2000 te maken?

"Dat is het. De twee met de drie nullen. Dat is een mooi getal. Mooi rond, dat is waar."

Wat is je het meest bijgebleven in je carrière?

"Misschien de wedstrijden in Afrika. Ik heb alle facetten van de autosport op een professionele, geavanceerde manier meegemaakt. Maar als je in de woestijn gaat, word je op jezelf teruggeworpen en weet je precies wat je werkelijk waard bent. Men neemt er als het ware de maat van zichzelf als mens. Bij ons gaat alles goed, is het leven gemakkelijk. Je speelt in een mooie komedie. Ginder is de woestijn en dat is niet enkel een hoop zand. De woestijn is een plaats waar geen mensen leven omdat de natuur het niet toelaat. Wanneer je daar intrekt, ben je verplicht elkaar bij te staan, maar je bent ook verplicht in eigen boezem te kijken en je ware afmetingen aan te nemen. Dat is zo klein. (toont tussen duim en wijsvinger) Heel klein. En dat is het mooie eraan."

Zijn er momenten waar je nog vaak aan terugdenkt?

"Ik heb een heleboel herinneringen aan Afrika, die ik nooit zal vergeten. In het bijzonder herinner ik me de ontmoetingen met al degenen die aan de Dakar hebben deelgenomen. En het feit dat ik daar nog aan terugdenk, is te danken aan mijn ontmoeting met Thierry Sabine (de in '86 tijdens de wedstrijd verongelukte stichter van Parijs-Dakar, FC)."

Welke rijder heeft op jou het meeste indruk nagelaten?

"Het is zeer moeilijk en ik denk ook dat het fout is mensen, wagens en tijden met elkaar te vergelijken. Er wordt dikwijls gezegd: 'Je denkt zeker dat je Fangio bent?' Dat blijft volgens mij een juiste uitdrukking. Als ik er één boven de rest moet plaatsen, neem ik Fangio. Omdat hij vijfmaal wereldkampioen is geworden. Maar ook omdat hij deel uitmaakt van de legendarische tijd toen de commercie haar intrede nog niet had gemaakt in de autosport. Het was sport van de zuiverste soort. Toen was de autosport bovendien nog zeer gevaarlijk."

Wat vond je het opmerkelijkste feit van deze eeuw?

"Iedereen is een kind van zijn tijd, maar ik moet bekennen dat voor mij de wandeling op de maan de mens uit zijn aardse bestaan heeft gehaald. De verovering van de ruimte is begonnen, en het is nog lang niet gedaan. Het is de bevestiging van hetgeen men al lang wist: dat er mogelijk nog ontelbaar veel bewoonde werelden kunnen bestaan. Dat is omdat we er ons bewust van geworden zijn dat het universum praktisch onbegrensd is. Daarom is volgens mij de verovering van de ruimte het indrukwekkendste wat we deze eeuw hebben meegemaakt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234