Dinsdag 31/01/2023

Homomoord

"Jarfi leefde toen nog, ik hoorde hem geluid maken"

Verdachte Jonathan Lekeu:
Verdachte Jonathan Lekeu: "Ik heb Jarfi vijf of zes keer geslagen. Dan hebben we hem in de koffer van de VW Golf gestoken."Beeld PHOTO_NEWS

Op het proces over Ihsane Jarfi zijn vanmorgen de eerste twee beschuldigden verhoord. Jonathan Lekeu deed zich voor als iemand die zich op sleeptouw liet nemen door de drie andere beschuldigden. Hij gaf toe dat hij ook enkele slagen heeft uitgedeeld aan het slachtoffer, maar hij minimaliseerde zijn aandeel. Eric Parmentier zei dat hij geen homo's haat, maar dat hij het slachtoffer enkel een lesje wou leren, nadat die homoseksuele handelingen had voorgesteld.

Redactie

Ihsane Jarfi (32) werd begin mei dood teruggevonden. Hij had vele slagen op zijn lichaam gekregen en die hadden tot zijn dood geleid. Mutlu Kizilaslan, Jérémy Wintgens, Jonathan Lekeu en Eric Parmentier worden beschuldigd hem te hebben gedood, omdat hij homoseksueel was.

Meeloper
Jonathan Lekeu bleef vaag in zijn relaas. Hij zegt dat hij zich weinig kan herinneren van de avond voor de feiten omdat hij whisky had gedronken, samen met Kizilaslan, Wintgens en Parmentier. Lekeu kwam naar voren als een meeloper. Volgens hem was het Eric Parmentier die de beslissing had genomen om naar Luik te rijden en te stoppen aan de Open Bar, waar ze Jarfi tegengekomen zijn. Hij is met hen meegereden en zou onderweg "homoseksuele voorstellen" hebben gedaan.

Onderweg zouden ze Ihsane Jarfi al beginnen slaan zijn. "Ik heb hem vijf of zes keer geslagen. Dan hebben we hem in de koffer van de VW Golf gestoken. Kizilaslan heeft hem klappen gegeven, zodat hij in de koffer zou blijven", zei Lekeu. Dan zijn ze naar Tinlot gereden, tot Parmentier stopte en Jarfi uit de koffer deed komen. "Daar hebben ze hem nog geslagen. Jarfi was bewusteloos. Ik weet niet waarom ze hem toen nog zijn blijven slaan en trappen."

Naakt
Daarna hebben ze het slachtoffer naar een veld gebracht om hem daar achter te laten. Ze trokken zijn kleren uit om hem te vernederen en om er zeker van te zijn dat er geen sporen van hun kleren op zijn lichaam achter bleven. "Hij leefde toen nog, want ik hoorde hem geluid maken. Ik dacht dat hij weer zou bijkomen en dat hij weer naar huis zou gaan", aldus Lekeu. Volgens Lekeu was het Parmentier zijn idee, enkele dagen later, om terug te gaan naar die plaats en het lichaam in brand te steken.

Dan was het de beurt aan Eric Parmentier. Die geeft toe dat hij als eerste Ihsane Jarfi is beginnen slaan, omdat die hem "homoseksuele voorstellen had gedaan". Maar hij zegt dat het vooral de bedoeling was om Jarfi een lesje te leren en te straffen voor zijn gebrek aan respect.

"Gebroken neus"
Vervolgens besloten ze om Jarfi in de koffer van de auto op te sluiten "om hem wat schrik aan te jagen voor zijn gebrek aan respect." Toen ze uitgestapt waren in een veld, trokken ze Jarfi zijn kleren uit. "Om hem een lesje te leren en te straffen voor zijn respectloos gedrag", klonk het. Ze reden dan wat verder en stopten opnieuw. "Hij wilde dan op de vlucht slaan, en toe heb ik hem een paar klappen gegeven", vertelt Parmentier. Dan legden ze het slachtoffer opnieuw in de koffer en reden wat verder. Bij een derde stop bleek Jarfi bewusteloos in de koffer te liggen. Ze namen hem uit de koffer en legden hem op de grond. "Ik wist niet dat we hem zo fel hadden toegetakeld", zegt Parmentier. "Ik dacht dat hij gewoon een gebroken neus had, en dat hij wat later zou wakker worden en weer naar huis zou gaan."

Eric Parmentier ontkent dat het de bedoeling was om Jarfi om het leven te brengen en dat hij hierbij door homohaat werd gedreven. "Ik ben geen homohater, maar zijn voorstellen waren respectloos. Ik wou hem een lesje leren hem en straffen voor zijn respectloosheid."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234